Podľa Pellegriniho vo vláde nemajú byť dvaja expremiéri. Šéf Hlasu zagratuloval Smeru k víťazstvu, čaká na ponuku od Fica

Strana Hlas čaká na výsledok predčasných parlamentných volieb, ktoré sú pre ňu prvou vážnou skúškou dôvery voličov. Pred 30. septembrom bola strana Petra Pellegriniho treťou najpopulárnejšou a po voľbách má zohrať rozhodujúcu úlohu pri skladaní novej vládnej koalície. Sledujte s nami priebeh volebnej noci v štábe Hlasu.

30.09.2023 21:50
volby do nr sr 2023, hlas, pellegrini Foto:
Predseda strany Hlas Peter Pellegrini počas príhovoru na 3. pracovnom sneme strany, ktorý sa konal presne tri roky od jeho oznamu o odchode zo Smeru.
debata (5)
Pellegrini: Neviem namodelovať kombináciu, ktorá by z tých volieb vzišla
Video
Zdroj: TV Pravda

3:55 Krátko pred štvrtou hodinou ráno sa členovia strany postavili na pódium vo veľmi dobrej nálade, Hlas vo voľbách vykázal lepší výsledok, než mu predpovedali prieskumy. Na víťazný Smer-SD Pellegriniho strane chýba okolo 8 percent.

“Rozloženie kresiel zatiaľ potvrdzuje, že strana Hlas je stranou, bez ktorej sa nedá zložiť akákoľvek normálna fungujúca koalícia,” vyhlásil Peter Pellegrini po tom, ako bolo spočítaných 92 percent hlasov. Zo scény zagratuloval víťaznej strane Smer-SD a jej predsedovi Robertovi Ficovi, ako aj všetkým ďalším stranám, ktoré dosiahli výsledok nad päť percent. Opakoval, že k možnému zloženiu budúcej koalície sa v tomto čase vyjadrovať nebude. Avšak očakáva, že predseda víťazného Smeru sa ozve najbližšej strane a ju pozve na rokovania.

Potvrdil aj svoje staršie vyjadrenia o tom, že dvaja bývalí premiéri by nemali sedieť v jednej vláde. “To nefungovalo ani pri pani Radičovej s Mikulašom Dzurindom, to nefungovalo ani pri Hegerovi s Matovičom. Ani nemyslím, že by to ľudsky mohlo fungovať. Každý premiér, hoci aj bývalý, má stále predstavy o svojom riadení vlády. Takže si myslím, že dvaja expremiéri v jednej vláde, to nie je optimálne,” povedal s tým, že vzniku koalície Hlasu a Smeru to nebráni. Po vyhlásení sa Pellegrini a členovia vedenia rozlúčili s novinármi a tým sa skončila volebná noc v štábe strany Hlas.

3:25 O pol štvrtej ráno Hlas prišiel o druhé miesto, po sčítaní 84,5 percent ich predbehlo PS. Hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková uviedla, že volebná noc pokračuje minimálne do štvrtej hodiny ráno, v tomto čase strana zatiaľ plánuje záverečnú tlačovú konferenciu.

3:12 Časť novinárov sa nedočkali na finálne vyhlásenie Petra Pellegriniho a odišli zo štábu. V centrále výrazne ochladilo, preto vonkajšie ohrievači vzduchu premiestnili do vnútra.

3:01 Nálada v centrále Hlasu sa mierne zlepšuje. Po sčítaní 75 percent hlasov sa strane podarilo udržať druhu priečku. Vývoj však zatiaľ hodnotia opatrné a vyhlásenie avizujú po tom, ako budú spočítane aspoň 80 percent. Počkať bude treba aj na vznik koalície, odkazujú. “Ak tá koalícia nevyjde automaticky z toho hlavného výsledku, a bude sa musieť rozmýšľať medzi tými divnými kombináciami, tak to bude dlho. Ak vzíde jedna jediná, tak my budeme rozhodovať či do takejto koalície ísť alebo neisť, to sú všetko otvorene otázky,” odpovedal na otázku ako vidí situáciu po voľbách.

1:58 Počasie v noci výrazne ochladlo, teplota klesla aj vo volebnom štábe Hlasu. Čakanie má byť dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Novinárom a hosťom centrály preto rozdali deky. Blízko druhej hodiny sa rozhýbali aj kandidáti strany, niektorí z nich sa presunuli bližšie k tlačovému centru a sledujú vývoj sčítania na obrazovkách. Prišiel aj šéf strany Peter Pellegrini. Povedal, že zatiaľ o volebnom výsledku hovoril s predsedom iba jednej ďalšej strany. “Bol to ľudský rozhovor s Borisom Kollárom, prehodili sme pár priateľských slov. Žiadne strategické politické vyjednávania,” povedal.

Centrála je stále plná ľudí, sociálni demokrati sa nechystajú rozchádzať. Nálada medzi členmi strany je až tak dobrá, že Pellegrini sa vraj snaží kolegov pribrzdiť. Vedenie Hlasu ešte chce počkať s vyhlásením pre voličov, kým nebude spočítaných aspoň 70 percent hlasov. “Sú zatiaľ zmerané obce, nie sú zmerané veľké mestá. Takže myslím si, že dôjde k vážnym posunom. Samozrejme sa tešíme, že zatiaľ držíme po tretine sčítaných hlasov druhú silnú pozíciu,” povedal Pellegrini.

Peter Pellegrini Foto: Robert Hüttner, Robert Huttner
volby do nr sr 2023, hlas, pellegrini Peter Pellegrini

0:53 Boris Kollár bol drahou nevestou, my sa tiež lacno nedáme, tvrdí podpredseda Hlasu Erik Tomáš. “Ak budeme vo vláde, tak budeme chcieť, aby sa splnili naše podmienky, čo sme voličom sľúbili počas kampane,” uviedol. Rozhodovať o povolebnej spolupráci bude 20-členné predsedníctvo strany, doplnil. Preto vyzýva počkať na konečné čísla parlamentných volieb. Priznal, že ho prekvapuje vývoj preferencií PS, ale aj prepad niektorých strán. Opakoval, že rokovania môžu trvať dlhšie. Na záver uviedol, že prirodzenejšie by pre Hlas vyzerala spolupráca s ďalšou sociálno-demokratickou stranou.

23:55 Nálada v štábe Hlasu je po vyhlásení prvých výsledkov optimistická. Hostia popíjajú víno, niektorí preferujú šampanské. Najpopulárnejšou otázkou zatiaľ je, s kým by strana preferovala zložiť vládu. Peter Pellegrini sa opakovane vyhýba odpovediam. Na otázku, či by rokoval o spolupráci aj s Progresívnym Slovenskom uviedol, že by prijal pozvanie na rokovania. “S pánom Šimečkom si jedine viem predstaviť, že ako slušný predseda slušnej strany zareagujem na pozvanie pána predsedu, na rokovania a týchto rokovaní sa zúčastním. S akým výsledkom tie rokovania dopadnú, neviem,” povedal.

Po sérii rozhovorov sa vedenie strany presunulo do miestnosti, ktorá je od novinárov oddelená, kde čakajú na nové informácie o výsledkoch hlasovania. Predtým predsedovia Hlasu trávili čas na terase volebnej centrály. Tá sa nachádza na nábreží Dunaja a má krásny výhľad na Bratislavský hrad.

Volebný štáb Hlasu
Video

23:08 Výsledok prvého exitpollu vo volebnej centrále Hlasu prijali zdržanlivo. “Je to náš prvý výsledok, my sme strana, ktorá prvýkrát išla do volieb do Národnej rady a hneď je medzi troma najsilnejšími, tak to sa dá považovať za úspech,” zareagoval Pellegrini na zverejnený exitpoll televízie Markíza. Podľa neho Hlas volilo vyše 12 percent voličov. Pokračoval s tým, že treba počkať na oficiálne informácie od Štatistického úradu, lebo exitpolly nie vždy zodpovedajú konečnému výsledku.

Nechcel povedať, či fandí niektorej zo strán, ktoré podľa prieskumu dostali najväčšie počty voličských hlasov, teda PS alebo Smer-SD. “Nemám favorita a držím palce stranám,” povedal. Priznal tiež, že zložiť vládnu koalíciu bude náročné a rokovania medzi stranami budú trvať veľa dní. Preferoval by koalíciu najviac troch politických strán, lebo štvorkoalícia je podľa neho menej stabilná konštrukcia.

22:28 Líder Hlasu tiež vysvetlil, v čom vidí nebezpečenstvo patového výsledku parlamentných volieb. „Keď bude pat, tak budú predčasne voľby. Ale kto tie predčasne voľby vyhlási, pretože pre predčasne voľby budete potrebovať 90 hlasov v parlamente. To znamená ak sa nenájde 90 hlasov, tak úradnícka vláda bude vládnuť až kým sa tých 90 hlasov nenájde,“ povedal Pellegrini s tým, že jeho myslenie preto je už ďalej, ako dnešná noc.

Na otázku novinárov k tomu, s ktorou stranou by preferoval koalíciu a či je pripravený na kompromis reagoval, že rozhodovať bude podľa toho, čo je dobré pre Slovensko. „Budem sa snažiť maximum, aby sa táto krajina po voľbách ubrala dobrým smerom. Ale aké si to bude vyžadovať kompromisy a kde až budú nejaké hranice, za ktoré už ani my nebudeme môcť zájsť, to nám ukáže život a teraz by sme varili z vody,“ uzavrel.

Po brífingu sa Pellegrini presunul do priestorov štábu, ďalšie vyhlásenie avizoval po skončení moratória.

Volebná centrála Hlasu. Predseda strany Peter...
Volebná centrála Hlasu. Predseda strany Peter...
+2Volebná centrála Hlasu.

21:45 Volebný štáb Hlasu bol už krátko po deviatej plný ľudí. Líder strany Peter Pellegrini dorazil okolo pol desiatej a predstúpil pred médiá. Uviedol, že volebný deň u neho bol pokojný, po hlasovaní mal dobrý obed a dlhú prechádzku. Verí a dúfa, že výsledok volieb pre Hlas nebude horší, ako strane nameral posledný prieskum.

“Ja by som si želal dôstojný výsledok. To základné je, aby sme si udržali tú pozíciu medzi troma najrelevantnejšími a najsilnejšími parlamentnými stranami. Ak od toho bude niečo vyššie, tak sa budeme veľmi tešiť. Chcem byť v tomto veľmi realista,” vyhlásil Pellegrini.

Dodal, že má za sebou siedmu kampaň do Národnej rady a vždy sa ako-tak dal výsledok odhadnúť, predvídať. “Dnes si osobne neviem ani namodelovať kombináciu, ktorá by z tých volieb vzišla. A či vôbec nejaká bude. Pretože najhoršie by bolo, ak by vznikol pat,” uviedol.

Strana Hlas oficiálne vznikla 11. septembra 2020. Prvými jej členmi sa stali jedenásti bývalí funkcionári Smer-SD na čele s Petrom Pellegrinim. Od vzniku voličom avizovali „iný“ štýl politiky a kraľovali rebríčkom voličských preferencií až do februára tohto roka. Postupne však Hlas predbehol Smer a v polovici augusta aj PS. Pôvodný favorit volieb Peter Pellegrini a jeho strana sú odvtedy na treťom mieste. Z pôvodných 20 percent klesol v priemere na niečo okolo 13 percent voličskej podpory.

Podľa analytikov a politológov Hlas ešte stále môže zabojovať aj o druhé miesto, experti však nepredpokladajú, že Hlasu by sa podarilo predčasné voľby vyhrať. Pellegrini ostáva aj naďalej jedným z kľúčových hráčov a bude dôležité, aký silný mandát vo voľbách získa, keďže aj na jeho rozhodnutí sa bude lámať potenciálna koalícia.

Strana Smer vznikla v novembri roku 1999,...
Smer vládol na Slovensku s výnimkou obdobia...
+9Vo voľbách v roku 2012 sa Smeru podarilo získať...

Líder Smeru Robert Fico sa uričite bude snažiť dať mu čo najlepšiu ponuku. Otázne je, či by sa Pellegrini vedel dohodnúť s PS, s ktorým spoluprácu odmieta drvivá väčšina členov predsedníctva Hlasu. Pellegrini však PS nevylúčil a platí to aj opačne.

„Do vlády pôjdeme s takými stranami, ktoré nám umožnia splniť naše zásadné programové priority. Teda s tými, ktoré podporia zavedenie skutočného 13. dôchodku, spustenie Národného plánu definitívneho vyrovnania regionálnych rozdielov, silnú ruku štátu v oblasti energií a potravín a ktoré nijako neohrozia naše zotrvanie a suverénne pôsobenie v Európskej únii a NATO,“ povedal Pellegrini v predvolebnom rozhovore pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Peter Pellegrini #Denisa Saková #Hlas-SD #parlamentné voľby 2023