Milan Uhrík: Uškodili nám voliči, ktorí si boli istí našim miestom v parlamente a podporili SNS, časť uprednostnila Smer

Od odtajnenia slepého exit pollu pre TV Markíza volebný výsledok hnutia Republika postupne klesal. Líder hnutia Milan Uhrík napokon pripustil, že sa do parlamentu nemusia dostať. Tesne po pol štvrtej ráno mala Republika 4,99 percenta.

30.09.2023 22:21
Republika, Nitra, Milan Uhrík, parlamentné... Foto:
Vedenie hnutia Republika si po večeri vychutnáva kávu, v strede predseda Milan Uhrík.
debata (8)

Zo šiestich percent, ktoré mala Republika podľa exit pollu, klesla postupne až pod 5 percent, pod hranicu zvoliteľnosti. Tesne pred pol 4 ráno mala podľa priebežného sčítania 4,99 percenta. S týmto výsledkom už nemá šancu dosiahnuť na parlament.

Nálada vo volebnej centrále v nitrianskom 4-hviezdičkovom hoteli bola spočiatku optimistická, no pri počiatočných prejavoch emócií bolo vedenie hnutia opatrné. Líder Republiky Milan Uhrík však dúfal, že percentá môžu porásť, nakoľko sa ich voliči neradi priznávajú k tomu, koho chcú voliť alebo koho volili.

Priebežné výsledky nabiehali veľmi pomaly a vedenie strany ich dlho nechcelo komentovať. Novinárov si držali od tela. S pribúdajúci sčítanými okrskami však čísla ukázali opačný smer. Výsledok Republiky, ktorá vznikla odtrhnutím od Ľudovej strany Naše Slovensko, postupne slabol.

Uhrík za tým vidí najmä dva dôvody. Časť voličov Republiky si bola podľa jeho slov istá tým, že hnutie sa dostane do parlamentu, a preto uprednostnili SNS, aby sa tam dostali oba politické subjekty. Doplnil, že časť voličov sa rozhodla odovzdať hlas Smeru, aby vyhral voľby.

Tesne pred štvrtou hodinou Uhrík po hovorcovi hnutia Ondrejovi Ďuricovi odkázal, že už nebude dávať žiadne záverečné vyjadrenie. Nádej už zrejme nevidia.

2:55 „Každý jeden človek teraz sleduje, ako sa vyvíjajú volebné preferencie, aké koalície môžu vzniknúť, či bude mať jeden alebo druhý tábor väčšinu a bude schopný vyskladať stabilnú vládu. To znamená vládu, ktorá bude mať nadpolovičnú väčšinu aj s nejakou rezervou. To sledujeme aj my. Či budú potom nejaké koalície alebo nie, to bude asi téma na zajtra alebo možno na nasledujúce dni. Ja som presvedčený, že aj v ostatných politických stranách takto isto rozmýšľajú,“ komentoval predseda hnutia.

Milan Uhrík: S napätím sledujeme výsledky PS
Video
Zdroj: TV Pravda

Uhrík pripustil aj možnosť, že sa nemusia dostať do parlamentu. Myslí si, že ich voliči nepodporili len SNS ale aj Smer, aby vyhral voľby.

2:25 Uhrík priznal únavu. „Trvá to trochu dlho aj na náš vkus,“ povedal v rozhovore pre TV Joj 24. Priebežné výsledky podľa jeho slov sledujú s napätím. „Spočítaná je asi tretina zápisníc, preto je ťažké predikovať, kam sa to pohne,“ dodal.

Milan Uhrík (vľavo) si myslí, že hnutiu trochu... Foto: Žaneta Mikulíková
Milan Uhrík, Republika, volebná centrála, Nitra, parlamentné voľby 2023 Milan Uhrík (vľavo) si myslí, že hnutiu trochu uškodili voliči, ktorí si boli istí tým, že Republika sa dostane do parlamentu a radšej podporili SNS.

Zatiaľ ho prekvapili relatívne vysoké percentá Aliancie. „Prekvapuje ma aj to, že PS nemá to, čo predpovedali predvolebné prieskumy, ktoré boli medializované. Možno sa to ešte nejakým spôsobom posunie, keď sa napočíta viac Bratislava a Košice, ale nečakám, že nabehnú o nejakých desať percent dopredu. Myslím, si, že víťaz volieb je jasný,“ myslí si Uhrík.

Podotkol, že prieskumy brali s rezervou. „No trošku nám ublížilo to, že mnohí voliči považovali za isté, že sa Republika dostane do parlamentu. Zo solidarity radšej povedali, že budú voliť SNS. Poznám veľa takých voličov, ktorí si povedali: Republika sa tam dostane, a preto podporíme SNS-ku, aby sa tam dostali obidvaja,“ reagoval na priebežné výsledky s tým, že Republike môžu napokon tie hlasy chýbať v kľúčových momentoch.

Pripomenul, že v minulosti povedal, že úspechom hnutia bude, ak sa dostane do parlamentu ako nová mladá 2,5-ročná strana, ktorá potrebuje de facto dostať značku medzi ľudí. Líder hnutia zdôraznil, že nevylúčili spoluprácu prakticky so žiadnou stranou okrem liberálov a progresívcov z programových dôvodov a s Igorom Matovičom, kde to bolo skôr pre mentálne dôvody.

1:35 Sála je stále poloprázdna. Niektorí sú vo štvorhviezdičkovom hoteli ubytovaní, preto môžu byť dočasne aj na svojich izbách.

1:05 Novinárom priniesol personál hotela kapustnicu

0:55 „Atmosféra nie je komorná, iba čakáme na ďalšie výsledky. Zatiaľ je zrátaných len vyše 18 percent. Mexické vlny si nechávame nakoniec,“ povedal Radovan Tóth, okresný predseda hnutia Republika v Šali.

Časť osadenstva volebnej centrály trávi čas na... Foto: Žaneta Mikulíková
Republika, volebná centrála, Nitra, parlamentné voľby 2023 Časť osadenstva volebnej centrály trávi čas na krytej terase.

0:45 Sála je takmer poloprázdna. Vo vnútri je veľká obrazovka, na ktorej sledujú prítomní aktuálne spravodajstvo. Časť osadenstva je na krytej terase alebo vonku, niektorí fajčia. Novinári stále nemajú prístup do sály.

0:15 Sála je momentálne pre novinárov uzatvorená, „strážia“ ju dvaja kandidáti Republiky, ktorí pôsobia ako ochranka. Členovia hnutia sa vyjadria až potom, „keď bude čo komentovať“. Uhríkovi robí v centrále spoločnosť aj jeho manželka oblečená do cukríkovej ružovej.

Milan Uhrík: Dúfame, že Progresívne Slovensko nebude víťaz volieb
Video
Zdroj: TV Pravda
Emócie v centrále Republiky sú zdržanlivé
Video
Zdroj: TV Pravda

23:50 Občerstvenie pre Republiku pozostáva z teplého bufetu. Na stoloch sú tvarohové a asi aj orechové štrúdle či čerstvé ovocie. K dispozícii sú nealko nápoje, chladí sa tiež niekoľko druhov vín. V reakciách sa držia pri zemi, nálada je skôr komorná.

Vitamíny v centrále Republiky. Foto: Žaneta Mikulíková
Republika, parlamentné voľby 2023, Nitra, jedlo Vitamíny v centrále Republiky.

23:16 „Chlapci zatiahnite bruchá,“ poučil Uhrík kamarátsky svojich kolegov pred vyhlásením po odtajnení výsledkov exit pollu TV Markíza. Podľa neho by sa Republika dostala do parlamentu so šiestimi percentami. „Tieto exit polly berieme s veľkou rezervou. Vieme, že sú to stále len prieskumy a mnohí naši voliči odmietajú povedať, koho budú voliť alebo koho volili. Ich odpovede často bývajú typu – dievčinka, čo sa ty vypytuješ, koho ja som volil,“ povedal líder hnutia.

Členovia Republiky sledujú výsledky odtajneného... Foto: Žaneta Mikulíková
Republika, exit poll, Nitra Členovia Republiky sledujú výsledky odtajneného exit pollu pre TV Markíza.

Ako dodal, tieto výsledky berú s pokorou. „Uvidíme, ako sa budú tie čísla pohybovať, či nahor alebo nadol. Pevne veríme, že to pôjde nahor, ako sa to bude postupne spočítavať,“ doplnil Uhrík. Republiku mrzí „prvý riadok“, teda dočasná prvá priečka pre Progresívne Slovensko. „Dúfame, že sa to stihne otočiť a že PS nebude víťaz volieb,“ vyjadril nádej. Ak PS predsa len vyhrá, budú to podľa Uhríka rešpektovať.

Republika má priamo v sále niekoľkočlenný tím, ktorý pracuje na paralelnom sčítaní hlasov. „To znamená, že si porovnávame tie čísla a tešíme sa prvé predbežné výsledky,“ zakončil Uhrík.

Líder Republiky Milan Uhrík (v pozadí) sleduje... Foto: Žaneta Mikulíková
Republika, parlamentné voľby 2023, Milan Uhrík, Nitra Líder Republiky Milan Uhrík (v pozadí) sleduje pri svojom tíme paralelné sčítavanie hlasov.

22:50 Vo volebnej centrále Republiky sa zišlo asi 40 členov a priaznivcov hnutia vrátane jej vedenia. Predseda Milan Uhrík dorazil mimo fotoaparátov a kamier prítomných novinárov. Momentálne všetci večerajú, atmosféra je pokojná. Vyhlásenie pred novinármi prisľúbili po odtajnení exit pollu. Novinári sú v oddelenej miestnosti, označení zelenými páskami na rukách.

22:35 V centrále sa stále čaká na príchod predsedu Milana Uhríka. Výsledky slepého exit pollu Markízy sledujujú, ale komentovať ho nechcú. Novinári stále čakajú na vstup do centrály, prichádzajú aj novinári zo zahraničia.

Volebná centrála Republiky sa otvára o 22.30 v jednom z nitrianskych hotelov. Líder hnutia a europoslanec Milan Uhrík v Nitre študoval a v meste pod Zoborom sa uchádzal aj o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja v župných voľbách v roku 2017. Skončil tretí, funkciu si udržal vtedajší župan Milan Belica.

Republika, ktorú tvoria bývalí súputníci Mariana Kotlebu, sa o hlasy voličov uchádza v parlamentných voľbách po prvýkrát. Z darovanej strany vytvorili viacerí odídenci hnutie, ktoré v prieskumoch dosahovalo preferencie nad hranicou zvoliteľnosti a držalo si v nich relatívne stabilné miesto.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Republika #parlamentné voľby 2023