Šefčovič obvinil Čaputovej tím z porušenia moratória. Jej podporovateľ to odmieta

Maroš Šefčovič tvrdí, že vo štvrtok dochádzalo zo strany Zuzany Čaputovej k masívnemu porušovaniu volebného moratória. Čaputová na sociálnej sieti poukázala na to, že sa v jej mene šírila falošná reklama.

29.03.2019 16:21
debata (144)

„Počas volebného moratória je zakázané pokračovať v platenej podpore kandidáta na prezidenta. Niektorým ľuďom z tímu Zuzany Čaputovej je to asi úplne jedno,“ uviedol Šefčovič. Dodal, že registrovaný podporovateľ Čaputovej Michal Styk z jeho transparentného účtu investoval do kampane tisíce eur a aj počas moratória sa tak na sociálnej sieti zobrazovala jej reklama.

Podľa slov Michala Styka nebol porušený žiaden zákon. „Platená inzercia bola zastavená v stredu pred polnocou tak, ako určuje zákon na to stanovený. To, že platby a faktúry prichádzajú deň po stopnutí platených reklám, je predsa logické. Tak ako z môjho transparentného účtu odišla platba, takisto odišli včera platby aj z účtu ‘Mladí sociálni demokrati’ – teda od tretej strany, ktorá podporuje priamo Vás,“ reagoval Styk na Šefčoviča.

Zuzana Čaputová na sociálnej sieti upozornila, že niekto sponzoruje falošnú reklamu počas moratória a vyzývala na jej nahlásenie.

Za porušenie moratória sú mastné pokuty

Volebné moratórium pred druhým kolom volieb sa začalo 48 hodín pred dátumom druhého kola, teda o 00:00 hodine vo štvrtok 28. marca a trvá do 22:00 hodiny v sobotu 30. marca. V moratóriu je kampaň zakázaná. Pokuty dáva Štátna volebná komisia, Ministerstvo vnútra a Ministerstvo kultúry. Štátna volebná komisia môže udeliť kandidátovi na prezidenta pokutu od 5-tisíc do 50-tisíc eur, ak bude viesť volebnú kampaň aj počas moratória. Ak pravidlo poruší strana, Štátna volebná komisia môže dať pokutu od od 30 000 do 300 000 eur. Na vydavateľov periodickej a neperiodickej tlače, prípadne na tlačové agentúry dohliada ministerstvo kultúry, ktoré v prípade porušenia porušenia volebného moratória môže udeliť pokutu od 1 000 do 10 000 eur. Pokutu od 3-tisíc do 10-tisíc eur môže dostať aj fyzická osoba a to podnikateľ či firma, ktorá bude agitovať počas moratória.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #volebné moratórium #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová