Dá SDKÚ zelenú kartu?

Akou cestou sa vydá Frešova SDKÚ pri podpore prezidentského kandidáta, nie je jasné ani po dlhotrvajúcej debate na straníckom prezídiu. Podľa našich zistení sa budú v strane zrejme rozhodovať, či sa priklonia k Pavlovi Hrušovskému z KDH, alebo bude platiť "zelená karta". To by znamenalo, že bude len na voličoch, koho podporia. Strana by dala iba odporúčanie, že by to mal byť kandidát vyhovujúci jej hodnotám.

06.12.2013 12:00
Pavol Frešo Foto: ,
Šéf SDKÚ Pavol Frešo
debata (14)

„Je to 51 ku 49, viac sa nedá v tejto chvíli povedať,“ tvrdil dobre informovaný zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. V SDKÚ nie sú presvedčení, že Hrušovský bude správna voľba a stane sa po prvom kole hlavným súperom kandidáta vládneho Smeru. Medzi Frešovými straníkmi padajú aj iné mená ako Milan Kňažko, Radoslav Procházka či Andrej Kiska.

Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec včera Pravde povedal, že sa vyjadria, keď budú známi všetci kandidáti a že nepostavia vlastného. „Už to nebude trvať dlho,“ poznamenal, ale dátum nepovedal. Prezídium podľa neho o konkrétnych menách nehovorilo, určite však budú o nich ešte tento mesiac rokovať. Na otázku, či sú najpravdepodob­nejšie mená Pavol Hrušovský a Milan Kňažko, Štefanec odpovedal: „Nechcem sa vyjadrovať k menám, aby sme niekomu neuškodili a niekomu nepomohli. Práve na základe politiky, ktorú reprezentujeme, máme najbližšie k ľuďom, s ktorými máme spoločné hodnoty. Patria tam aj tieto dve mená.“

Podpredseda KDH Július Brocka dlhé zvažovanie v SDKÚ najskôr nechcel komentovať. „Chcú byť úspešní v prezidentských voľbách a podporiť toho, kto by bol víťazom,“ podotkol napokon.

Silným argumentom, prečo by mala SDKÚ podporiť Hrušovského, je spoločná politika Ľudovej platformy. Podľa Štefanca strana sa stále snaží o politiku spájania, ale aj o to, „aby sme sa rozhodli zodpovedne a podporili kandidáta, ktorý má reálnu šancu uspieť“.

Dlhotrvajúce váhanie SDKÚ neprináša dôveru do vzťahov medzi partnerov v Ľudovej platforme. Debaty o spoločnom kandidátovi nie sú uzatvorené ani po vyše roku. Prielom urobili KDH a Most-Híd v júni, keď povedali, že podporujú Hrušovského. Frešova reakcia vtedy bola, že je privčas a netreba robiť stres. Pred prezidentskými voľbami v roku 2009 bola pravica akčnejšia ako teraz. Kresťanskí demokrati sa rozhodli podporiť za prezidentskú kandidátku Ivetu Radičovú v apríli 2008. Prvé kolo sa uskutočnilo až v marci 2009.

Podľa politológa Michala Horského pre vedenie SDKÚ už dávno bola aktuálna otázka vyjadriť sa k spoločnému kandidátovi Ľudovej platformy Pavlovi Hrušovskému. „Tým, že tak dlho váha, len spochybňuje voľbu tohto kandidáta pravicových strán,“ zhodnotil politológ. Podľa neho verejnosť očakávala, že ak SDKÚ nevyberie vlastného záujemcu o Prezidentský palác, podporí niektorého z jestvujúcich kandidátov, lenže aj pre tieto dve možnosti si už takmer zatvorila dvere. „SDKÚ môže ešte odporučiť voľbu podľa vlastného uváženia voličov. Takéto rozhodnutie by však iba prezrádzalo pred verejnosťou nejednotnosť a vajatanie súčasného vedenia strany,“ usúdil Horský.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014