Smer meno svojho prezidentského kandidáta tento rok nepovie

Smer nepredstaví svojho prezidentského kandidáta tento rok. Podľa informácií, strana by mala kandidáta predstaviť až po tom, ako budú vypísané prezidentské voľby predsedom NR SR Pavlom Paškom.

27.11.2013 14:46
debata (113)

Voľby by mali byť v apríli, pred veľkonočnými sviatkami. Paškovi preto stačí vypísať ich v januári. Pôvodne Smer avizoval, že prezidentského kandidáta predstaví 7. decembra na sneme v Nitre.

Sociálni demokrati si urobia viacero interných prieskumov verejnej mienky, ktoré chcú podrobne analyzovať. Premiér Robert Fico sa ako kandidát strany spomína najčastejšie, no v Smere neoznámil, či sa rozhodol kandidovať.

Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásili podnikateľ Andrej Kiska, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského.

Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková, 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #voľby #Paška #Smer