Politológ: Čaká nás špinavá kampaň. Pellegrinimu sú Ficove témy neprirodzené, nájsť niečo na Korčoka bude ťažké

Ivan Korčok nevyhral, len sa dostal do druhého kola, hovorí o výsledkoch politológ Samuel Abrahám. Očakáva, že počas nasledujúcich dvoch týždňov sa objaví špinavá kampaň, ktorá bude namierená viac proti Korčokovi. Myslí si tiež, že Petrovi Pellegrinimu je neprirodzené, ak používa naratívy svojho niekdajšieho straníckeho šéfa a súčasného koaličného partnera Roberta Fica (Smer).

24.03.2024 10:57 , aktualizované: 16:55
debata (62)
Politológ Abrahám: Pellegrini a Korčok nie sú až takí odlišní
Video

„Prekvapujúce bolo, že získal viac hlasov ako pán Pellegrini, pretože všetky prieskumy a analytici hovorili, že Pellegrini to má vo vrecku,“ povedal Abrahám v nedeľu pre Pravdu.

Poukazuje to podľa neho na mobilizáciu voličov, ktorí chcú voliť prozápadného kandidáta, a tiež na ich prezieravosť a kalkuláciu. „Ak by chceli podobného kandidáta, mohli dať hlas pánovi Kubišovi,“ vysvetlil.

Korčok a Pellegrini sa príliš nelíšia. Ľudia podľa neho pochopili, že je omnoho dôležitejšie dať hlas niekomu, kto má šancu vyhrať ako tomu, čo je im možno viac sympatický. „Vidno, že spoločnosť a voliči sú už skúsení,“ skonštatoval.

prezidentské voľby Čítajte viac Ako volili regióny? Korčok triumfoval v rodnej Banskej Bystrici aj na Orave. Politológ Koziak očakáva drsné druhé kolo

Podľa jeho slov sa Korčok musí pripraviť na špinavú kampaň, aj keď bude ťažké na neho niečo nájsť, pretože je transparentný. Pellegrini musí ísť viac pronárodnou, proruskou cestou či strašením vojnou, a to mu nie je podľa odborníka prirodzené. Pri Pellegrinim to, na rozdiel od premiéra Fica, vyznieva nepresvedčivo, povedal Abrahám.

Kto podporí Korčoka a kto Pellegriniho

Väčšiu šancu na podporu od neúspešných kandidátov má podľa politológa Pellegrini. „Je tam 12 percent hlasov, ktoré sú pronárodné, potom sú tam ešte maďarskí voliči, ktorí síce dali pánovi Forróovi len tri percentá hlasov, ale Maďarov je viac,“ domnieva sa.

Je pravdepodobné, že časť maďarskej národnostnej menšiny odovzdala Pellegrinimu svoj hlas už v prvom kole. Pri Harabinových voličoch však nie je jasné, či vôbec prídu voliť. Pellegrini pre nich totiž nemusí byť až tak akceptovateľný.

Peter Pellegrini o výsledkoch volieb
Video
Zdroj: ta3

V prípade Ivana Korčoka sú to hlasy voličov, ktorí podporili Jána Kubiša, Igora Matoviča a Patrika Dubovského. Úlohu opäť zohrá mobilizácia.

Matovičova „Jóbovka“ karty nezamieša

Politológ očakáva, že do 6. apríla budeme svedkami „špinavej kampane“, a to najmä proti Korčokovi. Na rozdiel od Pellegriniho hral s otvorenými kartami.

„Robiť špinavú kampaň proti Korčokovi je veľmi ťažké, on je totálne transparentný, zastavil sa pri polmiliónovom rozpočte. Svojím spôsobom ani nemá na viac ako dvojtýždňovú kampaň. Keby bola kampaň ešte mesiac, mal by obrovské problémy,“ zhodnotil.

Ivan Korčok po víťazstve v I. kole prezidentských volieb
Video
Zdroj: ta3

Ak by sa vyskytla „Jóbovka“ od Matoviča smerom k Pellegrinimu, na voliča to nebude mať účinok. „Či vytiahne niečo z jeho osobného života, to neviem, to nechám na neho. V každom prípade to nezamieša karty až tak, ako by to on očakával, pretože tí voliči, ktorí ho budú voliť, ho nebudú voliť kvôli jeho osobným pozíciám, ale podľa toho, čo reprezentuje a aký záujem zastupuje,“ uzavrel.

Peter Pellegrini a Ivan Korčok Čítajte viac Výsledky a prekvapenia podľa šéfa IPSOSu Hankovského: Prvé kolo prezidentských volieb mení kurz súboja Pellegrini vs. Korčok

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Samuel Abrahám #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024