Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

Moskva je svedok nevídanej udalosti. V Rusku, kde od invázie na Ukrajinu je fakticky zakázané povedať čo i len jedno krivé slovo o ozbrojených silách, putoval do väzby námestník ministra obrany. Timur Ivanov má na krku obvinenie z prijímania úplatkov. Hrozí mu, že ak ho vyzlečú z vojenskej uniformy, väzenskú rovnošatu si oblečie na niekoľko rokov. Dá sa predpokladať, že na začiatok súdneho procesu si počká za mrežami.

24.04.2024 14:00
debata (38)
Ruský minister obrany Sergej Šojgu predstavuje nových veliteľov námorníctva
Video
Ruský minister obrany Sergej Šojgu 2. apríla 2024 počas online veliteľského zhromaždenia z vôle prezidenta Vladimira Putina predstavuje dvoch nových admirálov. / Zdroj: Itar-Tass

Rezort obrany, ktorý od novembra 2012 riadi Sergej Šojgu, má až dvanásť námestníkov ministra. Ivanov, 48-ročný generál, je vo vysokej funkcii od mája 2016. Do agendy mu zverili oblasti, v ktorých sa pohybujú obrovské peniaze: má pod palcom výstavbu pre armádu i rekonštrukciu jej infraštruktúry, dohliada na nakladanie s vojenským majetkom a stará sa aj o ubytovanie a zdravotnícku starostlivosť príslušníkov ozbrojených síl.

Moskovský oblastný súd vyhovel vyšetrovateľovi, ktorý žiadal, aby na Ivanova uvalil väzbu do 23. júna, čiže na dva mesiace od jeho zatknutia. Dá sa očakávať, že v nej po tomto dátume zostane (takže ho pravdepodobne privedú na súd z cely, ako bolo už zmienené v úvode). Môže totiž existovať oprávnené podozrenie, že by sa pokúsil ovplyvniť vyšetrovanie – s prihliadnutím na jeho vplyv a na predpokladanú výšku nelegálneho obohacovania.

Timur Ivanov vo funkcii námestníka ministra... Foto: SITA/AP
Russia Military Official Arrest Timur Ivanov vo funkcii námestníka ministra obrany. Foto: SITA/AP/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Agentúra Interfax s odvolaním na svoje zdroje na súde napísala, že Ivanov poprel vinu; zdôraznil, že nijaký zločin nespáchal. Do väzby sa dostal aj jeho údajný komplic, ktorý sa volá Sergej Borodin. „S ďalšími osobami vytvorili skupinu organizovaného zločinu. Prijímali úplatky vo veľkom rozsahu," cituje Interfax zo súdneho dokumentu. Podľa kriminalistov ich podplácali podnikatelia, ktorým dohadzovali zákazky ministerstva obrany.

Meno a priezvisko druhého muža vo väzbe je totožné s tým, ktoré má bývalý zástupca šéfa jedného odboru rezortu obrany. Zadržali ho v júni 2022 pre podozrenie z rozkrádania pôdy vo vlastníctve armády. „Plukovník Borodin potom priznal svoju vinu a začal spolupracovať s vyšetrovateľmi. Porozprával im o iných trestných činoch," napísal denník Kommersant. Výmenou za poskytnutie cenných informácií sa vyhol uvaleniu vyšetrovacej väzby, doteraz bol v domácom väzení. Skutočnosť, že kriminalisti sa teraz už neuspokojili s tým, aby naďalej nosil elektronický náramok, nasvedčuje, že spolu s Ivanovom má prsty v obrovskej korupcii. Nedá sa pritom vylúčiť, že je to on, kto ho udal (alebo prinajmenšom kriminalistov nepriamo priviedol na jeho stopu).

Sergej Šojgu Čítajte viac Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

Zdá sa, že vyšetrovatelia si posvietili na Ivanova už dávnejšie: „Operatívne ho mali rozpracovaného dlhší čas," tvrdí agentúra TASS s odvolaním na svoj nemenovaný zdroj. Do akcie sa zapojila aj kontrarozviedka Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Časopis Forbes v roku 2019 zaradil Ivanova medzi najbohatších predstaviteľov ozbrojených zložiek v Rusku (k jeho majetkovému priznaniu v ďalších rokoch sa už redaktori nedostali, pretože zmenený zákon zakazoval prístup k týmto údajom).

Od kriminalistov a ani zo súdu sa verejnosť nedozvedela, v akom rozsahu sa mal námestník ministra nelegálne obohatiť. Orgány činné v trestnom konaní iba informovali, že na Ivanova sa vzťahuje paragraf, podľa ktorého mu v prípade odsúdenia hrozí až 15 rokov väzenia. „Páchateľ zároveň môže dostať pokutu až do výšky sedemdesiatnásobku prijatého úplatku," upozorňuje Interfax.

Russia International Women's Day Čítajte aj Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

Aké môže byť pozadie zatknutia Ivanova? Politológ Sergej Markov na sociálnej sieti Telegram napísal, že existuje niekoľko verzií. Za konšpiráciu označil názor, že by mohlo ísť o snahu podkopať pozíciu samotného ministra. Odmieta špekulácie, že prezident Vladimir Putin si chystá pôdu na odvolanie Šojgua z jeho funkcie. „Upokojte sa… Od katastrofálneho roku 2022 Šojgu vytvoril novú armádu, ktorá v roku 2023 odrazila ofenzívu ukrajinských ozbrojených síl. A v roku 2024 už útočí," zdôraznil Markov.

Politológ sa skôr prikláňa k niektorému inému z dvoch možných motívov. Podľa Markova Ivanov možno už prekročil červenú čiaru korupcie, čiže verchuške pretiekol pohár trpezlivosti, alebo si ho vybrali ako odstrašujúci príklad pre všetkých, ktorí sa priživujú na veľkých zákazkách ministerstva obrany (nech si uvedomia, že riskujú, že dopadnú podobne ako Ivanov). Putin potrebuje veľa peňazí na vojnu proti Ukrajine, šafárenie a úplatkárstvo v ozbrojených silách ho môžu preto zvlášť hnevať.

Vladimir Putin Nikolaj Jevmakov Čítajte aj Admiráli, hýbte sa! Rozkázal Vladimir Vladimirovič Putin

Kým agentúra TASS tvrdí, že Ivanova monitorovali agenti dlhšie obdobie, server Lenta informoval, že podľa jeho zdrojov sa nachádzal v hľadáčiku FSB dokonca až päť rokov. „V jednom prípade mal Ivanov prijímať úplatky počas výstavby strediska riadenia národnej obrany, ktoré je považované za mozgové centrum ruskej armády," konkretizuje Lenta.

Na podozrivo prepychový život Ivanova už v minulosti poukázali investigatívci opozičného politika Alexeja Navaľného (vo februári zomrel v trestaneckom tábore). Tvrdili, že z legálnych príjmov nemohol nadobudnúť veľké majetky. Vlastní drahé nehnuteľnosti – nielen v Moskve, ale aj vilu v Dagestane. Jeho bývalá manželka Svetlana (rozviedli sa pred niekoľkými mesiacmi) si tiež vychutnávala luxus. Podľa investigatívcov z tímu Navaľného napríklad lietala nakupovať do Paríža, kde však za drahé veci neplatila zo svojho, ale financovali ju podnikatelia, s ktorým Ivanov uzatváral kšefty.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská armáda