Osobnosti v kampani. Kto koho podporuje

Známe osobnosti zo sveta kultúry či športu, ktoré sa prihovárajú za prezidentských kandidátov, môžu ovplyvňovať volebný výsledok, i keď nie zásadne. Podľa sociológov skôr pomáhajú pri získavaní špecifických skupín voličov, ktoré potrebujú kandidáti lepšie osloviť.

26.02.2014 13:00
Prezidentský palác, leto, fontána, obloha Foto: ,
Známe osobnosti, ktoré sa prihovárajú za prezidentských kandidátov, môžu ovplyvňovať volebný výsledok. Nie však zásadne.
debata (16)

Príkladom môže byť futbalista FC Liverpool Martin Škrtel. Na videu podporil kandidáta Smeru Roberta Fica.

Pred pár dňami sa raper Majk Spirit na sociálnej sieti priznal, že odmietol ponuku 50-tisíc eur za podporu jedného z prezidentských kandidátov. Volebný štáb Andreja Kisku podľa portálu čas.sk priznal, že mal záujem o rapera, zároveň však odmietol, že by komukoľvek ponúkal 50-tisíc za podporu.

Politológ Pavol Marchevský usúdil, že počas pokročilej kampane môže volebný štáb vďaka známej osobnosti posilniť podporu v určitej špecificky vybratej skupine voličov. „Môže to byť namierené na mladého a športuchtivého fanúšika futbalu,“ zhodnotil Marchevský podporu Škrtela pre kandidatúru Fica. Škrtelovi, ako sám na videu hovorí, imponuje, že za Ficovej vlády sa začalo s rekonštrukciou a výstavbou futbalových štadiónov.

Sociológ Martin Slosiarik považuje za dôležité, aby daná osobnosť mala váhu a bola akceptovateľná medzi voličmi. „Ide o identifikáciu sa so známou osobnosťou. Je to ašpirácia mladého človeka byť dobrým športovcom či spevákom,“ povedal sociológ.

Viacerí prezidentskí kandidáti odkázali, že známe osobnosti na ich podporu môžu ešte pribúdať. „Nevylučujeme, že sa k podpore pridajú aj ďalší,“ uviedla hovorkyňa Smeru Monika Počátková. Z vyjadrení Kiskovho tímu nie je jasné, či sa objavia ešte nejaké osobnosti v jeho kampani. „Za kľúčové považujem diskusie s ľuďmi a ich podporu. Vo voľbách 15. marca pôjde o každý hlas,“ povedal Kiska.

Milanovi Kňažkovi sa hlásia osobnosti bez toho, aby ich kontaktoval. „Nevieme vopred odhadnúť, kto všetko pribudne,“ uviedol šéf jeho volebného štábu Martin Lengyel. Kňažka podporujú napríklad herec Milan Lasica alebo univerzitný profesor Dušan Katuščák. Pavla Hrušovského podporil kňaz Anton Srholec či rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid.

Hrušovský počíta s podporou ďalších známych ľudí vrátane osobností zo zahraničia. Za Radoslava Procházku sa prihovorili herci Božidara Turzonovová a Róbert Roth. Jána Čarnogurského podporuje okrem iných bývalý poslanec Miklós Duray. Medzi podporovateľmi Andreja Kisku sú hokejový tréner Ján Filc či filmový režisér Dušan Hanák. Roberta Fica podporili hokejový tréner František Hossa alebo šéf paralympijského výboru Ján Riapoš.

zväčšiť Osobnosti, ktoré podporujú niektorých z... Foto: Pravda, SITA, TASR
Osobnosti, prezidentské voľby Osobnosti, ktoré podporujú niektorých z kandidátov v prezidentských voľbách.

Podporou osobností sa prezidentskí kandidáti prezentujú na svojich internetových stránkach alebo tiež na letákoch, ktoré sa objavujú v poštových schránkach. Politológ Marchevský považuje za povinnú jazdu všetkých kandidátov získať v prospech kandidatúry známych ľudí. Zaujímavé to podľa politológa bolo v 90. rokoch. „Dosah majú skôr tí, ktorí sú v spoločnosti absolútne akceptovaní, o ktorých sa niekedy uvažovalo, že by mohli byť reálni prezidentskí kandidáti. Podpora rovnocenného partnera môže zavážiť,“ usúdil Marchevský.

Inak sa podľa neho vplyv športovcov v kampani preceňuje. Sociológ Slosiarik označil úlohu osobností za ťažko vyjadriteľnú v číslach. Za podstatné považuje zažiť známych ľudí v osobnom kontakte. „Možno práve osobný kontakt môže byť presvedčivý, ak sa zvolí vhodná osobnosť,“ uviedol sociológ.

V kampani kandidáti oslovujú voličov aj prostredníctvom bilbordov. Vyobrazení sú na nich osamotene. Z vyjadrení volebných štábov vyplynulo, že nerátajú s bilbordmi, na ktorých by boli aj známe tváre z oblasti športu alebo kultúry. Smer na otázku bilbordov kandidáta s osobnosťami nezareagoval. Slosiarik si myslí, že doba bilbordov, na ktorých bol kandidát a známa tvár, sa už pominula. V prezidentských voľbách v roku 2009 však boli na bilbordoch spoločne premiér Fico s Ivanom Gašparovičom a Iveta Radičová napríklad s hercom Marošom Kramárom.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #osobnosti #podpora #Prezidentská kampaň