Čaputová sa s Ficom stretne popoludní, poverí ho zostavením vlády

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v pondelok popoludní stretne s predsedom Smeru Robertom Ficom a odovzdá mu poverenie na zostavenie novej vlády, informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Čaputová, ktorá má s Ficom dlhodobo napäté vzťahy, už v nedeľu oznámila, že víťaza sobotňajších parlamentných volieb zostavením kabinetu poverí.

02.10.2023 11:03
debata (24)

Stretnutie Čaputovej a Fica je naplánované na 15:00 SELČ. O hodinu skôr sa Čaputová vyjadrí k výsledkom volieb, v ktorých Ficov Smer zvíťazil so ziskom takmer 23 percent hlasov. Cez víkend Čaputová vo vyhlásení uviedla, že víťaz volieb má najväčšiu zodpovednosť za budúci vývoj.

ipiccy image  1 Čítajte viac Smer suverénne vyhral voľby, PS je sklamané: Pellegrini vie, že rozhodne o budúcej vláde. KDH oslavovalo, Kollár pohorel fico, šimečka, pellegrini Čítajte viac Možné sú štyri povolebné scenáre. Smer čaká na Čaputovú, Pellegrini si necháva otvorené zadné dvierka. PS musí dať štedrú ponuku

Čaputová dodrží tradíciu, podľa ktorej prvý pokus o vytvorenie kabinetu po voľbách dostáva od hlavy štátu strana s najvyšším počtom získaných hlasov. Samotné poverenie nemá oporu v ústave, v krajine ide skôr o tradíciu.

Podľa ústavy hlava štátu vymenuje nového premiéra a na jeho návrh potom členov nového kabinetu.

Fico: Čakáme na telefonát od prezidentky Čaputovej
Video
Zdroj: TV Pravda

Slovenská prezidentka má s Ficom dlhodobo napäté vzťahy. Po jeho skorších slovných výpadoch, že hlava slovenského štátu je americkou agentkou, Čaputová tento rok v septembri podala na Fica žalobu na ochranu osobnosti.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Zuzana Čaputová #predčasné voľby 2023