Expremiérka Radičová: Víťazstvo Čaputovej je zlomový moment

Prezidentské voľby, v ktorých zvíťazila Zuzana Čaputová, predstavujú v slovenskej spoločnosti zlomový moment. Uviedla to profesorka a bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorá vníma v tejto súvislosti viacero rozmerov.

31.03.2019 09:47 , aktualizované: 14:46
Iveta Radičová Foto: ,
Expremiérka Iveta Radičová
debata (155)

Podľa jej slov vyhrala politika slušnosti a vysokej kultúry, ktorá zvíťazila nad agresivitou a útokmi. Expremiérka tiež dodala, že Slovensko ukázalo, že nie je krajinou stereotypov.

"Prezidentské voľby vnímam ako zlomové, pretože vyhrala kandidátka, ktorá je jasne proeurópska, prozápadne orientovaná demokratka, a ktorej štýl politiky je veľmi slušný a vysoko kultúrny. Vyhral typ politiky, ktorý zásadne odmieta agresivitu, útoky, vulgarizmy a odmieta politikárčenie. Naopak, je za politiku riešení a politiku, ktorá reaguje na hlavné výzvy Slovenskej republiky. Čaputová bude vôbec prvou ženou, ktorá sa na Slovensku ujme prezidentského ú­radu.

Iveta Radičová vníma výsledok volieb aj v ďalšom rozmere. „Zlom vnímam ešte v jednom smere. Ukazuje sa, že predsudky a stereotypy na Slovensku ešte sčasti existujú, ale určite voľby ukázali, že Slovensko nie je takou krajinou, kde by dominovali, pretože si občania zvolili za hlavu štátu ženu,“ povedala Radičová. Podľa nej ide v prezidentských voľbách o jasný signál občanov smerom k politikom.

Podľa Radičovej ide o istý trend, ktorý bude zaujímavé sledovať v budúcnosti. „Ide o dlhodobý trend, ktorý uvidíme, či bude pokračovať v ďalšom období. Či už pri voľbách do Európskeho parlamentu alebo do Národnej rady SR,“ ozrejmila.

Slosiarik: Voliči si so Šefčovičom nespojili domácu politiku

Maroš Šefčovič nebol pre voličov v predvolebnej kampani jasne čitateľný. Slováci ho vnímali ako kandidáta strany Smer, preto sa zároveň mohol opierať o hlasy najsilnejšej politickej strany na Slovensku. Uviedol to šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.

„Z môjho pohľadu si voliči so Šefčovičom nevedeli spojiť domácu politiku. Predsa len, je to človek, ktorý väčšinu svojho profesionálneho života strávil mimo Slovenska, primárne v európskych štruktúrach. Svojou identitou je skôr kozmopolitný človek. Mám preto pocit, že sa trocha ťažšie hľadal. A v podstate sa ani úplne nenašiel v predvolebnej kampani tak, aby ho jeho voliči vnímali v autentických témach,“ mieni Slosiarik.

Za úspechom Zuzany Čaputovej vidí Slosiarik to, že vo verejných diskusiách bola autentická.

Politológ Pavol Baboš: Nerozhodol ženský faktor

To, že Zuzana Čaputová je žena, nebol faktor, ktorý ju k víťazstvu v prezidentských voľbách posunul. Na Slovensku bol dopyt po zmene a po takom kandidátovi, ktorý by bol iný, než je vládnuca politická elita. Pre TASR to uviedol politológ Pavol Baboš z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

„Keby sa bola Zuzana Čaputová vzdala v prospech Roberta Mistríka pred zhruba mesiacom, tak by to veľmi pravdepodobne bol vyhral on. Pozoruhodné je skôr to, že Slovákom neprekáža mať prezidentku,“ povedal Baboš s tým, že je to síce po prvý raz v histórii Slovenska aj V4, čo bude takýto post zastávať žena, no už predtým malo Slovensko premiérku Ivetu Radičovú. Pripomenul, že rovnako v Poľsku mali premiérku, v Litve prezidentku. Preto žena vo vysokej politike nie je „novinkou“ tohto druhu v stredoeurópskom priestore.

Baboš taktiež komentoval, že výsledok prezidentských volieb nebol prekvapujúci. „Výsledok je viac-menej taký, ako sa očakávalo podľa prieskumov… Znamená to, že prieskumy sú predsa len na niečo dobré, a to aj napriek ich kritike zo strany politikov,“ mieni.

Kampaň medzi prvým a druhým kolom podľa Baboša bola už „voľnejšia a relatívne pokojná“. Kampane pred prezidentskými voľbami v rokoch 2009 a 2014 boli podľa neho ostrejšie. Maroš Šefčovič ani Zuzana Čaputová podľa Baboša až tak veľmi spoločnosť nepolarizovali ako kandidáti v minulosti.

Politologička Malová: Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dobrý odkaz pre zahraničie

Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dobrým odkazom nielen pre krajinu a jej občanov, ale aj smerom do zahraničia. Tak vníma zatiaľ neoficiálne výsledky sobotných (30. 3.) prezidentských volieb na Slovensku politologička Darina Malová.

„Pretože stále pretrváva imidž Slovenska, že sme príliš konzervatívna krajina, že niektorí občania a politici majú extrémistické postoje. Že nie sme v kontexte EÚ a nie sme solidárni najmä s tými krajinami, ktoré trpia migráciou,“ uviedla Malová.

Pozitívne vníma aj fakt, že v druhom kole stáli proti sebe dvaja kvalitní kandidáti. Tohtoročné prezidentské voľby pritom označuje za druhé z volieb, počas ktorých občania nešli k volebným urnám s tým, že budú voliť menšie zlo.

Politologička však vníma veľký rozdiel medzi prvým a druhým kolom volieb, čo sa v konečnom dôsledku podpísalo podľa nej aj pod výrazný rozdiel v účasti voličov. Tú v prvom kole ovplyvňoval fakt, že niektorí z kandidátov boli predstaviteľmi radikálnej pravice, zdôrazňovali zásadnú zmenu smerovania krajiny v súvislosti s členstvom v medzinárodných organizáciách či sľubovali nesplniteľné.

„Hrali na istú časť nespokojných voličov a komunikovali až na primitívnej úrovni. Namiesto hodnôt ponúkali agresiu. Toto sa v druhom kole odbúralo,“ poznamenala Malová. Počas druhého kola vnímala isté „útoky“ skôr v médiách či na sociálnych sieťach, nie však priamo od kandidátov. Aj Maroš Šefčovič si podľa nej zachoval „jeho základnú osobnú identitu, ktorou je identita kariérneho diplomata a v škole kariérneho diplomata, ktorú reprezentuje neurobil veľké prešľapy.“

Abrahám: Vyvrcholenie vzbury občianskej spoločnosti

Zvolenie Zuzany Čaputovej je akýmsi vyvrcholením vzbury občianskej spoločnosti, ktorú krajina už rok sleduje a práve ona vyjadruje snahu o zmenu v spoločnosti. Podľa politológa Samuela Abraháma teda jej víťazstvo nie je náhoda, ale trend, ktorý posúva Slovensko už rok dopredu.

„Samozrejme, je veľké prekvapenie, že prezidentkou je žena, ale je to osoba, ktorá reprezentuje presne to, čo sa tu už rok deje,“ uviedol Abrahám. Zdôraznil však, že slovenská spoločnosť zostáva stále rozdelená. Verí ale, že „jej pokoj, rozvaha a múdrosť“ nejakým spôsobom osloví aj tých ľudí, ktorí ju nevolili. Podľa politológa to bude pre ňu veľkou úlohou a výzvou.

Je tiež presvedčený, že Zuzana Čaputová môže byť ako prezidentka zároveň reprezentatívnou osobnosťou V4, čo politológ považuje za dôležité a prospešné. „A svojím pozitívnym nábojom, bojom za spravodlivosť môže osloviť aj zvyšok Európy, ktorá sa celá nejakým spôsobom zmieta v neistote,“ poznamenal Abrahám. Takto získaný pozitívny obraz jej následne môže spätne dodať legitimitu na Slovensku.

N

Video: Zuzana Čaputová v príhovore počas volebnej noci vyzdvihla inakosť volebnej kampane a smer, akým sa Slovensko uberá.
Video
155 debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Radičová #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová