805. deň: Miliardy pre Kyjev. EÚ vyzbrojí a obnoví Ukrajinu zo zmrazených ruských aktív

Zástupcovia Európskej únie sa zhodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európe využijú na nákup zbraní pre Ukrajinu a na rekonštrukciu tejto krajiny. Ruský vzdušný útok v noci na dnešok vážne poškodil tri ukrajinské tepelné elektrárne, uviedol ich prevádzkovateľ, firma DTEK. Dnešnú noc podnik označil za mimoriadne ťažkú pre energetický sektor. Ukrajinské letectvo uviedlo, že Rusko zaútočilo 55 strelami vrátane hypersonickej rakety Kinžal a vyslalo 21 bezpilotných lietadiel. Protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť 59 vzdušných cieľov – 39 striel a 20 dronov.

08.05.2024 06:40 , aktualizované: 21:59
ukrajina Foto: ,
Ukrajinskí vojaci prevracajú poškodené auto na mieste ruského raketového útoku v Záporoží na Ukrajine v stredu 8. mája 2024.
debata (561)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 805 dní
  • Rusko v noci útočilo na ukrajinskú energetiku
  • Útok vážne poškodil tri tepelné elektrárne
  • Kyjev: Rusi útočili 55 raketami a 21 dronmi
  • Zelenskyj po útoku označil Putina za nacistu
  • Ukrajinský parlament schválil mobilizáciu väzňov
  • EÚ použije zmrazené ruské aktíva na vyzbrojenie a obnovu Ukrajiny
  • Milióny zo Slovenska sa použijú na nákup delostreleckej munície
Život Ukrajincov na fronte: Najprv kávička, potom streľba na Rusov
Video
Pohľad na život na fronte. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
Rusko, vojenská prehliadka Čítajte viac 804. deň: Rusko chce jadrovými manévrami manipulovať Západ. Atómová hrozba je kľúčový nástroj hybridnej vojny, píšu experti

21:58 Ukrajina oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok za „zámerný, vypočítavý a zákerný“.

„Takmer 60 rakiet a viac ako 20 dronov Šáhid útočiacich na civilnú infraštruktúru podporujúcu život. Ani jeden vojenský cieľ. Terčom bol v noci samotný život, tak ako po stovky iných podobných dní v tejto vojne,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti.

Zintenzívnené útoky na energetickú infraštruktúru viedli k novým upozorneniam na možné výpadky elektriny. Štátna spoločnosť Ukrenerho oznámila obmedzenie dodávok pre priemysel a podniky od 18.00 h do 23.00 h vo všetkých oblastiach Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. „V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,“ uviedlo ministerstvo.

Kyjev v uplynulých mesiacoch zasiahol dronovými útokmi ruské ropné rafinérie a sklady, pripomína AFP.

20:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo vyhlásení k ruskému útoku z noci na stredu povedal, že takýto zločin v Deň víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne dokáže spáchať iba nacista. Poznamenal, že Rusko s cieľom zaútočiť na Ukrajinu vypálilo viac ako 50 rakiet a vypustilo viac ako 20 útočných bezpilotných lietadiel Šáhid.

„Na pamiatku víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne nacistický Putin spustil masívny raketový útok na Ukrajinu. Viac ako 50 rakiet a 20 bezpilotných lietadiel Šáhid zacielilo na infraštruktúru vo Ľvivskej, Vinnyckej, Kyjivskej, Poltavskej, Kirovohradskej, Zaporižžskej a Ivano-Frankivskej oblasti. Celý svet musí pochopiť, kto je kto. Svet nesmie dať šancu novému nacizmu,“ skonštatoval Zelenskyj.

20:07 Kremeľ uviedol, že nemá žiadne vyhlásenie k ukrajinským tvrdeniam, že Kyjev prekazil plán ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Hovorca Kremľa uviedol, že toto tvrdenie nekomentuje, ale dodal, že to pravdepodobne nebude presná informácia. Referuje o tom web The Guardian.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v utorok oznámila, že zadržala dvoch ruských agentov v radoch Štátnej stráže Ukrajiny, ktorá chráni najvyšších predstaviteľov.

Zelenskyj Čítajte viac Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

Mužov podľa vyhlásenia SBU naverbovali ešte predtým, ako Rusko vo februári 2022 spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Ruskí agenti, ktorí sa zamerali na Zelenského, podľa Kyjiva vyhľadali členov ukrajinskej armády v blízkosti prezidentových bezpečnostných zložiek, ktorí by mohli vziať hlavu štátu ako rukojemníka a neskôr ho zabiť. Operácia bola údajne riadená z Moskvy. Ukrajina zverejnila aj mená troch údajných ruských špiónov stojacich za sprisahaním.

Širší plán bol identifikovať polohu vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov a zacieliť na nich raketový útok, po ktorom by nasledovali ďalšie strely a drony. Spomenutých ukrajinských plukovníkov zatkli pre podozrenia z vlastizrady. Za to im hrozí až doživotné väzenie.

19:19 Maďarsko od začiatku ruskej invázie pravidelne zdržiava či dokonca blokuje iniciatívy, ktoré majú pomôcť Kyjevu. Vláda Viktora Orbána hovorí o mieri, ale udržiava vzťahy s Moskvou.

Zelenskyj Čítajte viac Prelamuje Zelenskyj ľady? Orbána pozval na mierový summit. Premiér reagoval

18:42 Britský minister vnútra James Cleverly oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, „ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky“. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Cleverly v parlamente tiež povedal, že Spojené kráľovstvo zruší diplomatický štatút niekoľkým nehnuteľnostiam vo vlastníctve Ruska. Jedna z nich je v grófstve Sussex na juhu krajiny a ďalšia v Londýne, „o ktorých sa domnievame, že boli použité na spravodajské účely“. Informoval aj o nových obmedzeniach pre ruské diplomatické víza, ako je napríklad čas, ktorý môžu ruskí diplomati stráviť v Spojenom kráľovstve.

Moskva bude "primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

Britský krok prichádza po náraste „škodlivej“ ruskej aktivity na pôde Spojeného kráľovstva vrátane podpaľačského útoku na obchod spojený s Ukrajinou. Minulý mesiac bol v súvislosti s týmto prípadom obvinený Brit, o ktorom sa tvrdí, že má prepojenie na Wagnerovu skupinu.

Londýn už skôr obvinil Moskvu, že stojí za otravou dvoch ruských bývalých agentov na pôde Spojeného kráľovstva a z množstva kybernetických útokov a dezinformačných kampaní.

17:39 Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky. Poľské ministerstvo zahraničných vecí nedávno uviedlo, že Poľsko bolo tiež cieľom takýchto útokov.

„Malvér cieliaci na poľské vládne inštitúcie tento týždeň rozšírila skupina APT28, spojená so spravodajskými službami Ruska,“ napísal v oznámení NASK, ktorý spravuje národnú doménu .pl a ponúka ďalšie telekomunikačné služby.

FBI GRU ATP28 WANTED Čítajte viac Ruskí hackeri sa nabúrali do českých úradov cez Microsoft Outlook

Identifikovať skupinu APT28 sa podľa ústavu podarilo pomocou technických „ukazovateľov“ a podobnosti s útokmi z minulosti. „Táto skupina je spojená s Hlavnou správou rozviedky generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie (GRU),“ dodal NASK v zmienke o ruskej vojenskej tajnej službe.

Rusko sa k správe bezprostredne nevyjadrilo.

Moskva však v reakcii na tvrdenia Nemecka, že Rusko uskutočnilo kyberútoky na jednu z nemeckých vládnych strán i tamojšie zbrojárske a letecké spoločnosti, v stredu obvinila Berlín, že používa nepodložené mýty o ruských hekeroch na zvyšovanie napätia.

16:40 Zástupcovia členských krajín Európskej únie sa v Bruseli zhodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európe využijú na nákup zbraní pre Ukrajinu a na rekonštrukciu tejto krajiny, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej agresii. Informovalo o tom belgické predsedníctvo.

Návrh, aby sa 90 percent výnosov použilo na nákup zbraní pre Ukrajinu prostredníctvom takzvaného Európskeho mierového nástroja (EPF), v marci predložila Európska komisia (EK). Zostávajúcich desať percent by sa malo previesť do rozpočtu EÚ a použiť na rekonštrukciu Ukrajiny.

Ukrajina, Bohdana Čítajte viac Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

Dnešnému dosiahnutiu zhody predchádzali dlhé debaty. Niektoré krajiny totiž mali problém s využitím peňazí na vojenské účely. Belgické predsedníctvo ale prišlo s kompromisným návrhom, ktorý uspokojil aj tie krajiny, ktoré si želali zostať neutrálne, ako napríklad Rakúsko, Malta, Cyprus či Írsko. Výhrady na posielanie vojenskej pomoci na Ukrajinu už dávnejšie dali najavo aj Slovensko a Maďarsko. Česko naopak podporovalo využitie výnosov zo mrazených ruských aktív v Európe tak na rekonštrukciu, ako aj na obranu vojnou zmietanej krajiny.

Západné krajiny v reakcii na útok ruských vojsk na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi zmrazili aktíva ruskej centrálnej banky v hodnote okolo 210 miliárd eur. Väčšina týchto aktív sa nachádza v Európe, najmä v medzinárodnom centre na vysporiadanie platieb Euroclear v Belgicku. Práve výnosy z týchto aktív chce Európska komisia poskytnúť Ukrajine.

Vladimir Putin Čítajte viac Rusko varuje Európu: Príde tvrdá odpoveď, ak zhabete náš majetok

Celkový finančný príspevok pre Ukrajinu zo mrazených ruských aktív by sa tento rok mohol pohybovať okolo 4,5 miliardy eur. Prvé financie by Kyjev mohol získať už v júli. Búrlivé diskusie sa viedli aj o tom, koľko peňazí si Euroclear môže ponechať na svoje výdavky. Suma bola v priebehu rokovaní znížená z troch percent – s čím krajiny EÚ nesúhlasili – na 0,3 percenta.

16:18 Kremeľ uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru AFP povedal, že „Rusko tu nemôže vykonávať žiadne vyšetrovanie“ po tom, čo 9. mája 2023 zabila 32-ročného francúzskeho videokoordinátora ruská raketa Grad.

15:42 Veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) budú v stredu v Bruseli rokovať o príprave 14. balíka sankcií voči Rusku. Podľa týždenníka Politico by sankcie mali obmedziť zisky Moskvy z predaja skvapalneného zemného plynu (LNG) a hélia, pričom nové opatrenia sa chystajú aj proti Bielorusku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Politico pripomenul, že Európska komisia (EK) chce hlavne zastaviť reexporty ruského LNG do krajín EÚ. Bolo by to prvýkrát, čo Brusel zasiahne proti ruskému plynárenskému sektoru v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

plyn, Gazprom Čítajte viac Putinovo perpetum mobile na peniaze sa zaseklo. Gazprom spadol do hlbokej straty

EÚ zakázala dovoz ruského uhlia a ropy dovážanej tankermi, dovoz ruského LNG fungoval naďalej a mnohé členské krajiny ho nakupujú vo veľkých množstvách. EK preto chce obmedziť prekládku ruského LNG cez prístavy EÚ a jeho reexport.

Podľa Politico by tento krok zasiahol najmä ruskú spoločnosť Jamal LNG s hodnotou 27 miliárd dolárov, ktorá využíva aj ľadoborce, aby prepravila plyn zo zamrznutých oblastí. Skvapalnený plyn potom z prístavov EÚ putuje do zvyšku sveta.

Nové sankcie by mali zabrániť firmám z EÚ investovať do budúcich projektov LNG v Rusku, čo má obmedziť kapacitu tohto sektora expandovať. Návrh EK podľa predpokladov zasiahne približne štvrtinu ruských ziskov LNG vo výške okolo osem miliárd eur.

Rusko Toržók Putin prezident Čítajte viac Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

Očakáva sa tiež, že nový návrh sankcií bude zameraný aj na „tieňovú flotilu“ tankerov, ktoré prepravujú ruskú ropu v rozpore s cenovým stropom stanoveným skupinou G7. Nové opatrenia by zakázali jednotlivcom a spoločnostiam z EÚ poskytovať pomoc lodiam obchádzajúcim zavedené sankcie.

Veľvyslanci by mali prediskutovať aj zákaz dovozu ruského hélia. Rastúci sektor ruského priemyslu sa zameriava na zákazníkov v oblasti špičkových technológií, ako sú výrobcovia polovodičov a zdravotníckych zariadení.

15:14 Ukrajinský parlament dnes definitívne schválil zákon, ktorý umožňuje mobilizáciu väzňov odsúdených za ľahšie trestné činy.

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Ukrajina do vojny posiela väzňov. Po vzore Ruska však nejde

14:22 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily dobyli dedinu Kyslivka v ukrajinskej Charkovskej oblasti a Novokalinove v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rezort obrany vo vyhlásení zároveň potvrdil, že Rusi v noci na stredu vypustili drony a strely smerom na ukrajinské územie a zasiahli vojenskú a energetickú infraštruktúru. Podľa neho išlo o odvetu za ukrajinské údery na ruské energetické zariadenia.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko na platforme Telegram predtým informoval, že terčom ruských útokov sa stala energetická infraštruktúra v Poltavskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Vinnyckej oblasti. Okrem Záporožskej sú všetky ostatné oblasti ďaleko od frontovej línie, ktorá prechádza východom a juhovýchodom Ukrajiny, dodala Reuters.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho varovala, že kvôli masívnym ruským útokom môže medzi 18.00 h až 23.00 miestneho času dôjsť k výpadkom elektriny naprieč celou Ukrajinou. Hlásila poškodenie vodných aj tepelných elektrární.

V strednej časti Poltavskej oblasti zasiahol dron zariadenie kritickej infraštruktúry a spôsobil požiar. Informoval o tom tamojší gubernátor Filip Pronin. Podľa predbežných údajov nedošlo k obetiam na životoch.

Najväčšia ukrajinská súkromná elektrárenská spoločnosť DTEK zase oznámila, že ruský letecký útok vážne poškodil zariadenia troch tepelných elektrární a jej zamestnanci pracujú na odstránení následkov.

13:19 Rusko varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine. Ruské sily by ich v takom prípade vnímali ako legitímne ciele, uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno potvrdil svoje vyhlásenie z februára, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho „legitímne“ vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by o takúto pomoc požiadal.

Generál Macko o Macronovom samite, ktorý znepokojil Fica
Video

Jeho vyjadrenia vyvolali v Európe rozruch a dištancovali sa od nich viacerí európski predstavitelia.

„Je príznačné, že sám Macron vysvetľuje túto rétoriku snahou vytvoriť akúsi "strategickú nejednoznačnosť“ pre Rusko. Musíme ho sklamať – pre nás je táto situácia viac než jasná," povedala Zacharovová.

Ak sa francúzski vojaci ocitnú na frontovej línii, nevyhnutne sa stanú cieľmi pre ruské ozbrojené sily, dodala hovorkyňa s tým, že Paríž už vraj má o takýchto incidentoch dôkazy. Rusko podľa nej totiž eviduje rastúci počet Francúzov medzi obeťami vojny na Ukrajine.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck / Čítajte viac Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov. Fico reaguje

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok nariadil vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov neskôr spresnil, že Moskva cvičeniami reaguje na zámery Západu vyslať na Ukrajinu vojenský personál.

Macron považuje Rusko za „regionálnu destabilizujúcu mocnosť“ a hrozbu pre bezpečnosť Europánov". „Mám jasný strategický cieľ: Rusko nemôže na Ukrajine vyhrať… Ak Rusko zvíťazí na Ukrajine, v Európe nebude bezpečie,“ vyhlásil.

11:41 Poľská pohraničná stráž zadržala 41-ročného ruského vojaka, ktorý sa do krajiny pokúšal nelegálne vstúpiť z Bieloruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Ako prvá o zadržaní v stredu informovala komerčná rozhlasová stanica RFM FM. Neskôr to potvrdil aj hovorca hlavného veliteľa pohraničnej stráže Andrzej Juzwiak.

„Našli sa u neho ruské vojenské doklady vrátane zmluvy s ozbrojenými silami, ktorá sa týkala účasti na vojne proti Ukrajine,“ uviedla stanica RFM FM.

Ruský vojak / Ruský okupant / Armáda / Čítajte viac Rus stále utekal z ukrajinského frontu, matka ho zakaždým vrátila. Nakoniec ho poslali do väzby

Podľa nej mal občan Ruska na sebe civilné oblečenie a nebol ozbrojený, pričom zrejme dezertoval z ruskej armády a do Poľska sa snažil dostať cez Bielorusko priamo z frontovej línie na Ukrajine.

Muž sa vraj pokúšal využiť ilegálnu migračnú trasu, ktorú zriadil režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s cieľom nahnať migrantov z Blízkeho východu, severnej Afriky a strednej Ázie do Európy.

Agentúra PAP dodala, že zadržaný je v súčasnosti vo väzbe poľskej pohraničnej stráže a prebieha s ním administratívne konanie, v ktorom sa rozhoduje o tom, či môže v Poľsku požiadať o medzinárodnú ochranu.

**9:07 Ruský vzdušný útok v noci na dnešok vážne poškodil tri ukrajinské tepelné elektrárne, uviedol ich prevádzkovateľ, firma DTEK. Dnešnú noc podnik označil za mimoriadne ťažkú pre energetický sektor. Rusko za noc celkom vyslalo na ukrajinské územie viac ako 50 striel a 20 dronov, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa ukrajinského letectva sa ich väčšiu časť podarilo zostreliť.

Zelenskyj vo vyhlásení na telegrame podotkol, že Rusko spustilo masívny útok v deň, keď si Ukrajina podobne ako ďalšie európske krajiny vrátane Slovenska pripomína Deň víťazstva a koniec druhej svetovej vojny. „Cez 50 striel a viac ako 20 dronov,“ uviedol ukrajinský prezident.

Ukrajinské letectvo následne upresnilo, že Rusko v noci na dnešok zaútočilo 55 strelami vrátane hypersonickej rakety Kinžal, dvoch balistických rakiet Iskander-M a štyroch striel Kalibr a vyslalo 21 bezpilotných lietadiel. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podľa jej oznámenia podarilo zostreliť 59 vzdušných cieľov – 39 striel a 20 dronov.

Rusko sa k najväčšiemu útoku na ukrajinskú infraštruktúru minimálne od začiatku tohto mesiaca nevyjadrilo. Jednotlivé oznámenia znesvárených strán obvykle nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne nezávisle overiť.

7:42 Ruský vzdušný útok v noci na stredu vážne poškodil tri ukrajinské tepelné elektrárne, uviedol ich prevádzkovateľ, firma DTEK. Túto noc podnik označil za mimoriadne ťažkú pre energetický sektor.

„Ďalšia mimoriadne ťažká noc pre ukrajinský energetický sektor. Nepriateľ ostreľoval tri naše tepelné elektrárne. Zariadenia boli vážne poškodené. Energetici v súčasnosti pracujú na odstránení následkov útoku,“ uviedla spoločnosť DTEK na sieti Telegram.

Za jeden a pol mesiaca ide podľa nej už o piaty rozsiahly útok na jej energetické zariadenia. Firma nespresnila, aké elektrárne sa stali terčom ruských útokov, podľa ruskojazyčného serveru BBC je ale na základe správ z upozornenia a sociálnych sietí pravdepodobné, že jednou z nich je zariadenie v Dobrotvire. Ide o najväčšiu elektráreň v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti.

6:40 Rusko v noci na stredu podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, použilo pri ňom riadené strely a drony. Ukrajinský minister energetiky Harman Haluščenko uviedol, že cieľom bola opäť ukrajinská energetická infraštruktúra.

„Boli napadnuté zariadenia na výrobu a prenos elektriny v Poltavskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Vinnyckej oblasti,“ uviedol Haluščenko vo vyhlásení, ktoré zverejnilo jeho ministerstvo.

„Následky sa objasňujú. Energetici už pracujú na ich odstránení,“ dodal s tým, že ľudia by mali šetriť elektrinou.

Server RBK-Ukrajina predtým s odvolaním sa na miestne úrady aj vojenských činiteľov uviedol, že výbuchy sa ozývali v Kyjeve, v Ľvovskej a Ivano-Frankivskej oblasti na západe krajiny a tiež v Charkovskej, Poltavskej a Záporožskej oblasti. Nie je však jasné, čo ich spôsobilo ani či explózie spôsobili nejaké škody.

Poplach bol podľa denníka Ukrajinska pravda v stredu v noci vyhlásený vo všetkých ukrajinských oblastiach. Ukrajinské letectvo uviedlo, že rad Ruskom vypustených striel s plochou dráhou letu nad ukrajinským územím menil smer.

561 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine