Prvé kolo je semifinále, tvrdí Pellegrini. Postup do druhého kola má istý, kampaň meniť nebude

Predseda parlamentu Peter Pellegrini stratil po ščítaní 70 percent hlasov nádskok na protikandidáta Ivana Korčoka a krátko po polnoci predstúpil pred novinárov, kde s pokorou prijal druhé miesto.

23.03.2024 21:00 , aktualizované: 24.03.2024 00:26
debata (92)
Uvidíme, ako volila Bratislava, zhodnotil Pellegrinin
Video

00:30 Napriek druhému miestu nepôsobil Pellegrini sklamane. Za volebnú noc nepovedal nič nového a uvidí sa, ako sa vyhrotí kampaň pred druhým kolom. Volebný online s Pellegriniho štábu týmto končíme, ďakujeme za sledovanie.

00:24 Ivan Korčok 41,91 %, Peter Pellegrini 37,43 %. Korčok má náskok už takmer 4,5 percentuálneho bodu. Pellegrini zdôraznil, že jeho kampaň je transparentná a nemôže si dovoliť chyby.

00:20 Pellegrini opakuje, že v politike je 20 rokov a zagratuloval Ivanovi Korčokovi. „Gratulujem Ivanovi Korčokovi, že sme obaja dostali do druhého kola“, povedal po sčítaní vyše 96 percent hlasov. Očakáva tvrdý súboj. „My si zachováme slušnosť“, dodal predseda Hlasu, ktorý verí, že v druhom kole zvíťazí.

00:17 “Ak nepôjdu voliť ľudia na vidieku, rozhodnú za nich veľké mestá,” agitoval voličov Pellegrini. Zo sekcie hostí sa ozýva potlesk. Pellegrini, napriek tomu, že prvé kolo nevyhral, pôsobí pokojne a na novinárske otázky odpovedá s úsmevom.

00:07 “Neviem, či som dnes spommenul priezvisko môjho protikandidáta, naopak od neho znelo to moje neustále,” zdôraznil Pellegrini. V pláne teraz má osloviť voličov neúspešných kandidátov. Dodal, že prezident nemá byť len symbolom odporu proti vláde.

00:04Peter Pellegrini vystúpil o polnoci na pódiu a poďakoval voličom. Nateraz je podľa priebežných výsledkov druhý, za Ivanom Korčokom. “O dva týždne budeme absolvovať finálny súboj o prezidentský post,” skonštatoval. Hoci bol Pellegrini favoritom prieskumov, dnes hovorí o pokore a rešpekte k výsledkom. Zagratuloval aj svojmiu protikandidátovi. “Väčšina ľudí si neželá liberálno pravicového prezidenta,” podľa neho ľudia chcú prezicenta, ktorý bude hovoriť o mieri a bude dbať na slovenské záujmy.

23:52Šieste priame voľby prezidenta Slovenskej republiky prinesú v prvom kole zrejme víťazstvo exministra diplomacie Ivana Korčoka, ktorý od začiatku spočítavania hlasov rastie a po spočítaní 90 % okrskových zápisníc má 39,28 % hlasov. Šéf parlamentu Peter Pellegrini stráca z druhej pozície v absolútnych číslach 36-tisíc hlasov.

23:50 Mininster vnútra MMatúš Šutaj Eštok verí, že sa Pellegrinnimu podarí osloviť aj voličov Štefana Harabina. Či mu Andrej Danko vyjadrí podporu si odhadnúť netrúfa. Danko v minunlosti útočil na Pellegriniho a poukazoval na jeho súkromie.

22:56 Pellegrini postupne absolvuje povinné mediálne kolečko a dáva prvé rozhovory po ukončení volebného moratória. Zdôraznil, že kampaň sa meniť nechystá a spolieha sa na to že ho ľudia poznajú. Následne sa chce uchádzať o podporu neúspešných kandidátov. Podľa prvých výsledkov sa do druhého kola dostane Pellegrini a Ivan Korčok. Pellegrinimi vyjadrila podporu strana Smer, no medzi prítomnými hosťami sa žiaden zástupca Smeru nenachádza. Líder Hlasu priznal, že prvé kolo volieb je len semifinále a na ďalšiu volebnú noc osobne pozve premiéra Roberta Fica.

Pellegriniho príhovor po príchode
Video

22:12 Na volebnú noc ja akreditovaných 110 novinárov zo šiestich krajín. Pellegrini prisľúbil, že medzi nich bude počas noci chodiť. V reštaurácii Aušpic hrá pokojná jazzová hudba, časník priniesol tretiu misu zemiakového šalátu.

21:47 Do volebnej centrály na brehu Dunaja prišla aj mimnisterka zdravotníctva Zuzana Dolinková, mininster školstva Tomáš Drucker a mininsterka hospodárstva Denisa Saková. Všetci si podľa prieskumov veria, že ich stranícky predseda postúpi do druhého kola.

21:04 Krátko po deviatej navštívil Pellegrini volebnú centrálu v petržalskej reštaurácii Aušpic. Pri príchode ho čakali zhruba stovka novinárov. Atmosféra je pokojná a pre hostí sú prichystanné rezne a zemiakový šalát.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini pre Pravdu: Ako prezident budem spolupracovať s vládou, odmietam konfrontáciu
Občan vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do...
Prezidentské voľby v Šamoríne
+19Voliči vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do...

Potom ako v sobotu odovzdal svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Grösslingovej ulici zdôraznil význam volieb. „Čím vyššia je účasť vo voľbách, tým reprezentatívnejší je výsledok,“ skonštatoval. Zároveň vyzval občanov, aby využili demokratické právo a zúčastnili sa prezidentských volieb. „Každé voľby sú sviatkom demokracie, a preto by ľudia mali využiť pri akýchkoľvek voľbách svoje právo, ktoré im vyplýva z ústavy, kedy majú jedinečnú šancu ovplyvniť veci verejné,“ zdôraznil Pellegrini.

Pellegrini chce, aby sa Prezidentský palác stal miestom, kde sa môžu stretávať ľudia bez ohľadu na svoje politické presvedčenie. „Ak prinášajú dobré riešenia pre svoju krajinu. Prezident musí byť aktívny a nie pasívny pozorovateľ udalostí, ako sme boli svedkami v nedávnej minulosti,“ podotkol Pellegrini.

Podľa neho je úlohou prezidenta stmeľovať národ a nie ešte viac rozdeľovať. „Dôstojnosť pre Slovensko, dôstojný život pre ľudí, slušnosť a pokoj v politike tvoria hodnoty, ktoré dlhodobo ponúkam voličom,“ dodal.

Pellegrini pri voľbe prezidenta
Video
Voľby24 / Prezidentské voľby / Čítajte viac Slováci si volili prezidenta. Okrsky hlásia pokojný priebeh, moratórium sa natiahlo o 30 minút
Pellegrini po diskusii v Markíze
Video

Prezidentské voľby na Slovensku sa začali o 7.00, potrvajú do 22.00 h. Občania si vyberajú spomedzi deviatich kandidátov (v abecednom poradí): Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik a Peter Pellegrini. Ak nikto z nich nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v druhom kole 6. apríla sa stretnú dvaja najúspešnejší.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2024