Korčok a Pellegrini rokujú o podpore: Kubiš nebude odporúčať nikoho. SNS pozýva aj Fica, Harabin to necháva na voličov

Do druhého kola ostáva len pár dní, dvaja favoriti sa preto do kampane pustili hneď od prvého dňa. Rozhodnúť môžu aj odporúčania neúspešných kandidátov. Ivan Korčok aj Peter Pellegrini sa už stretli s Jánom Kubišom. Ten sa rozhodol, že nebude odporúčať voliť ani jedného z kandidátov. Líder Hlasu má za sebou aj stretnutie s lídrom maďarskej Aliancie – Szövetség Krisztiánom Forróom, s ktorým je v kontakte aj Korčok. Víťaz prvého kola rokuje aj s Igorom Matovičom a Patrikom Dubovským, pre druhého v poradí je dôležitá aj podpora Štefana Harabina.

25.03.2024 12:45 , aktualizované: 20:43
debata (78)
Pellegrini o výsledkoch volieb a II. kole
Video

Peter Pellegrini v pondelok dopoludnia rokoval o možnej podpore s Forróom a stretol sa aj s Kubišom. Korčoka čakajú ešte stretnutia aj s Matovičom a Dubovským.

Prezidentské voľby / Voľby24 / Dávame do pozornosti Ako sa volilo vo vašom meste či obci? Pozrite si podrobné a definitívne výsledky 1. kola prezidentských volieb

Kubiš nebude odporúčať nikoho

S Kubišom sa dnes stretol Pellegrini aj Korčok. „Dnes sme mali spoločné stretnutie s pánom Jánom Kubišom a som veľmi rád, že máme na mnohé otázky spoločný názor,“ informoval na sociálnej sieti šéf Hlasu. Korčok poobede zaslal stanovisko, v ktorom informoval o ďalších plánoch. „Plánujem stretnutia so všetkými demokratickými kandidátmi. Zatiaľ som sa osobne stretol len s Jánom Kubišom. Pán Kubiš ma informoval, že nedá odporúčanie svojim voličom ani pre jedného kandidáta v druhom kole,“ uviedol.

Korčok: Neponúkam falošný pokoj. Voliči vedia, o čo ide
Video
Zdroj: TV Pravda

Informáciu neskôr pre Pravdu potvrdil aj Kubiš. „Áno, mal som stretnutie aj s pánom Pellegrinim aj s pánom Korčokom, ktorých osobne poznám a vážim si ich. V oboch prípadoch sme si vymieňali názory na rôzne aktuálne otázky domáceho a zahraničného diania, obaja kandidáti na prezidenta mi tlmočili svoje postoje,“ reagoval.

S oboma sa v mnohých názoroch zhoduje, v niektorých však nie. „A to aj v pre mňa zásadných záležitostiach. Oboch kandidátov som informoval, že svojich voličov budem vyzývať k účasti na druhom kole volieb, ale rozhodnutie, koho voliť, ponechám na nich. Sám sa voľby plánujem zúčastniť, a rozhodnutie o tom, koho budem voliť ovplyvní aj ich doterajšie postoje, aj vedenie kampane nimi a ich prívržencami,“ myslí si Kubiš. Poslanec Hlasu Samuel Migaľ ešte cez víkend uviedol, že jeho stranícky šéf napokon presvedčí Kubiša o podpore.

Forró sa ešte nerozhodol

Ešte doobedu absolvoval predseda parlamentu stretnutie aj s lídrom maďarskej Aliancie. Forró o tom informoval na sociálnej sieti. „Počas prezidentských volieb bola pozornosť upriamená na Maďarov žijúcich na Slovensku. Rozhodujúca by mohla byť úloha Maďarov v druhom kole,“ napísal. Na stretnutí bol aj podpredseda Örs Orosz a trnavský vicežupan a líder kandidátky strany do eurovolieb József Berényi.

Korčok je s neúspešným kandidátom takisto v kontakte. „Prejavil ochotu o podpore rokovať,“ napísal na margo rozhovorov s Forróom. Korčok okrem toho komunikuje aj s Matovičom a Dubovským. „S ohľadom na názorové a hodnotové nastavenie jeho voličov budem rád, keď ich pán Matovič a ostatní členovia hnutia povzbudia k mojej voľbe v druhom kole. V kontakte som aj s pánom Dubovským a verím v jeho podporu,“ uviedol.

Predsedníctvo hnutia Slovensko po pondelkovom zasadnutí podvečer informovalo, že je pripravené na stretnutie s Korčokom, uviedol hovorca Matúš Bystriansky.

Harabin: Moji voliči nepotrebujú odporúčanie

Rozhodovať však budú najmä voliči Štefana Harabina, ktorý skončil v prvom kole na treťom mieste a získal takmer 265-tisíc hlasov. Zatiaľ však nie je isté, či sa rozhodne Pellegriniho podporiť. Korčok s ním rokovať nebude, no bude sa uchádzať o hlasy jeho voličov. „Moji voliči sú inteligentní a vedia, aké procesy prebiehajú či na Slovensku, či vo svete. Nepotrebujem im dávať pokyny ani odkazy. Ja som sudca, ja som nikdy s nikým nekupčil. Mne moje správanie vždy diktoval zákon,“ povedal dnes na súde v Pezinku.

Harabin: Moji voliči vedia, čo majú robiť
Video
Zdroj: TV Pravda

Odborníci sa zhodujú, že o víťazovi druhého kola rozhodne to, ako sa zachovajú voliči neúspešných kandidátov a do akej miery sa favoritom podarí vo voľbách mobilizovať. Zatiaľ ani jeden z neúspešných kandidátov nevyjadril podporu konkrétnemu kandidátovi. Dubovský nevylúčil podporu Korčoka, ešte pred prvým kolom v ankete Pravdy uviedol, že svojím voličom bude odporúčať práve Korčoka. Jeho možnej podpore sa bude na pondelkovom (25. 3.) predsedníctve venovať aj hnutie Slovensko, ktoré malo v prvom kole volieb ako kandidáta svojho lídra Igora Matoviča. Koaličný Smer naďalej plne podporuje Pellegriniho, potvrdil premiér a líder Smeru Robert Fico.

volby Čítajte viac Čo bude kľúčové v druhom kole? Korčok vyťažil svoj potenciál, Pellegrini stojí pred hrozbou: Radikalizácia môže odradiť voličov Hlasu

Otázne je, ako sa zachová koaličná SNS. Na stretnutie pozvala Pellegriniho aj premiéra Fica. Podčiarkla, že Pellegriniho pozvala bez akýchkoľvek podmienok ako gesto s cieľom „zastaviť zlo v podobe Ivana Korčoka“. Stretnutie v súvislosti s prezidentskými voľbami avizuje na 2. apríla o 10.00 h v centrále SNS.

„SNS je presvedčená, že druhé kolo prezidentských volieb je o boji koalície s opozíciou. Sme presvedčení, že sme povinní spoločne a nerozdielne vyjadriť politický názor, že Ivan Korčok je neprijateľné zlo. SNS si uvedomuje zložitosť situácie,“ uviedla strana. Podotkla, že v prvom kole bol priestor na „voľbu srdcom“, v druhom však treba rozhodovať s rozumom. Tvrdí, že opozícia sa aktivizuje, preto musí koalícia vyslať verejnosti jednotný signál. SNS verí, že Pellegrini prijme podanú ruku a nasledujúce dva týždne naplno zabojuje o svoju pozíciu.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kubiš #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #Krisztián Forró #prezidentské voľby 2024