Pliaga nám väz nezlomila: Návrat do parlamentu oslavovalo KDH tancom do rána

Kresťansko-demokratické hnutie(KDH) sa po dvoch volebných obdobiach dostane opäť do parlamentu. Predseda Milan Majerský priamo nepovedal, či by odmietol prípadnú pozvánku do vlády od Smeru.

30.09.2023 23:11 , aktualizované: 01.10.2023 04:00
IMG 20231001 035037 Foto: ,
Predseda KDH Milan Majerský prijíma gratulácie.
debata (2)
  • predseda hnutia Milan Majerský jasne nevylúčil, že so Smerom by nešiel do vlády
  • v štábe KDH sa radovalo a tancovalo akoby boli víťazmi volieb
  • o ďalšom postupe hnutia rozhodnú rokovania a orgány hnutia do dvoch týždňov

Štáb Kresťanských demokratov sa otvoril v porovnaní s ostatnými centrálami pomerne neskoro, o deviatej večer. Galéria Umelka pri bratislavskom Starom moste, len kúsok od centrály SNS, sa však rýchlo zaplnila približne dvesto kandidátmi a pozvanými hosťami. Pripravené pre nich bolo občerstvenie, čapovalo sa pivo, nalievalo víno.

Volebná noc v KDH

V štábe KDH bolo veselo:

Fotogaléria
Volebná centrála KDH.
Volebná centrála KDH. Na snímke predseda hnutia...
+17Predseda KDH Milan Majerský.

Od začiatku prevláda optimistická nálada, plná očakávaní, ale aj nervozity, či sa hnutiu podarí prelomiť opakovaný neúspech z minulých volieb. „V mojom okolí som mal vynikajúcu odozvu, len nechcem sa tým nechať oklamať,“ opísal svoje pocity František Mikloško, ktorý pri príchode rozdával dámam červené ruže.

Napätie pomohli rozpustiť pred jedenástou zverejnené exit polly a aj následné priebežné výsledky, ktoré predpovedali, že KDH nebude mať problém dosiahnuť aspoň päť percentnú hranicu na vstup do parlamentu. Postupne sa sálou čoraz častejšie ozýval potlesk alebo radostný jasot, až sa napokon celá hlasno zabávala a tancovala na ľudovú hudbu, dokonca na známy diskotékový hit „Žijeme len raz“.

„Je vidieť, že konzervatívna politická strana má ešte stále čo robiť na politickej scéne,“ vyhlásil v úvode nočného brífingu predseda KDH Milan Majerský. V tom čase bola spočítaná viac ako polovica okrskov a priebežný výsledok KDH sa držal okolo cifry sedem a pol percenta.

Hnutie v predvolebnej kampani vylúčilo povolebnú spoluprácu so Smerom. „Bolo to rozhodnutie predsedníctva a to zatiaľ platí. Neviem o nikom, kto by ho chcel začať meniť,“ povedal šéf KDH, hoci zároveň potvrdil, že bude rokovať aj so Smerom, ak vyhrá (v čase vyjadrenia to nebolo zrejmé, pozn.red.). „S kýmkoľvek, kto sa stane víťazom parlamentných volieb, si za stôl zo slušnosti sadneme a naše rozhodnutie si povieme z očí do očí.“ dodal Majerský s tým, že rozhodujúce slovo o vstupe do akejkoľvek povolebnej spolupráce či koalície bude mať Rada KDH. Tá má zasadnúť o dva týždne.

Predseda Kresťanských demokratov zároveň pripomenul, že medzi červené čiary hnutia okrem presadzovania "LGBTI+ ideológie " stále zaraďuje aj korupciu. Dobre sa zabávajúci bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas na otázku denníka Pravda, či si vie predstaviť byť vo vláde so Smerom odvetil iba stručne. „Nebudú nás potrebovať. Poskladajú si to sami s Hlasom a SNS,“ uzavrel exminister a spolu s ostatnými tancoval ďalej do takmer štvrtej hodiny rannej, keď štáb KDH uzavreli.

ONLINE:

3:50 V štábe KDH boli bujaré oslavy. Ľudová hudba však už dohrala a hostia pomaly opúšťajú centrálu. Výsledok hnutia viacerých prítomných pozitívne prekvapil. Milan Majerský prijíma gratulácie svojich spolustraníkov. Na brífingu o pol tretej ráno bol k priebežným výsledkom ešte zdržanlivý. Spoluprácu so Smerom a prípadný vstup do vlády jasne nevylúčil.

1:55 Nálada v štábe KDH je citeľne uvoľnená. Na tvárach hostí sú úsmevy, hoci pri rozhovor vravia, že sa chcú ešte držať pri zemi. „Stále sa však držíme okolo tých 7 a pol. Vnímajme to s pokorou,“ vyzýva prítomných podpredseda KDH Tomáš Merašický.

VIDEO: Nálada v štábe KDH:

01:16 V čase, keď priebežné sčítavanie výsledkov ukazuje KDH 7,45% je v centrále Kresťanských demokratov veselo. Zároveň si však kandidáti uvedomujú, že číslo môže po sčítaní väčších miest ešte klesnúť. „Sú určite očakávania, lebo tie čísla sa ešte budú meniť, ale ja pevne verím, že KDH sa po dvoch obdobiach, keď nebolo v parlamente späť,“ hovorí prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský, ktorý za KDH kandiduje zo 150. miesta.

Motiváciou pre účasť na kandidátke pre neho bola pomoc zdravotníctvu. „To je aj jedna z top kľúčových vecí, ktorej sa chceme venovať, keď budeme mať na to priestor. Lebo za tie roky, len klopeme na dvere politikom, ale nie sme vypočutí. Každý polrok či rok sa menia ministri a všetci na to doplácame,“ hovorí záchranár Majerský.

A prečo kandiduje zo 150. miesta? „Predseda je menovec. Tak sme sa dohodli, že on bude prvý, ja posledný. O mňa tu nejde. Dôležité je, aby sa do parlamentu dostalo KDH,“ dodáva František Majerský.

23:15 „Nejdem hodnotiť exit polly. Bolo to možno zrnko nadšenia, ktoré nám vyčarilo úsmev na tvári, ale pre nás budú reálne výsledky tým, čo určí, čo bude s KHD ďalej,“ reagoval predseda KDH MIlan Majerský po príchode do volebného štábu hnutia. Ten sprevádzal hlasný potlesk, rovnako ako zverejnenie prvých exit pollov, ktoré hnutiu predpovedajú vstup do Národnej rady.

Príchod Milana Majerského do štábu KDH:

„Pevne verím, že kampaň, ktorá bola náročná a dlhá bude korunovaná úspechom a KDH bude v parlamente,“ dodal Majerský.

Volebná noc v KDH

V štábe KDH je dobrá nálada:

Fotogaléria
Volebná centrála KDH.
Volebná centrála KDH. Na snímke predseda hnutia...
+17Predseda KDH Milan Majerský.

„V mojom okolí som mal vynikajúcu odozvu, len nechcem sa tým nechať oklamať. Ale urobili sme, čo sa dalo, teraz je to už na nálade voličov,“ opísal svoje pocity prvý predseda ponovembrovej Slovenskej národnej rady, bývalý disident, a aj aktuálny kandidát hnutia František Mikloško.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #parlamentné voľby 2023