PS: V centrále zavládla ponurá atmosféra. Šimečka sa vyjadrí až ráno, na víťazstvo to zatiaľ nevyzerá

Progresívne Slovensko (PS) dostalo v týchto voľbách od voličov znova šancu zabojovať a dostať sa do parlamentu. Tentokrát sa rozhodli ísť do volieb samostatne a nie v koalícii. Postupne ich preferencie stúpali a stali sa hlavným vyzývateľom strany Smer, ktorá sa začiatkom roka dostala na vrchol prieskumov. Spočítanie hlasov išlo pomaly a pri necelých 70 percentách spočítaných hlasov to na víťazstvo PS nevyzerá, aj keď to predikovali exit polly.

30.09.2023 20:30 , aktualizované: 01.10.2023 03:25
Voľby 2023, PS, Šimečka, Foto: ,
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vo volebnom štábe.
debata (86)
Šimečka: PS postupne rastie, definitívne to zhodnotíme ráno
Video
Zdroj: ta3

Aktualizované 2:47 Predbežné výsledky ukazujú, že Smer nakoniec predbehne PS. Líder PS dá finálne vyjadrenie až zajtra, podobne ako väčšina lídrov.

Aktualizované 2:39 Ak by bol Šimečka lídrom povolebných rokovaní, nevidí dôvod meniť tradíciu, že víťazovi, prípadne lídrovi rokovaní, patrí kreslo premiéra.

Aktualizované 2:34 Michal Šimečka uviedol, že si vymenil SMS s niekoľkými lídrami, no nechcel konkretizovať s kým a ani obsah správ. Šimečka nechcel konkretizovať, či si vymenil správu aj s Petrom Pellegrinim. Stále platí, že budú rokovať so všetkými stranami, ktoré sú prodemokratické. Viac budeme vedieť povedať až po zverejnení výsledkov.

Líder PS Šimečka reaguje na exit polly. Po skúsenosti z minulých volieb je opatrný
Video
Zdroj: TV Pravda

Aktualizované 2:31 „V tejto chvíli je ťažké povedať, ako to bude vyzerať, pomaly rastieme. Preto neviem v tejto chvíli dať ani zásadne politické stanovisko. Našim cieľom ostáva, aby malo Slovensko prozápadnú a demokratickú vládu,“ povedal predseda PS Michal Šimečka. „Akýkoľvek výsledok prijmeme s pokorou a zodpovednosťou. Mrzí ma, ako dlho spočítavanie trvá,“ dodal. „Definitívne sa k povolebnej vývoju vyjadríme zajtra, resp. doobeda na tlačovej konferencii,“ povedal Šimečka s tým, že ho teší postupný rast PS.

Aktualizované 2:17 V centrále PS sa chystá o pol tretej tlačovka. Po sčítaní niečo vyše 40 percent hlasov je PS na treťom mieste. Rozdiel sa však pomaly vyrovnáva.

Vo volebnej centrále PS bol aj primátor Bratislavy Matúš Vallo a bývalý programový líder Miroslav Beblavý.

Miroslav Beblavý počas volebnej noci v centrále... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Miroslav Beblavý Miroslav Beblavý počas volebnej noci v centrále hnutia Progresívne Slovensko.
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo počas... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Matúš Vallo Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo počas volebnej noci v centrále hnutia Progresívne Slovensko.

Aktualizované 1:15 Hlas ani OĽaNO nie sú želanými partnermi, no kombinuje sa ťažko

Podľa podpredseníčky PS Lucie Plavákovej si musia v PS počkať na výsledky. OĽaNO nie je pre PS preferovanou voľbou. „Ak by boli iné možnosti, nie je to pre nás prvá voľba,“ povedala. Čo sa týka Hlasu, tiež to nie je podľa Plavákovej preferovaný partner. „Naším najbližším partnerom je SaS, no v tejto chvíli nie je isté, či sa dostane do parlamentu. Potrebujeme si počkať na výsledky. Ťažko sa komunikujú nejaké možné kombinácie, pretože strán okolo piatich percent je veľa,“ dodala. Truban nechcel komentovať možné spojenie so stranou OĽaNO. „My sme demokratická strana. Sadne predsedníctvo, dohodneme sa a predseda to bude tlmočiť,“ uviedol.

Reakcie podpredsedov PS
Video
Zdroj: Pravda/Ivan Majerský

Aktualizované 1:15 „Moje sú žiadne,“ odpovedal Truban na to, aké sú jeho pocity po zverejnení exit pollov. „Ani som ich nečakal, ani som netlieskal práve pre tú skúsenosť z minula,“ uviedol. „V pokoji čakám na výsledky,“ povedal s tým, že zatiaľ sa s ostatnými stranami nekontaktovali, podľa neho takisto čakajú na výsledky,“ dodal s tým, že na predsedníctve nepadli žiadne rozhodnutia. „Chceme splniť hlavne to, čo sme ľuďom sľúbili v kampani.“

Aktualizované 1:04 „Mám dobrú správu a zlú správu. Dobrou je, že hnutie bude šesť rokov od svojho založenia súčasťou Národnej rady SR a tá zlá správa je, že to s akým ziskom, na to si budeme musieť chvíľu počkať, lebo tých spočítaných hlasov je veľmi málo,“ povedal. „Zrejme to bude dlho a digitalizácia nepostupuje tak rýchlo, ako by sme chceli. Čaká na Trubana s Hargašom,“ povedal s humorom. „Treba sa obrniť trpezlivosťou,“ uviedol a znova poďakoval voličom.

Aktualizované 00:35 Zatiaľ sme vo vyčkávacej fáze, hovorí podpredseda PS Tomáš Valášek. „Čakáme si na reálne sčítanie,“ povedal. Zatiaľ neprepočítavajú scenáre ani v hlave. „Nemáme na základe čoho,“ hovorí Valášek. Oddychovať po voľbách neplánuje, ani keď budú v opozícii a už vôbec nie, keď budú v koalícii. „V druhom prípade skáčeme hneď do akcie. Ak budeme v opozícii, je to iné, ale aj to je dôležitá úloha a bude potrebné pozerať Smeru na prsty,“ hovorí. „Ja osobne budem dozerať na to, aby neurobili zo Slovenska vyvrheľa v Európe, lebo obávam sa, že tam tá rétorika smeruje. Budeme určite tvrdou opozíciou,“ dodal.

Aktualizované 23:37 „Máme exit polly, ktoré vyzerajú nádejne alebo pozitívne z hľadiska našej strany, ale bol by som veľmi opatrní komentovať výsledky exit pollov. Mnohí si spomínate, minulé exit polly prisúdili našej vtedy koalícii oveľa väčšiu hodnotu, ako sme reálne mali. nechceli by som to bližšie komentovať zatiaľ,“ povedal veľmi rázne líder PS. „Nielenže to bude tesné medzi nami a stranou Smer, ale bude to tesné aj pre strany, ktoré sa môžu, ale nemusia dostať do Národnej rady,“ dodal.

V Progresívnom Slovensku zavládla po výsledkoch... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Voľby 2023, PS, exit pool, V Progresívnom Slovensku zavládla po výsledkoch exit pollu veľká radosť. Prvýkrát sa tlieskalo po informácii, že SNS je mimo parlamentu.

Aktualizované 23:29 Šimečka v krátkom vyhlásení poďakoval všetkým voličom

Líder PS je po zverejnení exit pollov opatrný. Na výsledky čakal v pozadí pri kamerách. Po ich zverejnení mal krátke vyhlásenie bez otázok. „Ľudia si uvedomovali, že to boli dôležité voľby. Nevieme zatiaľ, aká je účasť, ale chcem poďakovať všetkých, ktorí prišli voliť,“ povedal Šimečka.

Aktualizované 22:53 Progresívne Slovensko je podľa exit pollu Markízy na prvom mieste, Smer zaostáva s necelými dvoma percentami. SNS je mimo parlamentu. V centrále vítali výsledku obrovským potleskom, prvýkrát sa v centrále PS tlieskalo, keď exit poll ukázal, že SNS je mimo parlamentu.

Veľká radosť v centrále PS
Video
Zdroj: TV Pravda

Aktualizované 22:30 V centrále PS už s napätím čakajú na výsledky exit pollu.

Aktualizované 22:07 Markíza zverejnila slepý exit poll. Súboj o prvé miesto vyzerá tesne, do parlamentu by sa dostalo sedem strán. V centrále PS dychtivo čakajú na výsledky.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Voľby 2023, PS, Šimečka, Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka pred novinármi po príchode do volebného štábu.

Aktualizované 21:44 Prvý tzv. slepý exit poll zverejní Markíza po 22:00. Kvôli moratóriu zverejní len percentá bez toho, aby bolo jasné, komu patria. Prvé výsledky sa Slovensko dozvie po 22:45. Šimečkov prejav sa očakáva okolo polnoci.

Atmosféra vo volebnej centrále PS
Video
Zdroj: TV Pravda

Aktualizované 21:12 Šimečka vystúpil s krátkym prejavom, v ktorom poďakoval svojmu tímu za to, ako viedli kampaň. Priznal, že to bolo náročné a opäť vyzval ľudí, aby ešte využili posledné minúty a išli voliť.

Michal Šimečka vystúpil s príhovorom pred... Foto: Pravda, Ivan Majerský
šimečka Michal Šimečka vystúpil s príhovorom pred priaznivcami a podporovateľmi Progresívneho Slovenska.

Aktualizované 20:22 „Bez ohľadu na to, kto bude premiér, bez ohľadu na to, čo budem robiť po týchto voľbách, budú pre mňa vzťahy s českou diplomaciou dôležité,“ uviedol. Vyjadrenia českého premiéra Andreja Babiša, ktorý PS prirovnal k českým Pirátom, nekomentoval.

Šimečka po príchode do centrály
Video
Zdroj: TV Pravda

Aktualizované 20:16 Šimečka odpovedal aj na otázky zahraničných redaktorov. Podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že voľby budú zmanipulované.

Aktualizované 20:06 Líder PS prišiel do volebnej centrály s manželkou

Šimečka prišiel do volebnej centrály PS krátko pred ôsmou v sprievode svojej manželky. Vyzval všetkých, ktorí neboli voliť, aby išli odovzdať svoj hlas. „Je to extrémne dôležité, pôjde o každý hlas. My v PS už s tým máme nejaké skúsenosti z minulých volieb,“ povedal líder PS. „Je to dôležité pre našu demokraciu a pre našu budúcnosť,“ povedal ŠImečka s tým, že tipovať výsledok nebude. „Dal som si taký záväzok, počkajme ešte tých pár hodín.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Voľby 2023, PS, Šimečka, Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka prichádza do volebného štábu s partnerkou Soňou.

Aktualizované 19:50 Pár minút pred príchodom lídra PS Michala Šimečku sa pre vchodom štábu PS prešiel líder SNS Andrej Danko a pokračoval ďalej. Podľa Aktualít neodpovedal na otázku, čo robil vedľa centrály. Zrejme sa bol najesť vo vedľajšej reštaurácii.

Aktualizované 19:45 Krátko pred siedmou sa v Edison Park začali schádzať prví hostia. Vládla uvoľnená atmosféra.

PS dostalo druhú šancu

PS sa rozhodlo o priazeň voličov po fiasku v posledných voľbách zabojovať opäť. Tentokrát sa rozhodli ísť do volieb samostatne a nie v koalícii. Ešte začiatkom roka sa ich preferencie pohybovali okolo desiatich percent. Postupne predbehli stranu Hlas a doťahovať sa začali aj na stranu Smer. O progresívcoch sa začalo hovoriť ako o hlavnom vyzývateľovi Smeru. V posledných prieskumoch atakovali hranicu 20 percent.

simecka Čítajte viac Predvolebný rozhovor s Michalom Šimečkom: Urobíme všetko pre to, aby krajinu neovládli Fico s Dankom a Uhríkom

PS vylúčilo z povolebnej spolupráce Smer, ĽS NS a Republiku. Rokovať plánuje so všetkými demokratickými a prozápadnými stranami. Volebným lídrom je Michal Šimečka, ktorý je zároveň štvrtým zvoleným predsedom. V súčasnosti pôsobí ako europoslanec a stal sa historicky prvým Slovákom vo funkcii podpredsedu Európskeho parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Progresívne Slovensko #Michal Šimečka #predčasné voľby 2023 #volebná centrála