Hoax o smrti kandidáta PS. Šíri ho aj známy dezinformátor: Neverte fašistom, odkazuje politik

Sociálnymi sieťami sa v posledných dňoch šíri hoax, podľa ktorého kandidát Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Hellebrandt minulý týždeň zomrel. Známy dezinformátor Daniel Bombic, na ktorého sú vydané tri zatykače, vo videu šíri informáciu, že Hellebrandt je v kritickom zdravotnom stave a spája to s očkovaním proti covidu. Falošné smútočné oznámenie vystrašilo jeho rodinu, PS to označilo za dno antikampane.

15.09.2023 06:00
PS: Predstavili experta pre sociálnu oblasť,... Foto: ,
Tomáš Hellebrandt a predseda PS Michal Šimečka
debata (300)

Hellebrandt v reakcii na hoax nahral video. PS takúto hanebnú antikampaň odmieta a odmieta aj desatoro OĽaNO, v ktorom sa venujú aj programu PS.

PS reaguje na hoax
Video
Zdroj: FB/Progresívne Slovensko
Andrej Kiska Čítajte viac Kiska sa bojí, čo príde po voľbách: Výhra PS je lákavá, no má to háčik. Nepriamo podporil tri strany

Falošné smútočné oznámenie

Pred pár dňami sa na sociálnej sieti objavilo falošné smútočné oznámenie, podľa ktorého sa mal Hellebrandtov pohreb konať 15. septembra. Kandidát PS si ho zazdieľal na sociálnej sieti. Progresívci v reakcii uviedli, že pôvodcom hoaxu je známy dezinformátor a extrémista Daniel Bombic, na ktorého súdy vydali tri zatykače, ktoré sa týkajú podozrenia zo šírenia extrémistického materiálu, kyberšikany a zo zverejňovania osobných údajov ľudí, ktorí sa Bombicovi znepáčili.

Antikampaň proti PS podľa nich prerazila nové dno. „Fáma o smrti Tomáša Hellebrandta, dokonca jeho falošné parte, sa dostalo aj k Tomášovej rodine, s plačom nám kvôli tomu volali ľudia. Takúto hanebnú podobu politiku naozaj odmietam," uviedol predseda PS Michal Šimečka.

„Priatelia, ak nemáte čo robiť v piatok, choďte do Žiliny. Vraj tam bude môj pohreb. Ja, žiaľ, nebudem môcť, lebo budem v tom čase kampaňovať v Prievidzi a Topoľčanoch. Ale tak aspoň si na mňa zaspomínajte,“ reagoval Hellebrandt.

Bombicove hoaxy a Hellebrandtov odkaz

„Je na pokraji smrti zo štvrtej dávky vakcíny,“ povedal Bombic v jednom zo svojich videí s tým, že Šimečka mu zakázal ísť na kameru. „Pokým ja neuvidíme Tomáša Hellebrandta zamávať do kamery, tak, predpokladám, že tento štyrikrát zaočkovaný človek má život na vlásku. Kvôli vakcíne,“ hovorí v ďalšom videu.

Šimečka pre Pravdu: Fico neponúka Slovensku nič, len pomstu
Video
Zdroj: TV Pravda

PS v reakcii na to natočili video, v ktorom Hellebrant skáče na švihadle a Bombicovi zamával. „Neverte všetkému, čo je na internete. Hlavne nie fašistom,“ odkázal. Konšpirácie o jeho zdravotnom stave šíria v nadväznosti na to, keď skolaboval počas predstavovania programu PS.

Bombic žije dlhodobo v Londýne, kde ho navštívil aj líder SNS Andrej Danko. Bombic pravidelne diskutuje cez živé vysielania so slovenskými politikmi, medzi jeho hosťami boli aj predseda Smeru Robert Fico či Robert Kaliňák.

Program je taký dobrý, až mi prišlo nevoľno

Podľa progresívcov ide o pokračovanie série útokov a klamstiev, ktorým v týchto voľbách čelí. Antikampaň podľa nich vedie aj líder koalície Igor Matovič, ktorý rozposlal do schránok tzv. „Zmluvu so Slovenskom“, ktorého posledným bodom bolo vylučovanie častí programov PS. „Lucii Plavákovej pripisujú vulgárne citáty, ktoré nikdy nepovedala, o sebe som si už prečítal tony klamstiev. Ale falošná správa o úmrtí človeka je ozajstný hyenizmus,“ povedal Šimečka.

„V PS sa však nenecháme odradiť. Pre Slovensko chceme lepšiu budúcnosť, nie návrat zlodejov či toho chaosu a hádok, ktoré sme tu mali posledné roky,“ dodal líder PS. Dezinformácie sa začali šíriť aj v spojitosti s tým, že Hellebrandt pri predstavovaní programu začiatkom septembra skolaboval.

Zábery z incidentu boli pripojené aj k falošnému smútočnému oznámeniu. Strana to neskôr vysvetľovala dehydratáciou a teplým počasím. „Ten program je taký dobrý, že som z neho odpadol,“ dodal vtedy s humorom Hellebrandt.

© Autorské práva vyhradené

300 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #Progresívne Slovensko #Tomáš Hellebrandt #predčasné voľby 2023