Najväčšie volebné prekvapenia v okresoch. Z Matoviča je pokrvný brat Rómov, v Bratislave Smer ťažil z nespokojnosti s Vallom

Hoci Smer vyhral vo väčšine okresov, na mape Slovenska sú aj výnimky, kde uspelo Progresívne Slovensko, KDH či OĽaNO, ktorého lídra české médiá pasovali za rómskeho kráľa. Hnutie Igora Matoviča totiž dosiahlo v niektorých obciach so silnou rómskou komunitou obrovskú podporu. Miestami zvíťazilo s viac ako 90 percentami hlasov. Výsledky volieb v Košiciach a Bratislave zase potvrdili, že veľkomestá majú oveľa liberálnejšieho voliča ako vidiek. Na Orave a Spiši už tradične kraľuje KDH.

03.10.2023 08:57
debata (119)
Fico: Urobíme všetko preto, aby vznikla vláda, prezidentka mi dala 14 dní
Video
Zdroj: tasr

Smer zvíťazil v parlamentných voľbách s takmer päťpercentným náskokom na druhé Progresívne Slovensko (PS). Mocensky ovládol aj mapu Slovenska, kde uspel v siedmich krajoch z ôsmich. Najlepšie výsledky dosiahol v rodisku Roberta Fica. V okrese Topoľčany ho volilo takmer 39 percent voličov.

Smer vysal Uhríkovej Republike voličov

Smer si vybrala vyše tretina voličov aj v okrese Čadca na Kysuciach, kde mala mávala silnú podporu krajná pravica. O voličov ju neobral len tu, ale naprieč celým Slovenskom, myslí si politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Potvrdilo to podľa neho hypotézu, že Ficov úspech „bol postavený na kanibalizovaní voličskej základne hnutia Republika a kotlebovcov“.

Smer v minulosti kopíroval v regiónoch úspech HZDS Vladimíra Mečiara. Tradične je preto silný v Trenčíne, na Pohroní a severovýchode Slovenska. Podporu si tam udržal aj teraz. V okrese Snina dosiahol vyše 36 percent. Viac ako pätinu voličov však získal vo väčšine okresov.

V okrese Banská Bystrica Smeru prebrala voličov strana Hlas Petra Pellegrinho, ktorý odtiaľ pochádza. „Je to víťazstvo na jednej strane očakávané a v kontexte toho, čo niektorí analytici predpovedali Hlasu, a teda, že výsledok môže byť aj menší ako 10 percent, aj veľký úspech. Očakávať, že by zobrali ešte niečo viac Smeru by bolo asi nad rámec aktuálnych možností Hlasu,“ myslí si politológ. S výsledkom necelých 25 percent skončila Pellegriniho strana v okrese aj meste Medzilaborce, nad 20 percent dosiahla v okresoch Poltár, Brezno aj Sobrance, Svidník, Krupina, Veľký Krtíš či Žiari nad Hronom.

zväčšiť Výsledky predčasných parlamentných volieb 2023... Foto: Pravda
voľby, mapa, okresy Výsledky predčasných parlamentných volieb 2023 v jednotlivých okresoch.

Bratislava a Košice sú baštou progresívcov

PS ovládlo len jeden kraj z ôsmich a suverénne najvyššiu podporu dostalo od zahraničných voličov. Z cudziny mu prišlo v obálkach 61,70 % hlasov. Druhou najpopulárnejšou stranou je u zahraničných obyvateľov SaS Richarda Sulíka (10,80 %). Tretí najvyšší počet hlasov z cudziny dostal Smer.

V Bratislavskom kraji, ktorý sa kedysi zvykol označovať skôr za baštu SaS, skončili vyššie ako Smer progresívci. Podporilo ich tu 31 percent voličov. PS ovládlo nielen kraj, ale aj hlavné mesto a okolité okresy Pezinok a Senec. Jeden z najlepších výsledkov dosiahlo prekvapivo aj v okrese Skalica, ktorý hraničí s Českou republikou. Aj tu však PS dobiehal Smer, rozdiel bol v desatinách percent.

zväčšiť Percentuálne zisky víťaza predčasných... Foto: Pravda
voľby, mapa, kraje Percentuálne zisky víťaza predčasných parlamentných volieb 2023 v jednotlivých krajoch.

Hnutiu sa mimoriadne darilo aj v metropole východu. Čím to je, že PS uspelo v dvoch veľkomestách? Prístup mestského voliča k politike je podľa politológa všeobecne omnoho liberálnejší a otvorenejší ako v uzavretých komunitách malých miest a obcí. Lenč za tým vidí skúsenosti napríklad aj s ľuďmi z rôznych menšinových komunít.

Jednoznačne najvyššiu podporu má PS v mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, kde ich podporilo viac ako 40 percent ľudí, ktorí prišli voliť. Šimečkovo hnutie dosiahlo svoj druhý najlepší výsledok v Novom Meste, a nad 35 percent aj v Devíne, Záhorskej Bystrici a Karlovej Vsi.

Druhý najvyšší počet hlasov získala v šiestich bratislavských mestských častiach SaS (Staré Mesto, Nové Mesto, Devín, Záhorská Bystrica, Čunovo a Rusovce), no ani raz nedosiahla v mestských častiach viac ako pätinu hlasov. Zvyšné druhé miesta obsadil Smer. Nad 20 percent hlasov mal v Podunajských Biskupiciach a vo Vrakuni. Takmer 20-percentnú podporu mali ficovci v Rači a Petržalke. Jednou z možností, prečo Smer v Bratislave „vyskočil“, je podľa politológa kampaň bratislavských reprezentantov strany, ktorí využili vlnu nespokojnosti obyvateľov s politikou primátora Matúša Valla spájaného s Progresívnym Slovenskom.

Šimečka potvrdil, že rokuje so všetkými lídrami okrem Fica
Video
Zdroj: tasr
Predseda PS Michal Šimečka.
Predseda Michal Šimečka a členovia PS počas...
+18Predseda Michal Šimečka a členovia PS počas...

„Je možné, že tí obyvatelia Bratislavy, ktorí sú nespokojní s touto politikou, sa rozhodli dať hlas politickej strane, o ktorej dúfajú, že je hlavným odporcom Progresívneho Slovenska. A tak ako sľuboval Smer, veria , že zastaví rôzne „progresívne veci“, tak sa možno utiekajú v k tomu, že ak bude Smer silný v Bratislave, zastaví ich,“ skonštatoval Lenč.

Matovič vysvetlil, čo presvedčilo Rómov

Kým PS pohltilo Košice I až IV., v okrese Košice – okolie sa darilo hnutiu Igora Matoviča OĽaNO, ktoré pred predčasnými voľbami zmenilo názov na OĽaNO a priatelia, čo zahŕňa aj platformy Slobodní a zodpovední a tiež Pačivale Roma a Magyar szívek. V okrese Košice – okolie uspelo s 18,76 percentami. Koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí si podmanila aj obce pod Tatrami a na Spiši. Kým OĽaNO vyhralo v okrese Kežmarok s vyše 11,5-percentným náskokom nad druhým Smerom, v samotnom meste sa najviac darilo Ficovej strane, hoci vlastného primátora Jána Ferenčáka tam má Hlas.

Matovič k otázkam o silnej podpore pre Pačivale Roma
Video
Zdroj: TV Pravda

Rozsiahlu kampaň platformy Pačivale Roma bolo vidno aj sociálnych sieťach poslanca parlamentu Petra Polláka mladšieho, ktorý Matoviča na Facebooku označil za pokrvného brata Rómov. Na stretnutia do obcí s väčším počtom rómskych obyvateľov chodili s Viliamom Tankóom, Anežkou Škopovou a Lukášom Bužom. Všetci štyria sa dostali sa spoločne dostali do Národnej rady.

Osobné stretnutia im oplatili voliči napríklad aj v obci Kecerovce (Košice – okolie), kde OĽaNO získalo 86,36 percenta hlasov. V obci Červenica (okres Prešov) dostali 79,20 percenta a prvé bolo s výsledkom nad 30 percent aj v obciach Medzev (Košice – okolie), Šarišské Jastrabie (okres Stará Ľubovňa), Zborov (okres Bardejov) či Bánske (okres Vranov nad Topľou). Obrovský úspech dosiahlo na košickom Luníku IX, kde sa stalo víťazom s 91,02 percentami hlasov. V Lomničke v okrese Stará Ľubovňa to bolo ešte viac, a to 92,05 percent.

Platforma Pačivale Roma nemala v obciach s väčším počtom rómskych obyvateľov žiadnu megalomanskú kampaň. Do osád chodili s kuchárskymi knihami, čakankovou kávou a tričkami s fiatkami. Úlohu mohla podľa politológa zohrať aj jedna z Matovičových atómoviek, ktorou si ohraničil podmienky na budúci spoluprácu – návrh na 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách.

K vysokému volebného výsledku sa vyjadril v pondelok aj Igor Matovič, ktorého to zaujímalo tiež. „Hovoril som dnes s Petrom Pollákom – europoslancom. Dohodli sme sa, že niekedy vo štvrtok si k tomu dáme tlačovku saj našimi Pačivale Roma,“ uviedol Matovič. Pollák mu podľa neho povedal, že za silnou účasťou bol strach Rómov z toho, že sa do parlamentu dostane hnutie Republika. „Najviac sa obávali Mazureka a Fica. Báli sa tých rečí, ktoré púšťali do obehu počas kampane a snažili sa na nenávisti voči Rómom získavať hlasy,“ vyjadril sa predseda hnutia. Matovič si nemyslí, že by ich presvedčila 500-eurová odmena za voľby. NA sociálnych sieťach medzi Rómami totiž kolovali výroky členov Republiky.

Volebná centrála KDH.
Volebná centrála KDH. Na snímke predseda hnutia...
+17Predseda KDH Milan Majerský.

Do parlamentných lavíc sa po prestávke vrátia zástupcovia Kresťanskodemo­kratického hnutia KDH. Na čele s Milanom Majerským oslovilo v kampani najviac voličov v troch okresoch – Námestovo, Tvrdošín, Levoča. KDH zvíťazilo aj v meste Námestovo. V Tvrdošíne ho predbehol Smer. V susednom Dolnom Kubíne prekvapivo zase zvíťazilo PS a v tesnom závese za ním ako druhý Smer. Volebného lídra Majerského podržalo po kauze pliaga, ako nazval LGBTI ľudí, jeho rodná Levoča. „Potvrdzuje to skutočnosť, že či už sever Slovenska – Orava, Kysuce, alebo Spiš, sú baštami KDH už niekoľko desiatok rokov,“ uviedol Lenč. Predseda KDH je okrem toho, že vedie v regióne populárny stranu, viditeľný aj ako župan Prešovského samosprávneho kra­ja.

Okresy Dunajská Streda, Komárno a Rimavská Sobota ovládla Aliancia. Lepší výsledok na juhu jej však nestačil. Celkovo totiž nezískala viac ako päť percent všetkých hlasov, ktoré sú potrebné na vstup do parlamentu. Výraznejší výsledok nedosiahla v okrese Trebišov, čo Lenča prekvapilo, pretože odkiaľ pochádza odídenec z OĽaNO György Gyimesi. Detailnejšie výsledky však ukazujú opak, v Kráľovskom Chlmci mala Aliancia 50-percentnú podporu. Prekvapivý bol aj výsledok Aliancie v okrese Nové Zámky, kde vyhral Smer.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #regióny #výsledky volieb #parlamentné voľby 2023