Sulík: Nečudujme sa, že tu máme takú džamáhíríju, keď pako ako Matovič dokáže zmotať deväť percent ľudí

Strana Sloboda a Solidarita sa nakoniec tesne dostane do parlamentu. No získa maximálne šesť percent. Šéf strany Richard Sulík na záverečnej tlačovke kritizoval Demokratov, Matoviča nazval pakom. „Nečudujme sa, že tu máme takú džamáhíríju, keď pako ako Matovič dokáže zmotať deväť percent ľudí,“ povedal.

01.10.2023 00:11 , aktualizované: 03:34
VOĽBY: Volebná noc v centrále strany SAS Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík.
debata (35)
richard sulík Čítajte viac Sulík pre Pravdu: Pliagou Slovenska je silný štát, nie LGBTI. Po voľbách si viem predstaviť SaS vo vláde
Záverečná tlačovka Richarda Sulíka
Video

03:20 Náš online prenos z centrály strany Sloboda a Solidarita sa končí.

03:18 Podpredsedovia strany Karol Galek a Branislav Gröhling poďakovali voličom za účasť vo voľbách.

03:17 Predseda SaS pozitívne hodnotil to, že slabý výsledok dosiahla strana Republika. „Moja nádej je, že vypadne minimálne Republika, môžu chodiť niekam hulákať, ale nech nehulákajú v parlamente. Ešte ten výkvet slovenskej politiky Andrej Danko by mohol tiež vypadnúť,“ povedal.

03:10 Predseda SaS kritizoval exit polly, teda prieskumy, ktoré sa uskutočňujú pri východe z volebných miestností. „Exit polly sú kompletne zbytočná vec. Sú to hausnumerá, ktoré nedávajú nič. Ja si napíšem čísla a je to to isté,“ povedal Sulík.

02:58 Sulík kritizoval Demokratov, Matoviča nazval pakom. „Nečudujme sa, že tu máme takú džamáhíríju, keď pako ako Matovič dokáže zmotať deväť percent ľudí,“ povedal. „Okrem rozdávania peňazí tento človek nepriniesol do politiky nič,“ dodal na adresu Igora Matoviča.

02:58 Sulík je z volebného výsledku sklamaný. Predpokladá, že SaS presvedčí zhruba šesť percent voličov. Priznal, že strana si trúfala na lepší výsledok.

02:05 Viacero hostí opúšťa centrálu SaS, predseda strany sa stále nepostavil pred novinárov.

01:45 Novinári čakajú na tlačovú konferenciu Richarda Sulíka, v Liberálnom dome stúpa nervozita. Strana je stále mimo parlamentu. Náladu kazí to, že sčítané hlasy pribúdajú pomaly.

01:14 Sčítavanie hlasov prebieha pomaly, predseda Richard Sulík naďalej vyčkáva a medzi novinárov zatiaľ neprišiel.

01:10 V centrále SaS je zhruba 300 hostí a akreditovalo sa zhruba 50 novinárov. Zástupcovia médií majú zázemie v priestore, ktorý je za bežných okolností kaderníctvo.

00:40 Branislav Gröhling, exminister školstva a jeden z lídrov SaS, očakával, že sčítavanie hlasov pôjde rýchlejšie. „Ja som prekvapený, že sčítavanie hlasov trvá tak dlho. Všetci nás ubezpečovali, že to bude elektronické a bude to omnoho rýchlejšie ako predchádzajúce voľby. Myslím si, že je to úplne rovnaké a atmosféra je plná očakávaní,“ hovorí. Dúfa, že SaS dosiahne lepší výsledok ako ukazujú exit polly.

00:18 Pozrite sa ako vyzerá volebná noc v Liberálnom dome, volebnej centrále SaS.
Volebná centrála SaS.
Volebná centrála SaS.
+3Sprava: Predseda SaS Richard Sulík a členka...

00:14Priebežnú situáciu hodnotí Ján Oravec, líder strany pre hospodárstvo, opatrne. „Zatiaľ sú údaje veľmi predbežné, môže sa to vyvinúť rôzne. Ak by základný výsledok bol, že voľby vyhrá Progresívne Slovensko, Smer nevyhrá, bude druhý, a ak by sa SaS pohodlne dostala do parlamentu, z pohľadu celkových výsledkov by to bola pre Slovensko dobrá správa,“ hovorí.

00:06 V štábe po vyhlásení exit pollov zavládla mierna spokojnosť. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková skáče od radosti.

Radosť v SaS po zverejnení exit pollu Focusu
Video

23:50 Richard Sulík situáciu zatiaľ nekomentuje, chce si počkať, kým bude sčítané relevantné množstvo hlasov voličov.

23:45 Juraj Krúpa vníma doterajšie čísla s miernym optimizmom. „Vidíme, že predbežné výsledky vyzerajú tak, že Fico to nevyhrá, nebude mať dosť žetónov na zostavenie vlády. Je tu šanca, že sa podarí zostaviť demokratickú vládu. Záleží, samozrejme, od toho, koľko demokratických strán sa dostane do parlamentu,“ hovorí. Výsledok SaS odhaduje na sedem percent.

23:24 Poslankyňa Jana Bittó Cigániková hodnotí výsledky exit pollu rezervovane. „Mám zmiešané pocity. Mám radosť z toho, že PS porazilo Smer, som prekvapená, že niekto naozaj volí OĽaNO. Tiež mám obavy z toho, že máme tak málo percent. Exit polly sa robia najmä vo veľkých mestách, môže to klesať tak ako v minulých voľbách. Nič nemáme isté. Ak by to dopadlo tak, že PS skladá vládu, SaS je v parlamente a OĽaNO by nemalo veľa percent, bola by šanca na niečo iné ako na temnú koalíciu. Akonáhle bude SaS vonku, alebo OĽaNO bude mať príliš veľa percent, bude to pat, možno aj niečo horšie, ale to sa dúfam nestane,“ hovorí.

23:15 V centrále SaS sa nachádza aj podporovateľ strany SaS herec Jozef Vajda.

Do štábu prichádza Richard Sulík
Video

23:07 Pozrite si atmosféru v centrále SaS.

22:57 Pozrite si vyjadrenie Richarda Sulíka po zverejnení exit pollu.

22:54 V centrále SaS vyvoláva nadšenie aj to, že exit poll naznačuje víťazstvo Progresívneho Slovenska.

22:45 Prvé čísla pozdvihli náladu v centrále SaS. Prví čísla naznačujú, že SaS presvedčila 6,4 percenta voličov.

22:17 Richard Sulík čaká na prvé výsledky v dobrej nálade, prítomným hosťom aj novinárom rozdáva domáce mafiny.

22:06 Zaslepený exit poll v centrále SaS veľký rozruch nevyvolal. Prítomní hostia s napätím očakávajú prvé konkrétnejšie výsledky. Moratórium bude trvať do 22:45.

21:50 Richard Sulík zatiaľ nemá naplánované stretnutia s lídrami iných politických strán. Chce si najprv počkať na výsledok strany SaS.

21:37 Volebná noc strany SaS sa pomaly rozbieha. Predstavitelia strany postupne prichádzajú. Richard Sulík plánuje zostať v centrále strany celú noc.

21:30 Prichádzajú postupne ďalší predstavitelia strany SaS. Do liberálneho domu prišla medzi inými aj Jana Bittó Cigániková a Branislav Gröhling.

21:15: Volebná noc sa pomaly rozbieha do Liberálneho domu postupne prichádzajú predstavitelia SaS. Spolu s Richardom Sulíkom prišiel do centrály Juraj Droba, dorazil aj Juraj Krúpa.

20:50: Richard Sulík do Liberálneho domu prišiel okolo 20:30. „Myslím si, že by sme to mohli dať, uvidíme ako voľby dopadnú. mohla by to byť aj patová situácia,“ povedal.

Podľa Sulíka rozhodne volebný výsledok Slovenskej národnej strany. „Účasť SNS rozhodne, či to bude pat, alebo či tu budeme mať úplne temnú vládu,“ hovorí Sulík. Podľa jeho slov to naozaj bola kampaň jeho života.

Kampaň Sulík hodnotí ako zatiaľ najnáročnejšiu zo všetkých, ktoré zažil. Svoju stranu doviedol do parlamentu štyrikrát, toto je piaty pokus. Odmietol špekulovať o tom, či vyvodí osobnú zodpovednosť, ak sa strana do parlamentu nedostane.

Turbulentná kampaň

V záverečných dňoch predvolebnej kampane musel Richard Sulík vysvetľovať povahu svojho vzťahu s podnikateľom Jaroslavom Haščákom. Časť Sulíkovej komunikácie s ním zverejnil práve Igor Matovič. Richarda Sulíka tiež obvinil, že sa nechal od Haščáka korumpovať. Líder liberálov pripustil, že v pozícii ministra hospodárstva s Haščákom komunikoval priamo, no obvinenia z korupcie odmietol.

Liberáli si nemôžu byť istí tým, že sa do parlamentu prebojujú. SaS sa pred finišom predvolebnej kampane ocitla dokonca aj pod hranicou zvolenia do Národnej rady SR. Mimoparlamentnú budúcnosť jej predpovedal napríklad prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť NMS Market Research medzi 5. a 10. septembrom pre denník Sme. Záverečný prieskum agentúry AKO pre televíziu Joj ale SaS nameral viac ako sedem percent hlasov.

SaS vylúčila spoluprácu so Smerom, ĽS NS a SNS. Podpredseda strany Branislav Gröhling tiež uviedol, že si nedokáže predstaviť spoluprácu ani s hnutím OĽaNO na čele s Igorom Matovičom. Richard Sulík okrem toho tvrdí, že vo vláde, v ktorej bude Igor Matovič, on sedieť nebude. V prípade SaS sa počas kampane špekulovalo o spojení s Hlasom.

Táto strana je v parlamente nepretržite od roku 2010. Práve vo voľbách, po ktorých sa sformovala vláda Ivety Radičovej, strana dosiahla svoj doposiaľ najlepší výsledok – 12,14 percenta platných hlasov. K tomuto výsledku sa strana priblížila ešte v roku 2016. Vtedy presvedčila 12,1 percenta voličov.

Najslabší výsledok strana zaznamenala v roku 2012. So ziskom 5,88 percenta hlasov voličov sa takmer nedostala do parlamentu. Jednociferný výsledok strana zaznamenala aj v roku 2020. So ziskom 6,22 percenta hlasov sa prebojovala do parlamentu a stala sa súčasťou nestabilnej koalície pod vedením Igora Matoviča.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #parlamentné voľby 2023