Kampaň sa krúti podľa očakávaní

Do prezidentských volieb zostávajú dva mesiace a kampaň jednotlivých kandidátov sa zatiaľ točí hlavne okolo predsedu vlády a kandidáta Smeru na post hlavy štátu Roberta Fica. Tento vývoj predpovedali aj politológovia.

14.01.2014 11:00
Robert Fico Foto: ,
Hlavnou témou kampane pravicových kandidátov na prezidenta je zatiaľ kritika Roberta Fica.
debata (36)

Protikandidáti vyčítajú Smeru, že by v prípade úspechu ovládal rozhodujúce ústavné funkcie, nastolil autoritatívny režim, ako aj to, že Fica podľa nich zvýhodňuje v kampani pozícia premiéra. Podľa politológa Michala Horského vyhlásenia prezidentských kandidátov sú prirodzene zamerané proti jasnému favoritovi, ktorým je Fico, a robia tak z dvoch dôvodov.

„Prvým je, že všetci bojujú o čestné miesto byť dominantným kritikom favorita. Bojujú o druhú pozíciu v prvom kole volieb a o to, kto bude hlavným súperom Roberta Fica, čo s ním súvisí len sprostredkovane,“ povedal Horský. Druhý dôvod prezidentských kandidátov je podľa politológa poplatný stratégii a taktike opozície, ktorá namiesto predkladania vlastných agend sa v drvivej miere zameriava na negatívne vymedzenia voči vládnej garnitúre. „Tak ako opoziční lídri aj nezávislí kandidáti či kandidáti opozície kopírujú taktiku opozičných síl a treba im len držať palce, aby nedopadli tak ako parlamentné opozičné strany,“ zhodnotil Horský.

Politológ Tomáš Koziak usúdil, že kampaň sa musí točiť okolo premiéra, pretože štiepnou líniou je Fico proti všetkým ostatným kandidátom. Podľa Koziaka si relevantní protikandidáti Fica uvedomujú, že keby viedli súboj medzi sebou navzájom, premiéra by mohli len posilniť. „Každý si chce prihriať polievočku a chce sa voči hlavnému protivníkovi viac zviditeľniť a v kampani predviesť. Dalo sa to očakávať,“ poznamenal Koziak.

Zatiaľ sa najsilnejšie voči Ficovi vymedzuje bývalý slovenský premiér a expredseda KDH Ján Čanogurský. Podľa neho by víťazstvo Fica v prezidentských voľbách ohrozilo demokratický systém na Slovensku. Udalosti, ktoré sa spustili Ficovým oznámením kandidatúry, cez rýchle vyhlásenie prezidentských volieb predsedom parlamentu Pavlom Paškom, nazval Čarnogurský „bleskovou vojnou“. „Otvorene vyzývam Roberta Fica, aby až do konania volieb poveril vedením vlády niektorého z podpredsedov a svoju kampaň riadil ako jeden z nestranných kandidátov,“ vyhlásil včera Čarnogurský.

Kritike podrobil aj videorozhovor z Úradu vlády, ktorý viedol s Ficom šéf jeho kampane, minister kultúry Marek Maďarič. Rozhovor je súčasťou kampane a Smer ho má zavesený na svojej internetovej stránke. Fico v ňom rozpráva o detstve a o tom, že vyrastal v prostredí so silným vplyvom katolíckej cirkvi. „Prečo máme tolerovať, že Fico zneužíva dobre vyzerajúcu kanceláriu Úradu vlády a ministra kultúry?“ spýtal sa Čarnogurský. „Očakávali sme, že Ján Čarnogurský príde s vlastnou víziou prezidentskej kampane a nie s nezmyselnými útokmi na Roberta Fica,“ zareagovala hovorkyňa Smeru Monika Počátková.

Kandidát Andrej Kiska vyzval Fica, aby vyvrátil, že na zozname osôb, ktoré sa mali obohatiť na kauze emisie ešte z čias jeho prvej vlády, nie sú žiadni členovia Smeru, ich rodinní príslušníci či osoby z podnikateľského prostredia spájaného so Smerom.

Fico ešte v sobotu v Slovenskom rozhlase povedal, že aj on by veľmi rád vedel, aké bolo pozadie kauzy, „teda ak si to SNS a ministri organizovali“. Privítal preto slová generálneho prokurátora, že sa na prokuratúre pozrú, či polícia pri preverovaní predaja emisií postupovala správne. Fico vidí viac nevýhod ako výhod, keď kandiduje na post prezidenta z pozície premiéra. „Myslíte si, že pridáva na popularite, keď musíte ísť riešiť mŕtvych vojakov do Afganistanu? Myslíte si, že na popularite vám pridáva, keď musíte vysvetľovať kauzu alebo prípad, za ktorý zodpovedala SNS pred siedmimi rokmi?“ uviedol v rozhlase.

Podľa politológa Horského sa v demokratickom režime počíta s predpokladom, že politici vo výkone funkcií majú rovnaké oprávnenia kandidovať ako politici, ktorí vo funkciách nie sú. „Pre menej informovaných poznamenávam, že prezident Francúzska Sarkozy v posledných voľbách sa nevzdal funkcie a kandidoval ako prezident a prehral s kandidátom Hollandom. V USA prezident Obama kandidoval a druhýkrát zvíťazil vo voľbách. Rovnako významní politici vo volebnej kampani v parlamentných voľbách neodkladajú funkciu a fakticky kandidujú v spätosti so svojím úradom,“ zhodnotil. Podľa Horského je prirodzené, že občanovi sa to môže zdať nezvyčajné. „Je však paradox, ak toto neregistruje prezidentský kandidát Ján Čarnogurský,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014