Prieskum SANEP pre ta3: Ficov Smer s odstupom prvý, PS a Hlas tesne pri sebe, OĽaNO mimo hry

Na prelome augusta a septembra má najvyššiu podporu v prieskume preferencií SANEP pre ta3 strana Smer, v NR SR by bolo osem strán. Hnutie OĽaNO a priatelia získalo 6,5 percenta hlasov opýtaných, ale keďže kandiduje v koalícii, ktorá potrebuje 7 percent hlasov, do parlamentu by sa nedostalo.

03.09.2023 10:05
Fico, Pellegrini, Šimečka Foto:
Zľava: Robert Fico, Peter Pellegrini a Michal Šimečka.
debata (625)

Podľa aktuálneho exkluzívneho prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 z konca augusta má aj naďalej v parlamentných volbách najvyššiu šancu na víťazstvo strana Smer – slovenská sociálna demokracia Roberta Fica.

Ak by sa voľby do parlamentu konali v čase konania tohoto prieskumu, tak by sa 14,9 % opýtaných nevedelo rozhodnúť, ktorú stranu voliť. Ďalších 19,2 % deklarovalo, že by voliť nešli. Rozhodnutých by bolo 65,9 % oprávnených voličov a svoje hlasy by rozdelili nasledovne.

Parlamentné voľby by v polovici augusta vyhral Smer so ziskom 21,4 percent hlasov, čím si táto strana pohoršila oproti polovici augusta o 0,6 percenta. Smer má aj naďalej najväčší volebný potenciál. V prípade, že by sa voliči, ktorí teraz zvažujú voľbu Smeru až ako svoju druhú možnosť, nakoniec predsa len rozhodli dať svoj hlas práve strane Roberta Fica, potom by Smer mohol vo voľbách získať až 27 percent voličských hlasov.

Druhé miesto by obsadila strana Progresívne Slovensko na čele s jej predsedom Michalom Šimečkom so ziskom 15,6 percent a strana si tak oproti polovici augusta pohoršila o 0,2 percent voličskej priazne. Volebný potenciál strany Progresívne Slovensko sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 20 percent. Strana Progresívne Slovensko by však mohla o svoje druhé miesto čoskoro prísť, pretože sa na ňu doťahuje strana Hlas na čele s jej predsedom Petrom Pellegrinim.

Hlas by koncom augusta skončil na treťom mieste so ziskom 15 percent a strana si tak oproti polovici augusta polepšila o 2 percenta voličských hlasov. Volebný potenciál strany Hlas sa teraz pohybuje okolo 19 percent.

Robert Fico, Peter Pellegrini Čítajte viac Dôveryhodnosť politikov: Pellegrini je na špici podľa Focus-u, Fico u SANEP-u. Čaputová v jednom z prieskumov cúva

Do poslaneckých lavíc by koncom augusta zasadli členovia ôsmich politických strán. Štvrtá by teraz skončila Republika so ziskom 8,4 percent a oproti polovici augusta si táto strana polepšila o 0,3 percenta voličskej priazne.

Za Republikou nasleduje koalícia OĽaNO/Za ľudí/KU so ziskom 6,5 percenta, ktorá by sa ale do Národnej rady SK nedostala, pretože hranica pre vstup do Národnej rady je v prípade koalícií stanovená na sedem percent. Koalícia OĽaNO/Za ľudí/KU stratila oproti polovici augusta priazeň 0,2 percenta voličov. Ďalej nasledujú strana SaS (6,1 percenta) a KDH (6 percent). Do parlamentu by sa ďalej dostalo aj hnutie Sme rodina (5,9 percenta) a strana SNS so ziskom 5,5 percenta.

Pred bránami parlamentu by ostali Demokrati (3 percenta) a Aliancia-Szövetség (2,7 percent). Potrebných päť percent by nezískala ani krajne pravicová politická strana ĽSNS (2 percenta) a zoskupenie Modrí, Most-Híd (1,2 percenta).

Ako ďalej vyplýva z prieskumu agentúry SANEP, takmer dvojtretinová väčšina oslovených si je istá stranou, ktorej by v parlamentných voľbách odovzdala svoj hlas. Váhajúcich je menej ako šestina.

Uvedený exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 27.8. – 2.9. 2023. Zber dát sa realizoval pomocou techniky CAWI na vybranej skupine v súhrne 1 635 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+ rokov.

Štatistická chyba u uvedenej skupiny obyvateľov sa pohybuje v rozmedzí ±1,5%. Aktuálny prieskum vychádza iba z hlasov 65,9 % respondentov, ktorí predstavujú vzorku rozhodnutých voličov. Všetky uvedené výsledky a modely sú platné iba v daný okamih zberu dát.

© Autorské práva vyhradené

625 debata chyba
Viac na túto tému: #preferencie politických strán #SANEP