V malebnom Vlkolínci volili v novopostavenom dome UNESCO

Vlkolínec má 24 obyvateľov, medzi nimi sú dve deti. Celkovo je tam teda 22 voličov. Sedem z nich využilo možnosť hlasovať v drevenici, do ktorej im doniesli prenosnú urnu. Nechýbala pri tom ani najstaršia obyvateľka osady.

16.03.2019 16:41
Vlkolínec, prezidentské voľby 2019 Foto: ,
Najstaršia Vlkolínčanka Helena Kenderová pri volebnej urne v novej drevenici.
debata

Dom UNESCO otvorili vlani v novembri a funguje ako informačné centrum. Ide o novopostavenú budovu postavenú v štýle miestnej architektúry. Stojí na mieste drevenice, ktorá zhorela počas Slovenského národného povstania.

V sobotu sa novinka s modrou fasádou stala miestom prezidentských volieb. S prenosnou urnou do nej prišli členovia volebnej komisie z okrsku Biely Potok, pod ktorý Vlkolínec patrí. V odľahlej lokalite tak dali ľuďom možnosť voliť pohodlne, priamo v osade.

„Som rád, že to tak je, s urnou sem prichádzajú počas každých volieb. Do Bieleho Potoka to máme pešo ďaleko, tri kilometre,“ hovorí Vlkolínčan Anton Sabucha.. „Predtým to bolo vždy v jednej drevenici na začiatku osady a za úplne starých čias sme chodievali voliť do hasičskej zbrojnice,“ dodal. O chvíľu nato prišla najstaršia Vlkolínčanka Helena Kenderová, ktorá má 91 rokov. Voľby berie vždy veľmi vážne a v rámci možností sa vždy zúčastní. „Keď som bola chorá, s urnou za mnou prišli až do môjho domu. Dnes som sa cítila dobre, takže som prišla po vlastných,“ povedala čiperná pani.

Voliť priamo v osade mohli ľudia medzi štrnástou a pätnástou hodinou, z 22 voličov to využili siedmi. „Účasť Vlkolínčanov je vždy vysoká, do 80 percent. Stalo sa už, že bola aj stopercentná,“ povedal Peter Macko, zapisovateľ volebného okrsku z Bieleho Potoka. Dodal, že viacerí miestni zvyknú hlasovať priamo v Bielom Potoku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vlkolínec #prezidentské voľby 2019