Ivan Gašparovič: Jediný prezident, ktorý vyhral dvakrát - nad Mečiarom aj Radičovou

Ivan Gašparovič (82) sa narodil v Poltári v učiteľskej rodine - obaja rodičia boli pedagógovia. Má dve mladšie sestry, jedna z nich vyštudovala medicínu. "Matka chcela i zo mňa mať lekára," spomína, "ja som však v detstve túžil byť rušňovodičom, ako obaja otcovi bratia."

01.01.2024 00:00
Ivan Gašparovič, prezident, vlajka Foto: ,
Ivan Gašparovič z čias prezidentovania.
debata

Už v ranom veku inklinoval aj k športu, preto po skončení gymnázia chcel pokračovať v štúdiu na Fakulte telesnej výchovy a športu. Nakoniec sa však s ďalšími spolužiakmi-priateľmi prihlásil na Právnickú fakultu UK v Bratislave. Športu ostal verný a v roku 1959 dokonca zakladal oddiel TJ Slávia Právnik, ktorý existuje dodnes.

Po absolvovaní vysokoškolského štúdia išiel vojenčiť k letectvu. Lietal na bielych albatrosoch. A po skončení základnej vojenskej služby začal pracovať na mestskej prokuratúre v Bratislave. Po troch rokoch praxe vyhral konkurz na miesto odborného asistenta na Fakulte trestného práva, kriminológie a kriminalistiky PF UK. Tam pracoval až do roku 1990. Medzitým sa stal prorektorom Univerzity Komenského.

Gašparovič: Zabúdame na dobré veci, pamätáme si len zlé
Video
Zdroj: TV Pravda

Začiatkom r. 1990 ho prezident Václav Havel vymenoval za generálneho prokurátora československej federácie. V marci 1992 ho z tejto funkcie odvolal pre údajnú nečinnosť pri riešení politicky citlivých káuz.

V tom istom roku vstúpil Gašparovič do HZDS a za toto hnutie ho zvolili za poslanca slovenského parlamentu. Vzápätí sa stal jeho predsedom a bol pri zrode Ústavy SR – pôsobil v tíme, ktorý ju pripravoval. Na čele Národnej rady zostal – už ako opozičný politik – aj po odvolaní Vladimíra Mečiara z funkcie premiéra v marci 1994. Po predčasných voľbách ju viedol až do roku 1998. Ďalšie štyri roky bol radovým poslancom.

V júli 2002 vystúpil Gašparovič z HZDS na protest proti nedemokratickým metódam jeho vedenia. Založil Hnutie za demokraciu (HZD) a vrátil sa ako pedagóg na právnickú fakultu. „Získal som skúsenosti, ktoré sa nedajú nájsť v učebniciach,“ povedal na margo predchádzajúcej etapy svojho života.

Prezident Ivan Gašparovič
Premiér Robert Fico odovzdal v stredu...
+30Prezident Ivan Gašparovič s manželkou privítali...

O dva roky kandidoval v druhých priamych voľbách prezidenta SR za Konfederáciu národných síl. Tá okrem HZD združovala aj SĽS, Ľudovú úniu a ďalšie národne orientované strany. Otvorenú podporu jeho kandidatúre však Gašparovičovi vyjadril aj Smer. V druhom kole priamej voľby porazil Mečiara takmer o 20 percent hlasov.

V roku 2008 sa rozhodol kandidovať za prezidenta druhýkrát a voľby znovu vyhral, keď v druhom kole porazil takmer o 11 % Ivetu Radičovú.

Na začiatku prvého funkčného obdobia Gašparovičovi niektorí komentátori vyčítali, že sa dal zvoliť za čestného predsedu HZD, čím mal porušiť predvolebný sľub občanom, že bude nadstraníckym prezidentom.

V druhom období odmietol vymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Podľa nálezu Ústavného súdu SR tým porušil jeho práva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #prezidentské voľby 2024