Po vzore Smeru: Remišová pripustila referendum o predčasných voľbách. Matovič to zatrhol

Od zavretia volebných miestností neprešlo ani 48 hodín a už sa objavila myšlienka o referende k predčasným voľbám. Počas posledného volebného obdobia práve takéto praktiky na mobilizáciu voličov využíval predseda Smeru Robert Fico.

02.10.2023 18:02
debata (111)
Remišová o predčasných voľbách
Video

„Budeme upozorňovať na kauzy, budeme tieto kauzy otvárať a budeme veriť, že ľudia sa už nikdy nedajú oklamať,“ podotkla počas tlačovej konferencie. Následne však prekvapila aj svojho staronového predsedu hnutia Igora Matoviča. „Ďalšou možnosťou je aj referendum o predčasných voľbách,“ spresnila. Matovič prekrútil očami a podotkol: „Možno si vysoko zaťala.“ „Uvidíme,“ dodala Remišová.

Referendum o predčasných voľbách využíval v minulosti najmä Smer ako kampaňovú aktivitu. Vďaka sporom s prezidentkou Zuzanou Čaputovou sa mu darilo komunikovať nutnú zmenu vlády pričom skôr než o snahu vyriešiť vládnu a parlamentnú krízu išlo o mobilizáciu voličov.

Pri prvom pokuse o referendum sa Smer popálil na znení otázok, ktoré Ústavný súd SR označil za problematické. Ešte v júli 2021, kedy Ústavný súd SR odmietol pôvodnú petíciu za referendum o predčasných voľbách s tým, že by bolo neústavné. Fico za to vinil prezidentku a žiadal od nej, aby tentoraz dopredu dala vedieť, či aj jeho dve nové otázky nechá opäť posúdiť Ústavnému súdu. Fico obviňoval prezidentku z toho, že referendum zmarila.

Smer odovzdal prezidentke viac ako 400-tisíc podpisov
Video

Následne sa referendum na Slovensku uskutočnilo 21. januára 2023 a bolo neplatné. Aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, čo je približne 2,2 milióna ľudí. Referendum nie je platné, účasť bola 27,25 percet. Viac ako 97,5 percent ľudí, ktorí sa zúčastnili, hlasovali ‚áno‘.

„Napriek tomu, že to bolo mediálne a zo strany koalície a prezidentky najignorovanejšie referendum v histórii Slovenska, včera došlo k referendovým urnám 1,2 milióna voličov, ktorí do referenda prišli s jasnou víziou. Vedeli, že chcú predčasné parlamentné voľby, vedeli, že chcú zmenu,“ uviedol v januári šéf Smeru. Podotkol, že ak ľudia prídu k ďalším parlamentným voľbám minimálne v takomto počte, zmena je garantovaná.

Čaputová: Referendum o predčasných voľbách bude
Video

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Igor Matovič #Veronika Remišová #predčasné voľby 2023