Zahmlievanie kandidátov

Prezidentskí kandidáti sa vo volebnej kampani snažia čo najviac zapáčiť voličom aj za cenu toho, že nepovedia vždy celú pravdu.

22.02.2014 11:30
Prezidentský palác, leto, fontána, kvety Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Andrej Kiska pri otázkach na jeho minulosť a spôsobe zbohatnutia vyčnieva. Čitateľ sa Kisku v jednej z diskusií spýtal na ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN), ktorú ľudia platili pri pôžičkách jeho firmám, s tým, že podľa čitateľa išlo o úžeru. Kiska odpovedal, že jeho Triangel ponúkal „splátkový systém s 0-percentným úrokom“ a Quatro pracovalo „s 10-percentným navýšením maloobchodnej ceny“. Skutočnosť je však podľa vzorca na prepočet RPMN taká, že ak si niekto požičal v Quatre, ročná percentuálna miera nákladov neraz presahovala 70 percent.

Kontroverzné sú aj výroky iných kandidátov. Radoslav Procházka pri otázke na zodpovednosť za stav spoločnosti, ktorou v minulosti otriasol údajný spis Gorila, odpovedal, že keď sa objavil daný spis, ihneď zvolal mimoriadny ústavný výbor. Spis opisuje korupčné praktiky počas Dzurindovej vlády. Faktom tiež je, že Procházka v minulosti zastupoval firmu jedného z hlavných aktérov spisu Gorila. Procházka tvrdí, že išlo o bežné právne služby a aktéra Gorily nepozná.

Premiér Robert Fico v rámci kampane opisoval, ako v mladosti prešiel svätým krstom, prijímaním aj birmovkou. Na druhej strane pri hľadaní úspor v štátnom rozpočte premiér bol za zrušenie cirkevného sviatku. Po kritike zo strany cirkvi k tomu zatiaľ nedošlo. Fico tiež nechce otvorene odpovedať na otázku, či bol v konšpiračnom byte, tak ako to spomína spis Gorila. Premiér stále tvrdí, že Gorila je kauzou Dzurindovej vlády.

Pavol Hrušovský zase tvrdí, že je za to, aby v nedeľu boli zatvorené obchody a predavači mohli byť doma. Faktom však zároveň je, že KDH o tom hovorí už dlhé roky a napriek tomu, že strana bola opakovane vo vláde, podobné obmedzenia nepresadila.

Milan Kňažko láka voličov aj vyhlásením: „Ja svoje sľuby plním.“ Kňažko napríklad ešte v roku 2002 ako minister kultúry sľuboval, že novostavba Slovenského národného divadla sa sprevádzkuje v roku 2004. Napokon sa tak stalo v roku 2007.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014