Čaputová: Prezident nemôže zatiahnuť Slovensko do vojny, pretože na to nemá kompetencie

Prezident nemôže zatiahnuť Slovensko do vojny, pretože na to nemá jednoducho kompetencie. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že nerozumie takémuto typu odkazov. „Šírenie informácií o tom, že prezident by mohol vyslať vojakov kamkoľvek, je absurdné. Pretože takéto niečo sa deje len na návrh vlády a rozhoduje o tom vládna väčšina v Národnej rade Slovenskej republiky,“ skonštatovala.

26.03.2024 13:13
debata (28)
Korčok: Neponúkam falošný pokoj. Voliči vedia, o čo ide
Video

Prezidentský kandidát, predseda NR SR a líder strany Hlas Peter Pellegrini na svojom facebookovom profile presviedčal voličov, že chce byť „prezidentom mieru“ a „nie prezidentom, ktorý pre potľapkanie po pleci v Bruseli či vo Washingtone zatiahne Slovensko do vojny“. Občiansky kandidát na prezidentský post Ivan Korčok sa pritom opakovane vyjadril, že nepodporuje vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu a zároveň to ani nepatrí ku kompetenciám prezidenta.

Pellegrini o výsledkoch volieb a II. kole
Video
Prezidentské voľby / Voľby24 / Dávame do pozornosti Ako sa volilo vo vašom meste či obci? Pozrite si podrobné a definitívne výsledky 1. kola prezidentských volieb

Prezidentka vyzdvihla vysokú volebnú účasť v prvom kole prezidentských volieb. „Účasť v prvom kole bola najvyššia, odkedy máme priamu voľbu hlavy štátu. A to je dobrá správa, že ľudia majú záujem o veci verejné,“ povedala. Občanom odporúča, aby sa nenechali odradiť kampaňou a obmedziť strachom, pretože aj ten býva často nástrojom kampane.

forró, korčok, pellegrini, harabin Čítajte viac Boj o voličov: Kľúčové bude mobilizovať aj odradiť. Pellegrini nemá voličov Harabina istých, Korčok potrebuje Maďarov prezidentka Čaputová Čítajte viac Čaputová: Nie je dôvod šíriť paniku, opatrenia prijaté Bezpečnostnou radou SR sú preventívne

Vyzvala občanov, aby prišli voliť v druhom kole prezidentských volieb. „Kampaň je vždy spojená s emóciami, ale je dôležité zaujímať sa o veci verejné, pretože občania sú pôvodcovia moci,“ prízvukovala. Dodala, že svoje rozhodnutie neuchádzať sa už o post hlavy štátu neľutuje a o svojich ďalších plánoch po odovzdaní mandátu zatiaľ ešte nechce hovoriť. Do politiky sa však nechystá.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #Zuzana Čaputová #prezidentské voľby 2024