Prieskum SANEP pre ta3: Smer už prerástol 20 %, PS stúpa, Hlas stráca. SNS tesne v parlamente

Smer si upevňuje pozíciu na čele rebríčka preferencií politických strán, vyplýva z exkluzívneho prieskumu agentúry SANEP pre ta3.

02.08.2023 08:00
Fico, Šimečka, Pellegrini, Danko Foto: , ,
debata (394)

Podľa aktuálneho exkluzívneho prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 z konca júla má aj naďalej v parlamentných voľbách najvyššiu šancu na víťazstvo strana Smer Roberta Fica.

Ak by sa voľby do parlamentu konali v čase konania tohoto prieskumu, tak by sa 16,3 % opýtaných nevedelo rozhodnúť, ktorú stranu voliť. Ďalších 17,9 % deklarovalo, že by voliť nešli. Rozhodnutých by bolo 65,8 % oprávnených voličov a svoje hlasy by rozdelili nasledovne.

Parlamentné voľby by koncom júla vyhral Smer so ziskom 20,9 percenta hlasov, čím si táto strana polepšila oproti polovici júla o 2 percentá. Strana Smer má aj naďalej najväčší volebný potenciál. V prípade, že by sa voliči, ktorí teraz zvažujú voľbu Smeru až ako svoju druhú možnosť, nakoniec predsa len rozhodli dať svoj hlas práve strane Roberta Fica, potom by Smer mohol vo voľbách získať až 29 percent voličských hlasov.

Koncom júla nastala zmena na druhom mieste. Zatiaľ čo v polovici júla by sa na druhom mieste umiestnila strana Hlas, teraz by druhé miesto obsadila strana Progresívne Slovensko na čele s jej predsedom Michalom Šimečkom so ziskom 15,5 percent a strana si tak oproti polovici júla polepšila o 1,7 percent voličskej priazne. Volebný potenciál strany Progresívne Slovensko sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 23 percent.

Hlas by koncom júla skončil na treťom mieste so ziskom 14,1 percent a strana tak oproti prieskumu z polovice júla stratila 1,4 percenta voličov. Volebný potenciál strany Hlas sa teraz pohybuje okolo 18 percent. Do poslaneckých lavíc by teraz zasadli členovia ôsmich politických strán.

Štvrtá by skončila Republika so ziskom 8,8 percent a oproti polovici júla si táto strana polepšila o 0,8 percent voličskej priazne.

Za Republikou nasleduje novo utvorená koalícia OĽaNO/Za ľudí/KU so ziskom 6,9 percenta, ktorá by sa ale do Národnej rady SK v súčasnej dobe nedostala, pretože hranica pre vstup do Národnej rady je v prípade koalícií stanovená na sedem percent. Koalícia OĽaNO/Za ľudí/KU stratila oproti polovici júla priazeň 1,6 percenta voličov.

Ďalej nasledujú hnutie Sme rodina (6,4 percenta) a SaS (6,1 percenta). Do parlamentu by sa ďalej dostala aj KDH so ziskom 6 percent a strana SNS so ziskom 5,2 percenta.

Pred bránami parlamentu by ostali Demokrati (3,3 percenta) a Aliancia-Szövetség (2,7 percenta). Potrebných päť percent by nezískala ani krajne pravicová politická strana ĽSNS (1,4 percenta) a zoskupenie Modrí, Most-Híd (1,1 percenta).

Ako tiež vyplýva z prieskumu agentúry SANEP, dvojtretinová väčšina oslovených si je istá stranou, ktorej by v parlamentných voľbách odovzdala svoj hlas. Váhajúcich je menej ako pätina.

Uvedený exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 23. – 30. júla 2023. Zber dát sa realizoval pomocou techniky CAWI na vybranej skupine v súhrne 1 675 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+ rokov.

Štatistická chyba u uvedenej skupiny obyvateľov sa pohybuje v rozmedzí + –1,5%. Aktuálny prieskum vychádza iba z hlasov 65,8 % respondentov, ktorí predstavujú vzorku rozhodnutých voličov. Všetky uvedené výsledky a modely sú platné iba v daný okamih zberu dát.

© Autorské práva vyhradené

394 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #preferencie politických strán #parlamentné voľby 2023 #SANEP