Prezídium SDKÚ stále o prezidentskom kandidátovi nerozhodlo

Prezídium SDKÚ v stredu večer otvorilo diskusiu o podpore niektorého z prezidentských kandidátov, ale nerozhodlo. Nehovorilo ani o konkrétnych menách.

05.12.2013 12:42 , aktualizované: 14:26
debata (24)

O tom, či o prezidentských voľbách bude rokovať ústredná rada strany, ktorá bude 14. decembra v Bratislave, tiež nie je zatiaľ jasné. Prezídium o tom rozhodne na budúci týždeň.

Na vyjadrenie SDKÚ čakajú KDH a Most-Híd, ktoré podporujú Pavla Hrušovského. „SDKÚ tvrdilo, že sa vyjadrí po voľbách do vyšších územných celkov. Čakáme na ich stanovisko. Bolo by vhodné, aby sme túto tému uzavreli čím skôr,“ povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan. Ten nepredpokladá, že by SDKÚ čakala na kandidáta Smeru. „V tomto zmysle sú už relevantní kandidáti známi. Do Vianoc by bolo vhodné, keby sa mohli rozhodnúť,“ dodal.

Štefanec: Na prezidentského kandidáta Smeru nečakáme

Napriek tomu, že SDKÚ sa chce pripojiť k podpore niektorého z prezidentských kandidátov až potom, ako budú známi všetci uchádzači, na nominanta vládneho Smeru nečaká. Vyhlásil to podpredseda strany Ivan Štefanec. „Diskutujeme o tom stále, naše stanovisko je nemenné, teda že nestaviame vlastného kandidáta a keď budú známi všetci, podporíme toho, kto je najbližší našim hodnotám. Na kandidáta Smeru nečakáme, vývoj je ale taký, že uchádzačov je viac a my nechceme rozširovať počty vlastným,“ deklaroval.

Či takýto postoj znamená, že sa SDKÚ vyjadrí až po skončení možnosti ohlásiť kandidatúru, teda niekoľko týždňov pred samotnými voľbami, Štefanec nepovedal. „Určite sa rozhodneme,“ odvetil. O téme by lídri SDKÚ mali rozprávať aj na budúcotýždňovom zasadnutí Prezídia, ako aj na rokovaní Ústrednej rady, ktoré je naplánované na 14. decembra.

Prezídium SDKÚ nerozhodlo ani o vypísaní straníckych primárok pre voľby do Európskeho parlamentu, ktoré budú tiež na budúci rok. Primárky na lídra kandidátky do europarlamentu by mali byť v januári, na ostatných kandidátov vo februári.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #SDKÚ #prezidentské voľby