Prieskum SANEP pre ta3: Ficovi by stačila trojkoalícia, PS a Hlas sú pri sebe. SaS to má nahnuté, OĽaNO mimo

Najvyššiu podporu v septembrovom prieskume agentúry SANEP má strana Smer. Jej šéfovi Robertovi Ficovi by stačila na vládnutie dohoda s Hlasom a jednou ďalšou stranou.

18.09.2023 11:30
fico-simecka-pellegrini-sulik Foto: , , ,
debata (126)

Podľa exkluzívneho prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 z polovice septembra má naďalej v parlamentných volbách najvyššiu šancu na víťazstvo strana Smer Roberta Fica. Ak by sa voľby do parlamentu konali v čase konania tohoto prieskumu, tak by sa 16,8 % opýtaných nevedelo rozhodnúť, ktorú stranu voliť. Ďalších 15,9 % deklarovalo, že by voliť nešli. Rozhodnutých bolo 67,3 % oprávnených voličov a svoje hlasy by rozdelili nasledovne.

Parlamentné voľby by v polovici septembra vyhral Smer so ziskom 22,2 percent hlasov, čím si táto strana polepšila oproti počiatku septembra o 0,8 percentu­álneho bodu. Smer má aj naďalej najväčší volebný potenciál. V prípade, že by sa voliči, ktorí teraz zvažujú voľbu Smeru až ako svoju druhú možnosť, nakoniec predsa len rozhodli dať svoj hlas práve strane Roberta Fica, potom by Smer mohol vo voľbách získať až 27 percent voličských hlasov.

Druhé miesto by obsadila strana Progresívne Slovensko na čele s jej predsedom Michalom Šimečkom so ziskom 15,7 percenta a strana si tak oproti začiatku mesiaca polepšila o 0,1 %. Volebný potenciál strany Progresívne Slovensko sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 19percent.

Rovnaký devätnásťpercentný volebný potenciál má aj strana Hlas na čele s jej predsedom Petrom Pellegrinim. HLAS by teraz skončil na treťom mieste so ziskom 15,2 percenta a strana si tak polepšila o 0,2 %. Do poslaneckých lavíc by koncom augusta zasadli členovia siedmich politických strán.

Štvrtá by skončila Republika so ziskom 7,5 percent. Za Republikou nasleduje koalícia OĽaNO/Za ľudí/KU so ziskom 6 percent, ktorá by sa ale do Národnej rady nedostala, pretože hranica pre vstup je v prípade koalícií stanovená na sedem percent.

Ďalej následujú strany Sme rodina (5,9 percenta) a SNS (5,8 percenta). Do parlamentu by sa ďalej dostala strana KDH (5,6 percenta).

Pred bránami parlamentu by ostali SaS so ziskom 4,8 percenta, Demokrati (3,1 percenta) a Aliancia- Szövetség (2,8 %). Potrebných päť percent by nezískala ani krajne pravicová strana ĽSNS (1,7 %) a zoskupenie Modrí, Most-Híd (1,2 %).

Ako ďalej vyplýva z prieskumu agentúry SANEP, dvojtretinová väčšina oslovených si je istá stranou, ktorej by v parlamentných voľbách odovzdala svoj hlas. Váhajúcich je teraz šestina.

Uvedený exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 10. – 15. septembra 2023. Zber dát sa realizoval pomocou techniky CAWI na vybranej skupine v súhrne 1 782 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+ rokov.

Štatistická chyba u uvedenej skupiny obyvateľov sa pohybuje v rozmedzí + –1,5%. Aktuálny prieskum vychádza iba z hlasov 66,3 % respondentov, ktorí predstavujú vzorku rozhodnutých voličov. Všetky uvedené výsledky a modely sú platné iba v daný okamih zberu dát.

virtuálne voľby 2023 Čítajte viac Virtuálne voľby PRAVDY: Komu dáte svoj hlas 30. septembra 2023? Hlasujte už teraz a vyhrajte

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #preferencie politických strán #SANEP