Päť kandidátov na prezidenta získalo podpismi oficiálny status

Prezidentský kandidát Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ) Pavol Hrušovský odovzdal v utorok v Národnej rade podpisy potrebné pre jeho kandidatúru.

07.01.2014 11:25 , aktualizované: 17:05
Carnogursky, Hrusovsky Foto:
Bývalí predsedovia KDH Ján Čarnogurský (vľavo) a Pavol Hrušovský na archívnej fotografii.
debata (12)

Od občanov získal 17 458 podpisov, od poslancov Národnej rady SR spolu 30. Okrem poslancov Ľudovej platformy svoj podpis pridali aj Jozef Mihál (SaS) a Alojz Hlina (nezaradený).

Hrušovský chce byť občiansko-politický kandidát. Podanie kandidatúry oznámil pred novinármi v parlamente spolu s lídrami Ľudovej platformy Jánom Figeľom (KDH), Bélom Bugárom (Most-Híd) a Pavlom Frešom (SDKÚ) a predsedníčkou petičného výboru Annou Neumannovou.

Čarnogurský chce zabrániť Ficovi ovládnuť Slovensko

Podpisy potrebné pre prezidentskú kandidatúru odovzdal tiež niekdajší predseda KDH a expremiér Ján Čarnogurský. Od občanov ich získal viac ako 24-tisíc. Podanie kandidatúry oznámil počas dňa na tlačovej konferencii v Bratislave. Vyhlásil, že chce byť prezidentom pre všetkých občanov. Zároveň chce zabrániť premiérovi Robertovi Ficovi (Smer), ktorý tiež kandiduje za prezidenta SR, ovládnuť Slovensko.

Podľa Čarnogurského Fico už na to podniká kroky. Odvoláva sa na dôveryhodné zdroje, podľa ktorých Fico už zadal svojim poradcom a právnym expertom, „aby vypracovali analýzu, ako po jeho zvolení za prezidenta môže posilniť prezidentské kompetencie a právomoci tak, aby sa bez jeho účasti v tomto štáte nepohol ani lístok“.

Podľa Čarnogurského Fico nepotrebuje ústavnú väčšinu na to, aby ovládol Slovensko. „Podľa mojich informácií sa pracuje s koncepciou, aby prezident mohol menovať predsedov a podpredsedov okresných súdov. Dnes má Robert Fico v rukých zákonodarnú a vládnu moc, takto by získal dôležitý vplyv aj na túto zložku,“ povedal. Zmenou vykonávacích predpisov a jednoduchých zákonov môže podľa Čarnogurského Fico nastaviť kompetencie prezidenta tak, „aby z tejto pozície mohol prakticky zastaviť politický život na Slovensku“.

Ako príklad uviedol, že policajného prezidenta vymenúva dnes minister vnútra. „Jednoduchým zákonom sa toto dá zmeniť tak, aby ho menoval prezident,“ povedal. Zmeniť sa dá takto podľa neho aj vymenovanie napríklad šéfov SIS, RTVS, Národnej banky Slovenska (NBS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) či Štatistického úradu SR. „Nie je správne, aby jeden človek ovládal všetky mocenské zložky,“ zdôraznil Čarnogurský, ktorý chce byť hlasným prezidentom.

„Ide o účelové klamstvo,“ reagovala na Čarnogurského slová hovorkyňa Smeru Monika Počátková. „Strana Smer ani Robert Fico nemajú v úmysle nijakým spôsobom posilňovať kompetencie, ktoré má v súčasnosti prezident SR,“ zdôraznila.

Ján Čarnogurský neprezradil, kto okrem neho mu financuje kampaň, donorov uvedie v konečnom vyúčtovaní. Neodmieta však žiadnu ponuku, ktorá „neprotirečí slovenským zákonom“.

Oficiálnymi kandidátmi sú už aj Osuský, Kiska a Behýl

Oficiálnym kandidátom na funkciu prezidenta je aj Peter Osuský z SaS. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška mu doručil oznámenie o prijatí jeho návrhu na kandidatúru. Osuský odovzdal šéfovi parlamentu 30. decembra petíciu, pod ktorú sa podpísalo zhruba 17-tisíc občanov.

Oficiálne registrovanými kandidátmi sú okrem Osuského aj podnikateľ Andrej Kiska a Jozef Behýl. Kiska odovzdal predsedovi parlamentu 3. januára 61 017 podpisov občanov. Behýl odovzdal 2. januára petičné hárky s 34 130 podpismi.

Na podávanie kandidatúr majú záujemcovia čas do 9. januára. Na to, aby sa mohli zapojiť do boja o palác, potrebujú minimálne 15 000 podpisov od občanov alebo 15 poslaneckých podpisov. Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca.

Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca. Súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Pavol Hrušovský #Ján Čarnogurský