Prezidentský sľub. Čo je inaugurácia a ako prebieha?

Inaugurácia a prezidentský sľub. Prezradíme všetko, čo sa deje počas týchto dôležitých momentov.

01.01.2024 00:00
debata

Inaugurácia prezidenta je slávnostná udalosť, ktorá označuje začiatok prezidentského funkčného obdobia. Je to oficiálna ceremónia, ktorá potvrdzuje nástup novozvoleného alebo znovuzvoleného prezidenta do úradu. Na Slovensku sa inaugurácia koná v súlade so zákonom o prezidentských voľbách.

V zmysle Ústavy SR tento akt znamená zloženie slávnostného sľubu do rúk predsedu Ústavného súdu pred poslancami NRSR počas slávnostnej schôdze. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok neplatnosť voľby hlavy štátu. Sľub prezidenta je presne stanovený Ústavou a znie:

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony.“

Nová prezidentka Zuzana Čaputová si podáva ruku...
Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala...
+13Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala...

Inaugurácia hlavy štátu je najvyšší štátny akt a má svoje korene v korunovácii kráľov s tým rozdielom, že kráľovský titul sa dedil a prezident je volený národom. I keď inaugurácia má presný harmonogram, novozvolení prezidenti vnášajú do neho svoj rukopis a môžu sa konať na rôznych miestach. Má svoje zvyky a tradície, ako napríklad pozvanie na slávnosť všetkých neúspešných kandidátov na post prezidenta, ekumenická bohoslužba Te Deum v Konkatedrále sv. Martina, inauguračný prejav novej hlavy štátu, vojenská prehliadka alebo slávnostná salva z húfnic a podobne.

Atmosféra počas inaugurácie Zuzany Čaputovej
Video
Pozrite si atmosféru, ktorá panovala v priestoroch Reduty počas inaugurácie prvej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Slávnosť zabezpečuje Kancelária prezidenta Slovenskej republiky v spolupráci s Kanceláriou Národnej rady SR, Úradom vlády SR, ministerstvom zahraničia a ďalšími ústrednými orgánmi štátnej správy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident SR #prezidentský palác #inaugurácia prezidenta #prezidentské voľby 2024