Okrúhli voliči v Mýtnej volia za odmenu

Za pokus o plavbu proti prúdu rieky možno označiť podobu prezidentských volieb v obci Mýtna v okrese Lučenec. Miestna samospráva sa tam pokúsila zvrátiť vývoj z posledných rokov, kedy s výnimkou komunálnych volieb mala účasť na ostatných voľbách klesajúci trend.

29.03.2014 15:14
Mýtna, prezidentské voľby, Pavol Greksa Foto: ,
Na snímke starosta obce Pavel Greksa s členmi volebnej komisie.
debata (3)

Vsadila pritom na motiváciu voličov. Z nich niektorí môžu v sobotu odísť domov okrem dobrého pocitu z účasti na voľbách aj s darčekom.

Starosta obce s 1 186 obyvateľmi Pavel Greksa vysvetľuje, že dôvodom tejto akcie je snaha o vyššiu volebnú účasť a zaradenie sa ich obce k takým, kde vo voľbách dosahujú vyššiu volebnú účasť. „Prioritnou snahou je ale vzbudiť u ľudí záujem o veci verejné, aby sami začali vo väčšej miere ovplyvňovať dianie v našej krajine,“ zdôraznil Greksa.

V Mýtnej od rána na konanie volieb v pravidelných intervaloch upozorňuje obecný rozhlas, no starosta chce ľudí pritiahnuť k urne aj osobitnou motiváciou. „Každý stý volič dostane od obce spomienkový predmet, na ktorý prispeli sponzori. Ak by však prišlo k voľbám päťsto ľudí, ten päťstý získa dar v hodnote 500 eur, ktoré venujem ja. Aký dar to bude, to bude záležať od samotného jubilejného voliča a jeho veku. Mladších by možno potešil notebbok, starších zrejme niečo iné,“ podčiarkol Greksa. Ak by podľa neho prišlo voliť viac ako 70 percent voličov, Greksa sľubuje, že do mesiaca zorganizuje obecné oslavy.

Zapisovateľka volebnej komisie v Mýtnej Zuzana Trúchla informovala, že majú zapísaných 963 voličov, z nich však zhruba do trinástej hodiny odvolila iba časť. „Zatiaľ bolo voliť okolo 150 ľudí. Väčší nápor sme zaznamenali zrána, okolo obeda to ustalo. Čakáme, že ďalšia voličská vlna príde podvečer, alebo večer,“ podčiarkla Trúchla. Či ale prekonajú métu päťsto si netrúfla odhadnúť.

Krátko popoludní v uliciach Mýtnej veľa ľudí vidieť nebolo. Niektorí boli v záhradách, ďalší sa ukrývali pred ostrým slnkom a iní sa občerstvovali v miestnych reštauráciách. Z troch oslovených Mýtňancov bol dovtedy odvoliť iba jeden. „Bol som hneď zrána. Volieb sa zúčastňujem pravidelne. Bezohľadu na to, či sú spojené s nejakou motivačnou akciou za účasť, ako je tomu dnes,“ povedal 29-ročný Peter Psotka. 25-ročná Pavla Zvarová a o dva roky staršia Jana Gregušová sa na účasť vo voľbách ešte len chystali. „Boli sme v prvom kole a pôjdeme aj dnes,“ zdôraznili.

V Mýtnej motivovali ľudí k účasti aj v prvom kole prezidentských volieb. Vtedy sa však obec a jej starosta zamerali na mladých ľudí vo veku do tridsať rokov a na prvovoličov. Každý prvovolič si vtedy domov odniesol tričko s emblémom obce. Všetci voliči mladší ako tridsať rokov dostali zlosovateľný kupón. Jedného z nich po voľbách vyžrebovali a získal tablet. „K urnám prišlo v prvom kole 352 voličov, čo je 36 percentná účasť. U mladých ľudí do 30 rokov však bola účasť vyššia, viac ako päťdesiaťpercentná. Prišlo ich vyše sto z asi dvestovky zapísaných vo voličských zoznamoch,“ uviedla zapisovateľka volebnej komisie v Mýtnej Trúchla. Starosta Greksa verí, že tak ako motivačná akcia zabrala na mladých v prvom kole volieb, zaberie na nich, no i na ostatných aj dnes.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Mýtna