CNN šíri do sveta: Vražda Kuciaka odstavila Fica a Kiska bol nútený nekandidovať

Americký mienkotvorný mediálny dom CNN hodnotí prezidentské voľby na Slovensku nepresne. Všíma si aj súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a vidí za nimi fakt, že z funkcie premiéra odstúpil Robert Fico a Andrej Kiska zase nekandidoval na svoje druhé funkčné obdobie. Nie je to prvýkrát, čo americké médiá nepresne informovali o dianí na Slovensku.

01.04.2019 12:28
Zuzana Čaputová Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
debata (121)

CNN informovala, že vlaňajšia vražda novinára Jána Kuciaka viedla k odstúpeniu premiéra Roberta Fica. „Prezident Andrej Kiska bol tiež nútený nekandidovať na svoje druhé funkčné obdobie,“ dodala vzápätí CNN…

V prípade Čaputovej CNN poukazuje, na rozhovor pre New York Times, v ktorom Čaputová povedala: „Ľudia sa cítia frustrovaní a sklamaní, túžia po zmene. Niektorí kandidáti sa rozhodli zneužívať strach ľudí, avšak pre mňa je niečo podobné priam deštruktívne.“

Aj Čaputovú dala CNN do súvislostí s Kuciakom. Pripomína, že Čaputová viedla bitku proti pezinskej skládke proti podnikateľovi Kočnerovi, o ktorom písal Kuciak. Za vraždou Kuciaka mal stáť podľa polície práve Kočner.

Zuzana Čaputová sa v sobotu oficiálne stala prvou slovenskou prezidentkou. Vo voľbách, ktorých sa zúčastnilo 41,79% voličov porazila Maroša Šefčoviča s počtom hlasov 58,40%. CNN upozorňuje, že už počas kampane prejavila svoje proeurópske zmýšľanie a štýl politiky, ktorý mal za cieľ vecnú debatu bez osobných útokov. Jej následný prejav podľa televíznej stanice CNN len zreteľne potvrdil jej dištanc od vlny populistov, ktorá ovládla strednú Európu.

Štyridsaťpäťročná právnička podľa televíznej stanice poďakovaním v jazykoch menšín žijúcich na území Slovenska ukázala jednotu a odmietanie nacionalistickej rétoriky typickej pre susedské krajiny.

Televízna stanica zároveň poukázala na fakt, že slovenské prezidentské voľby a práve vyradenie extrémistických kandidátov už v prvom kole naznačuje, že proeurópsky trend by mohol pokračovať aj vo voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých má Slovensko tradične jednu z najnižších účastí.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová