Prieskum SANEP pre ta3: Fico si drží odstup, PS súperí s Hlasom, roj strán s 5 percentami, Matovič mimo

Podľa aktuálneho exkluzívneho prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 z druhej polovice septembra má naďalej v parlamentných voľbách najvyššiu šancu na víťazstvo strana Smer Roberta Fica.

27.09.2023 12:30
pellegrini, fico, šimečka Foto: , ,
Na prvých troch priečkach sa v prieskumoch štandardne umiestňujú Smer, Progresívne Slovensko a Hlas.
debata (303)

Ak by sa voľby do parlamentu konali v čase konania tohto prieskumu, tak by sa 15,2 % opýtaných nevedelo rozhodnúť, ktorú stranu voliť. Ďalších 17,7 % deklarovalo, že by voliť nešli. Rozhodnutých by bolo 67,1 % oprávnených voličov a svoje hlasy by rozdelili nasledovne.

Parlamentné voľby by v druhej polovici septembra vyhral Smer so ziskom 22,6 percent hlasov, čím si táto strana polepšila oproti polovici septembra o 0,4 percenta. Smer má aj naďalej najväčší volebný potenciál. V prípade, že by sa voliči, ktorí teraz zvažujú voľbu Smeru až ako svoju druhú možnosť, nakoniec predsa len rozhodli dať svoj hlas práve strane Roberta Fica, potom by Smer mohol vo voľbách získať až 25 percent voličských hlasov.

Druhé miesto by obsadila strana Progresívne Slovensko na čele s jej predsedom Michalom Šimečkom so ziskom 16,1 percent a strana si tak oproti polovici mesiace polepšila o 0,4 percenta voličskej priazne. Volebný potenciál strany Progresívne Slovensko sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 20 percent.

Devätnásťpercentný volebný potenciál má strana Hlas na čele s jej predsedom Petrom Pellegrinim. Hlas by teraz skončil na treťom mieste so ziskom 15,3 percent a strana si tak polepšila o 0,1 percenta voličských hlasov. Do poslaneckých lavíc by koncom augusta zasadli členovia ôsmich politických strán.

Štvrtá by skončila Republika so ziskom 7,4 percenta. Za Republikou nasleduje koalícia OĽaNO/Za ľudí/KU so ziskom 6,5 percent, ktorá by sa ale do Národnej rady SR nedostala, pretože hranica pre vstup je v prípade koalícií sedem percent.

Ďalej nasledujú strany SNS (6 percent) a Sme rodina (5,5 percenta). Do parlamentu by sa dostala strana SaS so ziskom 5,4 percenta aj KDH (5,1 percenta).

Pred bránami parlamentu by v druhej polovici septembra ostali Demokrati (3,4 percenta) a Aliancia- Szövetség (3,3 %). Potrebných päť percent by nezískala ani krajne pravicová strana ĽSNS (1,4 %) a zoskupenie Modrí, Most-Híd (1,3 %).

pellegrini, fico, šimečka Čítajte viac Exkluzívna anketa: Vyše 42-tisíc čitateľov Pravdy prezradilo, koho budú voliť. Takto by podľa nich vyzeral nový parlament

Ako ďalej vyplýva z prieskumu agentúry SANEP, viac ako dvojtretinová väčšina oslovených si je istá, komu by v parlamentných voľbách odovzdala svoj hlas. Váhajúcich je teraz menej ako šestina. Uvedený exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 17. – 25. septembra 2023. Zber dát sa realizoval pomocou techniky CAWI na vybranej skupine v súhrne 1 697 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+.

Štatistická chyba u uvedenej skupiny obyvateľov sa pohybuje v rozmedzí + –1,5%. Aktuálny prieskum vychádza iba z hlasov 67,1 % respondentov, ktorí predstavujú vzorku rozhodnutých voličov. Všetky uvedené výsledky a modely sú platné iba v daný okamih zberu dát.

Posolstvá lídrov v superdebate televízie ta3
Video

© Autorské práva vyhradené

303 debata chyba
Viac na túto tému: #preferencie politických strán #parlamentné voľby 2023