Hlavné priority v regiónoch: Ako chcú strany zotrieť rozdiely a zlepšiť čerpanie eurofondov?

Posledný týždeň pred voľbami Pravda prináša seriál článkov o povolebných prioritách a cieľoch politických strán v kľúčových oblastiach domácej politiky. Druhý diel venujeme téme regionálneho rozvoja, ktorá bude pre novú vládnu garnitúru zásadnou výzvou. Nie všetky problémy regiónov sa však dajú zaplátať peniazmi. Podľa odborníkov sa preto politici v novom volebnom období budú musieť sústrediť na prioritizáciu a systémové riešenia.

25.09.2023 15:00 , aktualizované: 20:17
debata (9)
ZMOS a SK8 rokovali s prezidentkou o požiadavkách samospráv
Video
Zdroj: TV Pravda

Slovenský vidiek sa vyľudňuje, poľnohospodárstvo upadá, ceny potravín rastú. Takto v skratke opísal situáciu v regiónoch predseda sekcie pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) István Pomichal. K zlepšeniu by mal prispieť nový zákon o regionálnom rozvoji, ktorý doteraz nebol schválený. „Zákon bude primárnou legislatívou v oblasti regionálneho rozvoja a základom pre efektívne čerpanie verejných zdrojov vrátane eurofondov na rozvoj územia,“ zdôraznil Pomichal.

Chýba financovanie

Ďalším zásadným problémom samospráv je výpadok príjmov na úrovni okolo 200 miliónov eur. Do rozpočtu krajov, obcí a miest zasiahlo hlavne zvýšenie daňového bonusu na dieťa od júla. Vlani tento krok spôsobil výpadok 186 miliónov z rozpočtov samospráv, ďalšie zvýšenie bonusu od januára bude znamenať ďalší výpadok, 100 miliónov eur. Situáciu malo vyriešiť dodatočných 158 miliónov z dane z príjmov právnických osôb, podľa zástupcov miest a krajov však táto suma nie je dostačujúca.

Kollár, Krajniak Čítajte viac Koalícia „zasype“ rodiny peniazmi. Ak ale nepríde krúžkovné, o dva roky príde škrt cez rozpočet

Na ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) našli aj ďalšiu tému, ktorú by mala riešiť nová vládna garnitúra. “Väčšina zdrojov sa rozdeľovala prostredníctvom dopytových výziev z centrálnej úrovne, čo nezohľadňovalo vždy reálne potreby a problémy územia, ktoré konkrétne územie v danom čase malo,” povedal pre Pravdu minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík. Jeho rezort zatiaľ dokázal spojiť nástroje na finančnú podporu regiónov do jedného operačného programu, ktorý prispeje k jednoduchšej implementácii eurofondov.

„Vďaka jednému programu bude možné v prípade potreby lepšie realokovať zdroje a tiež pružnejšie reagovať na prípadné krízy. Systém je ďalej dobrý v tom, že odborná diskusia sa vedie v rámci tematických komisií v širokom partnerstve,” uviedol šéf MIRRI.

Zámer na financovanie a mestá

Finančných zdrojov nikdy nebude toľko, aby sme vyriešili všetky problémy, a preto je potrebné mať nastavené priority, zdôraznil Balík. „To znamená, vytvoriť si stratégiu od úrovne štátu až po úroveň samospráv. Navyše, jedinými zdrojmi na riešenie problémov a výziev regiónov nemôžu byť eurofondy. Musíme preto zároveň vytvoriť dostatočné zdroje v štátnom rozpočte,” vysvetlil pre Pravdu.

Svojmu nástupcovi preto odporúča zamerať sa na podporu kvalitnej prípravy projektov. To pomôže zlepšiť čerpanie eurofondov a rozbehnutie nového programového obdobia. „Pre našich nástupcov zároveň pripravujeme tzv. white paper a odporúčania, ktoré by im v tejto náročnej úlohe mohli pomôcť. Ešte raz si dovolím zdôrazniť, že bez prioritizácie potrieb od najvyššej po najnižšiu zložku spoločnosti a bez štátnych zdrojov nebude možné efektívne rozbehnúť udržateľný rozvoj krajiny,” uzavrel.

SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Čítajte viac Bez EÚ by Slovensko investovalo veľmi málo. Využívame najmä eurofondy, hoci ich čerpáme slabo

Únia miest Slovenska (ÚMS) považuje za najdôležitejšiu zmenu financovania územnej samosprávy. Je nevyhnutné rozšíriť a posilniť vlastné príjmy miest a obcí a ich finančnú autonómiu, tvrdí prezident únie Richard Rybníček. Ďalším problémom rozvoja miest, ktorému sa politici takmer nevenujú, kritizuje šéf únie, mesta pri tom sú ťahúňmi regiónov. „Deklarujeme sa ako vidiecka krajina, ale treba si uvedomiť, že 70 percent obyvateľov Slovenska využíva práve mestské služby, čo sa týka zdravotníctva, školstva, športu a kultúry,” vymenoval.

Za kľúčovú tému novej vlády považuje reformu verejnej správy. Slovensko má skoro pol milióna štátnych úradníkov, 20-tisíc poslancov a viac ako tritisíc starostov a primátorov, pripomenul šéf ÚMS. „Toto potrebuje zasadnú reformu štátu, pretože v opačnom prípade nám sa tu naozaj naďalej bude zle žiť,” uzavrel.

Stranícke plány

Denník Pravda oslovil politické strany kandidujúce vo voľbách s otázkami o ich prioritách v oblasti regionálneho rozvoja, ako aj o opatreniach, ktoré by chceli presadiť ako prvé. V rámci ankety sme zaslali rovnaké otázky deviatim politickým subjektom, ktoré podľa prieskumov majú sympatie viac ako dvoch percent voličov. Odpovede ďalších strán si môžete vyklikať nižšie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #regionálne rozdiely #čerpanie eurofondov #parlamentné voľby 2023