Za volebný incident odsúdil súd poslanca na rok väzenia s dvojročným odkladom

Okresný súd v Prešove odsúdil v pondelok 43-ročného obecného poslanca z obce Medzany v okrese Prešov za volebný incident v Medzanoch na trest odňatia slobody v trvaní jedného roku s podmienečným odkladom na dva roky. Trestný rozkaz je právoplatný.

18.03.2019 11:33 , aktualizované: 17:22
11-medzany 2x Foto:
Volebné lístky skončili v Medzanoch na chodníku.
debata (7)

„Sudcom pre prípravné konanie Okresného súdu Prešov bol v takzvanom superrýchlom konaní uznaný za vinného a bol mu uložený trest odňatia slobody v trvaní jedného roku s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu na skúšobnú dobu dvoch rokov,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Muž pod vplyvom alkoholu počas volieb odcudzil hlasovaciu urnu aj s hlasovacími lístkami, vyniesol ju z miestnosti a odhodil ju, čím sa poškodila a hlasovacie lístky sa vysypali. Voľby boli z tohto dôvodu prerušené od 18:50 do 20:06. Volebné moratórium sa preto predĺžilo o hodinu a 16 minút až do 23:16. Muž bol po čine zadržaný a umiestnený v cele policajného zaistenia. Pri dychovej skúške mu namerali dve promile alkoholu. Išlo 43-ročného poslanca miestneho obecného zastupiteľstva Antona Vaňa. Právoplatným odsúdením jeho poslanecký mandát zaniká.

Podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya v danom prípade nedošlo k manipulácii volieb, čo potvrdila kontrola obsahu hlasovacej urny.

Poslanec Vaňo sa vzdal mandátu

Poslanec obecného zastupiteľstva obce Medzany Anton Vaňo (OĽANO), ktorý v sobotu narušil priebeh prezidentských volieb, sa dnes vzdal poslaneckého mandátu. K tomuto kroku ho ešte v sobotu vyzvala strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. „Alkohol ovplyvnil na istú chvíľu moje konanie, konal som skratovo a spôsobil som tak nepríjemnosti sebe, svojej rodine, ale aj všetkým voličom. Za svoje konanie sa ospravedlňujem aj hnutiu OĽANO, ktoré mi umožnilo v komunálnych voľbách kandidovať, no jeho dôveru som sklamal,“ uviedol vo vyhlásení Vaňo s tým, že naďalej chce byť aktívnym občanom, najmä v oblasti športu a kultúry.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Medzany