Slová o čistom liste papiera mi skôr lichotia, povedala Čaputová

Právnička a občianska aktivistka Zuzana Čaputová sa o hlasy voličov uchádza ako nezávislá kandidátka napriek tomu, že je podpredsedníčkou mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko. V predvolebnej debate na otázky čitateľov Pravdy odpovedala online.

05.03.2019 14:05
zuzana caputova Foto: ,
Advokátka a kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová odpovedala na otázky čitateľov Pravdy online.
debata (545)

Čaputová v debate uviedla, že ako právnička mala možnosť zaoberať sa tým, kde sú chyby vo fungovaní justičných orgánov či aké možnosti majú občania zúčastňovať sa na správe vecí verejných. „Toto poznanie o krajine ma napokon priviedlo k tomu, že som vstúpila do politiky, aby som pomohla veci ovplyvniť na systémovej úrovni,“ povedala Čaputová.

Funkciu prezidenta vníma ako službu. „Zároveň myslím, že by som vedela ľudí viac spájať než rozdeľovať,“ uviedla.

Slová o tom, že nemá dostatok skúsenosti nevníma negatívne. „Zaznamenala som spochybnenia zo strany predstaviteľov Smeru. Charakteristiku čistého listu papiera beriem skôr ako polichotenie,“ povedala Čaputová.

A môže byť na Slovensku žena prezidentkou? „Aj moja skúsenosť v kampani ukazuje, že ženy sa iba vďaka svojmu pohlaviu stretajú s opätovným spochybnením na rozdiel od mužov. Sama som sústredená na to, aby som bola dobrou a pripravenou kandidátkou,“ dodala Čaputová.

Zopakovala, že by odstúpila v prípade, ak by hrozilo, že do druhého kola by sa mohol dostať „predstaviteľ Smeru a predstaviteľ extrému“. „V priebehu februára, keď som naplnenie tejto podmienky vyhodnocovala, pán Harabin začal klesať a moje preferencie prudko vzrástli, čo napokon viedlo k slobodnému rozhodnutiu pána Mistríka odstúpiť v môj prospech. Podmienka, aby som odstúpila, nebola naplnená,“ dodala.

Na otázky čitateľov Pravdy odpovedala online.

Nasledujúci z online rozhovorov bude v stredu o 11.00 – na vaše otázky odpovie Béla Bugár.


VIDEO: Relácia Ide o pravdu s kandidátmi na prezidenta Zuzanou Čaputovou a Milanom Krajniakom vysielaná 21. februára.

Video

© Autorské práva vyhradené

545 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová