Danko odstupuje z boja o prezidentské kreslo, vzdal sa v prospech Harabina

Andrej Danko sa v pondelok oficiálne vzdal kandidatúry na prezidenta SR. Oznámil to na spoločnej tlačovej konferencii s ďalším uchádzačom o post hlavy štátu Štefanom Harabinom. Predseda SNS svoj krok vysvetlil vývojom preferencií a snahou netrieštiť národno-konzervatívne sily. Zároveň podporil vo voľbe Štefana Harabina.

18.03.2024 10:10 , aktualizované: 11:03
debata (369)
Danko odstúpil z volieb a podporil Harabina. Je presvedčený, že postúpi do druhého kola
Video
Zdroj: TV Pravda

„Už v januári sme sa džentlemensky dohodli, že jeden druhého podporíme podľa toho, kto bude v predvolebných preferenciách úspešnejší,“ uviedol na brífingu líder národniarov a podpredseda Národnej rady SR. Zároveň deklaroval, že má mandát od strany, aby Harabina podporil a požiadal o to aj voličov SNS. Danko verí, že Harabin môže postúpiť do druhého kola.

Na otázku, či nie je zvláštne, že podporuje Harabina a nie Petra Pellegriniho, odpovedal, že predseda parlamentu a líder Hlasu nemal záujem o podporu SNS.

Pellegrini, Korčok Čítajte viac Veľká anketa Pravdy: Koho chcú čitatelia za prezidenta? Súboj bude tesný. Karty mieša Matovič, Danko a Harabin

Bývalý minister spravodlivosti sa poďakoval za podporu, zároveň ocenil úsilie Andreja Danka zjednocovať národno-vlastenecké sily. „Som za to, aby sme takéto spájanie uskutočnili aj voľbami do Európskeho parlamentu,“ uviedol. Deklaroval zároveň, že do volieb ide s jasným cieľom – vyhrať ich.

Označil sa za mierového prezidentského kandidáta a avizoval jasne vyhranený postoj smerom k vojne na Ukrajine a geopolitickej budúcnosti Slovenska v prípade svojho zvolenia. „Ak vyhrám prezidentské voľby, žiadny slovenský vojak nepôjde na Ukrajinu, ani jeden náboj, ani jeden cent nepôjde na Ukrajinu. Na Slovensko nepríde ani jeden migrant a ani jeden cudzí vojak na Slovensku nebude,“ uviedol Harabin. „Budem presadzovať, aby Slovensko získalo status neutrality,“ dodal.

Možné odstúpenie Danka z prezidentských volieb v prípade, „ak trendy v predvolebných preferenciách nebudú dobré“, avizovala strana SNS už pred časom. V posledných prieskumoch Danko za Harabinom výrazne zaostával.

prezidentský palác Čítajte aj Transparentnosť kampane očami politológa a marketéra: Najnudnejšia kampaň, ktorá vypovedá o charaktere kandidátov

Prezidentský kandidát je presvedčený, že prieskumy, ktoré mu nedávajú šancu dostať sa do druhého kola volieb, sú „mimo realitu“. „Prieskumy, ktoré tu podsúvajú ultraliberálne sorošovské agentúry, sú absolútne mimo realitu. Podľa nášho prieskumu, ku dňu tejto tlačovej konferencie mám preferencie 19 percent,“ tvrdí Harabin, ktorý už raz neúspešne kandidoval na post prezidenta vo voľbách v roku 2019. Do druhého kola nepostúpil, napriek tomu sa pasoval za „jednoznačného víťaza volieb“.

V sobotu (23. 3.) si oprávnení voliči môžu vybrať z desiatich kandidátov na prezidenta SR. Sú nimi Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.

Peter Pellegrini, Ivan Korčok Čítajte viac Pellegrini aj Korčok sú z jedného mesta. Ľudí v Banskej Bystrici sme sa pýtali, akí boli kedysi a koho z nich chcú v prezidentskom paláci
369 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Andrej Danko #prezidentské voľby 2024