Pellegrini varuje pred AI a deep fake videami. Tvrdí, že zásadne môžu ovplyvniť aj prezidentskú kampaň

Predseda parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini (Hlas) očakáva, že v nadchádzajúcej prezidentskej kampani sa môžu častejšie než doteraz objavovať tzv. deep fake videá či falošné zvukové nahrávky.

02.02.2024 19:04
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini (Hlas)
debata (47)

„Umelá inteligencia je vážna vec a ľudia budú musieť byť nielen v prezidentskej, ale aj v ďalšej kampani veľmi obozretní, čomu budú veriť a čomu nie. Môžeme sa len nádejať, že jednotliví politickí protivníci nebudú tí, ktorí za peniaze budú nechávať na svojich protikandidátov takéto videá vyrábať,“ uviedol v piatok pred médiámi Pellegrini.

Video
Pellegrini bude kandidovať na prezidenta

Pellegrini očakáva, že ešte viac bude AI využívaná v ďalších parlamentných voľbách, ktoré nás čakajú o pár rokov. „Dovtedy sa technológia tak zdokonalí, že bežný laik nebude schopný rozlíšiť, čo je pravda a čo nie,“ dodal.

Nakoľko tému umelej inteligencie považuje za naozaj vážnu, plánuje ako predseda Národnej rady na pôde parlamentu zvolať veľkú odbornú konferenciu, ktorú chce zorganizovať spolu s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok vyzýva Pellegriniho na diskusiu o novele Trestného zákona. Líder Hlasu to odmieta

„Každý, kto sa na produkt AI pozerá, musí byť informovaný, že je to produkt umelej inteligencie. Predstavte si, že premiér príde s vyhlásením, ktoré môže mať zásadný vplyv. Ľudia začnú mať paniku, lebo môže vyhlásiť, že sme vo vojne a že majú všetci utekať, lebo na nás smerujú tri rakety z Moskvy. Viete si predstaviť tie škody?“ zdôraznil Pellegrini.

Na záver pridal aj vtipnú príhodu z parlamentu, keď bol svedkom, ako jedna pani poslankyňa zadala otázku do AI a zacitovala z jej odpovede. „Chvalabohu, že máme tú umelú inteligenciu, keď niekto nemá prirodzenú, môže použiť aj umelú,“ zažartoval odľahčene.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2024 #deep fake videá