Sme rodina: Kollár priznal porážku. Krajniak: Výsledok je horší ako sme čakali

Predseda Sme rodina Boris Kollár si myslí, že tento raz to hnutiu s účasťou v parlamente nevyjde. Prehru už pripustil aj Peter Pčolinský, ktorý skonštatoval, že sa v kampani mali viac vyhraniť voči Matovičovmu OĽaNO a trvať na skoršom termíne volieb. Hoci už s parlamentnými kreslami nerátajú, obaja si chcú počkať na oficiálne výsledky. O budúcnosti hnutia budú rozhodovať s odstupom času. Sledovali ste s nami volebnú noc hnutia Sme rodina.

30.09.2023 20:53 , aktualizované: 01.10.2023 02:21
debata (8)
B. Kollár o priebežných výsledkoch predčasných volieb
Video
Zdroj: TV Pravda
Povolebné štúdio, Peter Bielik Čítajte viac Historicky prvé povolebné štúdio Pravdy: Peter Bielik a jeho hostia hovorili o výsledkoch volieb

Online sme ukončili.

2:19 Zvyšní predstavitelia Sme rodina v noci už neplánujú predstúpiť pred médiá. Volebnú centrálu už opustila časť hostí, odchádzajú aj novinári.

2:16 Krajniak si nemyslí, že by mal Boris Kollár vyvodiť osobnú zodpovednosť za výsledok volieb. Hnutie Sme rodina si bez Kollára nevie predstaviť.

2:12 Krajniak želá Slovensku dobrú a stabilnú vládu, s ktorou budú ľudia spokojní. ZA výsledkom viní antikampaň voči Sme rodine, pre ktorú nemohli poriadne prezentovať, čo sa im podarilo urobiť pre krajinu. „Myslím si, že svoju úlohu môže zohrávať aj to, že sme rozhodli viesť pozitívnu kampaň, kde sme neútočili a nevyhraňovali sa voči politickým oponentom,“ skonštatoval.

2:08 Milan Krajniak sa poďakoval voličom. Povedal, že si hlasy, ktoré dostali vážia, pretože kampaň bola pomerne špinavá. „Výsledok je horší ako sme čakali,“ priznal exminister práce.

1:15 Väčšina hostí sa presunula do interiéru. Pčolinský avizoval, že sa ešte v noci vyjadria k výsledkom.

Boris Kollár
Boris Kollár
+2Boris Kollár

00:53 Podpredseda hnutia si myslí, že sa začiatkom roka mali „hodiť o zem“ s trvať na májovom alebo júnovom termíne predčasných volieb.

00:44 Pčolinský si myslí, že Sme rodina má za sebou dobrú kampaň, počas ktorej voličov neotravovali politikou. Ak by mal niečo zmeniť, komunikačne by sa vyhranil voči niektorým stranám. „Som presvedčený, že sme sa mali viac vyhraniť voči strane OĽaNO,“ prezradil. Spôsob politiky Igora Matoviča označil za politiku nenávisti a rozoštvávania. V hnutí plánuje pokračovať, považuje ho za svoje „dieťa“.

00:42 Pčolinský si nemyslí, že by mal Kollár po voľbách odstúpiť z postu predsedu hnutia.

00:40 Sme rodina zvolá budúci týždeň predsedníctvo, na ktorom sa členovia dohodnú, ako bude strana fungovať ďalej – či budú aktívnou mimoparlamentnou stranou, ale budú fungovať „v udržiavacom režime“ do ďalších volieb. „Myslím si, že prehodnotíme aj celú kampaň, spôsob, akým sme komunikovali. Na rozdiel od iných sme sa snažili vyhýbať konfliktom, nebili sme sa na uliciach,“ uviedol Pčolinský. „Z výsledkov mám pocit, že ľudia skôr potrebujú krv na ulici a tieto strany sú potom aj úspešné,“ pokračoval.

00:30 Aj podľa Petra Pčolinského sa Sme rodina pravdepodobne do parlamentu nedostane. Neočakáva, že by sa výsledky pre hnutie výrazne zmenili ani po tom, ako sa zrátajú hlasy v hlavnom meste.

23:54 Na otázku, či budú ako hnutie pokračovať aj bez príspevku zo štátneho rozpočtu, ktorý získavajú za výsledok vo voľbách strany nad tri percentá, Kollár povedal, že budú pôsobiť aj naďalej. „To je dosť hlúpa otázka, pán redaktor," ohradil sa. V podobnom duchu odpovedal Kollár aj na ďalšiu otázku o podozrení na pôvodcu antikampane. „Preboha, vy ste sa zobudili, pán redaktor? Opakujem to – Zoroslav Kollár. Opakujem to už koľko? Dobré ráno," uzavrel.

23:52 Dosluhujúci predseda parlamentu zopakoval, že hrá proti nim vysoká účasť. „Druhá vec bola hnusná špinavá antikampaň, ktorú platili určití ľudia proti nám. Myslím, že sa im to týmto spôsobom podarilo," vyjadril sa.

23:50 Kollár povedal, že výsledky vníma ako výzvu do budúcna. „Život sa nekončí. My sme boli v parlamente osem rokov. Keď to nevytlačíme nad päť percent, tak budeme mimoparlamentná strana a môžeme to skúsiť o štyri roky,“ naznačil povolebný vývoj.

23:42 V hnutí očakávali, že sa budú pohybovať okolo päťpercentnej hranice. Kollár si myslí si, že realita bude iná a oficiálne výsledky sa budú od exit pollov ešte líšiť. „Uvidíme, kde sa dostaneme. Z dvoch na päť percent sa asi už nedostaneme. Treba to rešpektovať,“ skonštatoval.

23:39 „Myslím si, že na parlament to už hnutie Sme rodina asi nevytlačí. Vnímame to ako vôľu ľudí. Takto sa rozhodli, musíme to rešpektovať a vnútri sa s tým vysporiadať,“ priznal dosluhujúci šéf parlamentu.

Volebná centrála Sme rodina
Volebná centrála Sme rodina
+3Volebná centrála Sme rodina

23:35 „Nie sme nadšení tu v centrále z exit pollu,“ povedal hneď na úvod tlačovej konferencie Kollár. Očakáva však, že realita bude iná. „V minulosti sa to tiež veľakrát poposúvalo, niektorí sa tešili vopred a nakoniec boli sklamaní a naopak,“ pokračoval.

23:05 Kollár čaká na oficiálne výsledky v oddelenej časti reštaurácie. Novinári na neho čakali pred obrazovkou s exit pollmi, no nevyšiel. Vyjadriť sa má približne o hodinu.

22:55 Živšia atmosféra v štábe je na terase reštaurácie, v interiéri v menších kruhoch debatujú známi a rodina.

22:32 Na výsledky čakajú vo volebnej centrále Milan Krajniak, Ľudovít Goga aj Petra Hajšelová.

22:14 Kollár povedal, že im nehrá do kariet vysoká účasť. Podľa jeho informácií mu z niektorých okrskov hlásia vyše 70-percentnú účasť. „Zatiaľ neklesám na duchu. Počkáme, ako sa dopočítajú ostatné časti Slovenska. Myslím, že v Bratislave bude rekordná účasť,“ povedal médiám. Novinárom prisľúbil vyjadrenie k výsledkom. „Ja neutečiem, ja som tu,“ povedal.

B. Kollár: Vysoká účasť nám nehrá do karát, neklesám na duchu
Video
Zdroj: TV Pravda

22:05 Kollár vyšiel medzi hostí, ktorí ho privítali medzi sebou potleskom. S väčšinou si potriasol pravicou a privítal ich na volebnej noci.

21:34 Boris Kollár prišiel do reštaurácie, kde sa koná volebná noc Sme rodina.

Príchod Borisa Kollára do reštaurácie, kde sa koná volebná noc Sme rodina
Video
Zdroj: TV Pravda

20:50 Novinárom vyčlenili samostatný priestor, kde sa neskôr očakáva aj vyhlásenie hnutia.

Sme rodina Foto: Henrieta Mihalková
Sme rodina Sme rodina

20:45 Oficiálne sa volebná noc Sme rodina začala o 20.00. Do reštaurácie s výhľadom na Bratislavský hrad prišli prví hostia, predseda Boris Kollár zatiaľ chýba. Medzi novinárov prišiel len podpredseda Peter Pčolinský. Kollár by sa podľa jeho slov mohol dostaviť tak o hodinu.

20:40 Boris Kollár volil v sobotu cez deň spoločne s rodinnými príslušníkmi v Základnej škole Milana Hodžu v Bratislave. Voliť bol spolu s poslancami Ľudovítom Gogom aj Petrou Krištúfkovou.

Prezidentka Zuzana Čaputová vo volebnej...
Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka...
+16Predseda NR SR Boris Kollár spoločne s...

Boris Kollár vstupoval do politiky pred siedmimi rokmi, dovtedy bol verejnosti známy najmä ako podnikateľ, majiteľ rozhlasovej stanice a tiež ako otec nemanželských detí s viacerými ženami. Počas predvolebnej kampane 2023 dobehol Kollára jeho súkromný život, čo sa odrazilo aj v prieskumoch preferencií. Predsedu Sme rodina obvinila jeho bývalá partnerka Barbora Richterová z fyzického násilia, čo priznal a povedal, že by tak urobil znova, ak by bol v hre život jeho dieťaťa. Neskôr počas kampane čelil zo strany bývalej milenky Emy Ferusovej obvineniam, že ju dvakrát poslal na umelé prerušenie tehotenstva. V auguste zase obvinili nominanta Sme rodina a bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského a tiež jeho nástupcu Michala Aláča v rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry s názvom Rozuzlenie.

Hnutie Sme rodina je zastúpené v Národnej rade druhé volebné obdobie. Vo voľbách 2020 skončilo na treťom mieste s výsledkom 8,24 % voličských hlasov a pripadlo mu v parlamente 17 kresiel. Koalíciu tvorili spolu s OĽaNO, SaS a Za ľudí. Predseda hnutia Boris Kollár sa po voľbách stal predsedom Národnej rady. Hnutie Sme rodina viedlo do pádu vlády Eduarda Hegera Ministerstvo práce na čele s Milanom Krajniakom a tiež Ministerstvo dopravy, ktoré viedol nominant Sme rodina Andrej Doležal. Podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie sa stal Štefan Holý.

Základné údaje o hnutí

vznik: 6. júl 2011 (ako SOS), 10. november 2015 (ako SME RODINA – Boris Kollár),

predseda a volebný líder: Boris Kollár

motto predsedu: „Ten, kto mal v živote to šťastie, že sa mu darí a oproti ostatným má viac, mal by sa s tým, čo získal vedieť podeliť.“

hlavné priority strany: štátne potraviny za normálnu cenu, bezúročné rodinné mikropôžičky do 1 000 eur a istota strechy nad hlavou

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #volebný štáb #Sme rodina #parlamentné voľby 2023