Za video o trojnásobnej voľbe začali trestné stíhanie

Národná kriminálna agentúra prevzala prípad voliča, ktorý na internete ukázal, ako sa v prezidentských voľbách dá voliť trikrát. „Bolo začaté trestné stíhanie vo veci pre podozrenie z dvoch trestných činov,“ uviedol na tlačovej besede Ústrednej volebnej komisie policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

16.03.2014 13:34
debata (66)

Ide o podozrenie z marenia priebehu volieb a referenda a ďalej poškodzovanie cudzích práv. Občan na konci videa dodáva, že zahlasoval len dva razy.

Ústredná volebná komisia pre voľbu prezidenta zaregistrovala na internete iniciatívu jedného slovenského občana, ktorý sa snaží dokázať ďalším voličom, že pokiaľ chcú, môžu voliť aj trikrát. Použiť podľa neho môžu dvakrát cestovný pas a raz občiansky preukaz. ÚVK to odsúdila s tým, že „zneužil postavenie občanov Slovenskej republiky, ktorí na území Slovenskej republiky nemajú trvalý pobyt, ale žijú v zahraničí a Slovenská republika im umožnila voliť vo voľbe prezidenta bez toho, aby museli administratívnym spôsobom preukazovať, že trvalý pobyt na území Slovenskej republiky nemajú,“ povedala v sobotu zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

Komisiu podviedol dvakrát, hrozí mu 2 – 5 rokov väzenia

Podľa stanoviska ÚVK občanom SR bez trvalého pobytu na Slovensku stačilo na účasť v hlasovaní o novej hlave štátu ich vyhlásenie, že nemajú trvalý pobyt v SR a na základe cestovného dokladu boli dopísaní do zoznamu voličov. Hlasovanie sa im zaznačilo v pase. “To znamená, že tento občan SR mohol voliť síce trikrát, ale z toho dvakrát podviedol okrskovú volebnú komisiu, pretože jej musel uviesť, že na území SR nemá trvalý pobyt,“ zdôraznila Chmelová s tým, že takýmto občanom, ktorým sa preukáže tento trestný čin, hrozí väzenie od jedného až do päť rokov.

Jedny z najpokojnejších volieb

Podľa Ábela išlo po bezpečnostnej stránke o jedny z najpokojnejších volieb. „Nebol zaznamenaný skutok, ktorý by hromadne narušil volebný poriadok,“ uviedol. Pred volebným dňom dostali policajti 13 podnetov, v šiestich prípadoch vedú trestné stíhanie. Ide väčšinou o prípady poškodzovania cudzej veci v súvislosti s bilbordmi, prípadne ohovárania. V dvoch prípadoch vedú priestupkové konanie. Ostatné podnety odstúpili ÚVK, keďže nešlo ani o trestný čin, ani priestupok. Počas volebnej soboty zaznamenali policajti desať podnetov. V štyroch začali trestné stíhanie. Evidujú aj dva priestupky. Polícia sa venuje tiež podozreniu, že v istej okrskovej komisii mohli byť zneužívané osobné údaje.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #trestné stíhanie #Ústredná volebná komisia