VIDEO: Šéfovia Smeru posielajú do boja o úrad prezidenta Šefčoviča, prijme výzvu?

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič má podporu najvyššieho vedenia strany Smer v prezidentských voľbách, ak dá na svoju kandidatúru definitívny súhlas. Zatiaľ to neurobil. Po rokovaní predsedníctva Smeru to novinárom povedal podpredseda strany Peter Kažimír s tým, že v strane teraz čakajú na Šefčovičovo rozhodnutie.

14.01.2019 12:45 , aktualizované: 18:38
debata (186)

VIDEO: Bude Šefčovič kandidovať? Pozrite si ako odpovedal on sám na danú otázku a aký názor má na celú vec premiér Pellegrini.

Video

Šefčovič sa v priebehu tohto týždňa definitívne vyjadrí, či prijíma túto ponuku. Sľúbil to pred novinármi po tom, ako rokoval s vedením najsilnejšej vládnej strany. Podľa informácií Pravdy je Šefčovičova kandidatúra istá. Oznámené by to malo byť v piatok. Členovia predsedníctva Smeru už teraz vyhlasujú, že by s takouto možnosťou súhlasili.

„Pred pár dňami som dostal ponuku Smeru kandidovať na prezidenta. Som odvtedy prvýkrát na Slovensku a dostal som možnosť prediskutovať to s predsedníctvom. Ponuku si veľmi vážim a cením si aj to, že som dostal časový priestor, aby som ponuku mohol zvážiť,“ povedal Šefčovič.

zväčšiť Predseda vlády Peter Pellegrini prichádza na... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR volby19 prezident kandidát Smer-SD predsedníctvo BAX Predseda vlády Peter Pellegrini prichádza na centrálu strany Smer počas jej predsedníctva ku zvoleniu kandidáta na post prezidenta.

Priestor na otázky zatiaľ nedal. „Už o pár hodín cestujem do Štrasburgu, kde ma čakajú moje európske povinnosti. Ale sľubujem, že v priebehu tohto týždňa sa definitívne vyjadrím,“ dodal.

„Mali sme veľmi dobrý a konštruktívny rozhovor s pánom komisárom, a môžem potvrdiť, že ak sa pán komisár Maroš Šefčovič v najbližších dňoch rozhodne, že do toho pôjde, tak určite podporu strany Smer bude mať,“ povedal premiér Peter Pellegrini, ktorý je zároveň podpredsedom Smeru.

„Teraz je to už len jeho osobné rozhodnutie. Kandidatúra na prezidenta nie je ísť si kúpiť tri rožky do potravín, to sú vážne rodinné rozhodnutia, ktoré majú vplyv nielen naňho, aj na manželku, na deti, na celé okolie, takže má absolútne právo rozhodnúť sa vtedy, keď to uzná on za vhodné a musí to byť jeho skalopevné presvedčenie. Dajme mu čas,“ podčiarkol predseda vlády. Priznal, že predsedníctvo nehovorilo o žiadnom inom mene, ktoré by mohli vyslať do volieb.

Podobne to vníma ďalší podpredseda strany, minister financií Peter Kažimír. „Môžem len potvrdiť, že zo strany najvyššieho vedenia strany Smer je vyjadrená jednoznačná podpora. Čaká sa na rozhodnutie Maroša Šefčoviča. Dajte mu normálny ľudský priestor na to, aby strávil tých pár hodín, pár dní, aby si dal do poriadku záležitosti a potom sa následne rozhodol. Ako človek by som si veľmi prial, aby Maroš Šefčovič bol kandidátom na prezidentka republiky,“ zdôraznil Kažimír. Aj ďalší z členov predsedníctva, podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer), Pravde stručne odkázal, že by Šefčovičovu kandidatúru podporil.

Podpredseda Smeru a vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši použil športovú terminológiu. „Šefčovič je taký kandidát, ako bol Michael Schumacher v čase svojej najväčšej slávy. Je to kandidát, na ktorom málokto nájde hocijaký problém. Snaha bude najmä dostať sa do druhého kola, šance na to má,“ myslí si. Ako dobré vidí šance Šefčoviča aj podpredseda Smeru a minister hospodárstva Peter Žiga.

Podľa sociológa Pavla Haulíka má eurokomisár šancu uspieť – tak ako ktokoľvek z kandidátov. Nebude to mať ľahké. „Nie som si istý, či to je pre hlavnú voličskú skupinu strany Smer ideálny kandidát. Smer má aj voličov, ktorých možno jednak charakterizovať ako skôr ľavicových a skôr liberálnych, ale tú najväčšiu voličskú skupinu tvoria ľavicoví konzervatívci. To znamená, ľudia, ktorí majú aj istý odstup od procesov, ktoré prebiehajú v súvislosti s posunmi v Európskej únii. A pán Šefčovič je dobrý kandidát pre tú prvú skupinu voličov, tá by ho určite podporila,“ zamýšľa sa sociológ.

Preto podľa Haulíka nehrozí, že by sa pod Šefčovičovu kandidatúru podpísal koaličný partner SNS, ktorá zatiaľ kandidáta nepredstavila. V tejto súvislosti sa skloňuje meno predsedu národniarov Andreja Danka. „Ten zlom, ktorý vedie medzi rôznymi voličskými skupinami na Slovensku, dnes nie je ľavicovo-pravicový, ale liberálno-konzervatívny. A nájsť vhodného kandidáta, ktorý by dokázal oslovovať voličov z oboch skupín, je ťažké, takmer nemožné. SNS je jednoznačne konzervatívnou stranou a nie som si istý, či je pre ňu Maroš Šefčovič vhodným kandidátom,“ mieni sociológ.

VIDEO: Ako vidia možnú Šefčovičovu kandidatúru Kažimír a Žiga? Kažimír: Gambling mám zakázaný.

Video

Člen predsedníctva Smeru a poslanec NR SR Ľubomír Petrák odmietol, že Šefčovič je len náhradou za Lajčáka, ktorý kandidatúru odmietol. „Maroš Šefčovič bol kandidátom, o ktorom sme hovorili,“ uistil.

Jasný zatiaľ len Most-Híd

Z trojice koaličných strán zatiaľ ohlásil svojho nominanta iba Most-Híd. Predseda strany Béla Bugár včera spečatil svoju kandidatúru odovzdaním petičných hárkov s 34 656 podpismi občanov. Na to, aby sa mohol uchádzať o prezidentský úrad, ich potreboval minimálne 15-tisíc, povinnú hranicu tak prekročil viac ako dvojnásobne. Čo sa týka financovania kampane, Bugár oznámil, že na ňu neplánuje minúť celých 500-tisíc eur, ako mu dovoľuje zákon. Presnú sumu, ktorú chce použiť, nespresnil.

Podpisy podporujúce kandidatúru už odovzdal aj vedec Robert Mistrík, vyzbieral ich 26 885. Kandiduje ako nezávislý s podporou opozičnej SaS. Vyzbierané podpisy majú aj ďalší kandidáti – bývalý poslanec parlamentu František Mikloško (nezávislý), sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin (nezávislý), poslanec parlamentu Milan Krajniak (Sme rodina) či bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Stále sa čaká, či s nejakým menom príde opozičné hnutie OĽaNO. Pôvodne sa hovorilo o Veronike Remišovej (OĽaNO), no v nedeľu líder hnutia Igor Matovič v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že OĽaNO zrejme vlastného kandidáta do volieb nepostaví. „Naším cieľom je spájať, a nie ešte viac to trieštiť. Naším cieľom je, aby Slovensko malo dobrého, demokratického, proeurópskeho kandidáta,“ skonštatoval Matovič. Jeho strana už skôr vyzvala na spájanie kandidátov, konkrétne oslovila Mistríka, Mikloška a advokátku Zuzanu Čaputovú, kandidátku Progresívneho Slovenska. Ani jeden z nich zatiaľ z volieb neodstúpil, a ani nenaznačil, že by mal takýto úmysel.

Predseda parlamentu Andrej Danko minulý týždeň vyhlásil termín prezidentských volieb na 16. marca. Ak z prvého kola nevzíde víťaz, druhé kolo bude o dva týždne neskôr, 30. marca. Záujemcovia o post prezidenta majú na prihlasovanie kandidatúr posledné dni, termín im vyprší 31. januára.

VIDEO: Čo prinesú prezidentské voľby. Pozrite si vo videu TV Pravda názor komentátora Pravdy Petra Javůrka.

Video

© Autorské práva vyhradené

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019