Čaputová: Nie je dôvod šíriť paniku, opatrenia prijaté Bezpečnostnou radou SR sú preventívne

Opatrenia prijaté Bezpečnostnou radou SR v súvislosti s teroristickým útokom v Moskve treba vnímať ako preventívne. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová.

26.03.2024 11:45 , aktualizované: 16:00
debata (30)

„Nie je dôvod šíriť paniku. Bezpečnostná rada SR sa rozhodla prijať vyslovene preventívne bezpečnostné opatrenia, takto ich chápem,“ poznamenala.

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX Čítajte viac Pred sviatkami sa sprísnia bezpečnostné opatrenia. Šutaj Eštok: Útok v Moskve cielil na kresťanov

O prijatí mimoriadnych opatrení na veľkých podujatiach spojených s Veľkou nocou informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) po pondelkovom (25. 3.) mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Poukázal pritom na to, že útok v Moskve bol cielený na kresťanskú komunitu. Riešilo sa podľa neho aj možné zvýšenie stupňa rizika teroristického ohrozenia z druhého na tretí.

Vyšetrovanie teroristického útoku pri Moskve
Video

PS vidí za zvolaním Bezpečnostnej rady kampaň Pellegriniho

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vidí za zvolaním Bezpečnostnej rady SR súvis s kampaňou prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho (Hlas). Šéf PS Michal Šimečka tvrdí, že ľudia okolo Pellegriniho neváhajú šíriť dezinformácie, vyvolávať paniku a pocit ohrozenia v spoločnosti.

„Ľudia okolo Pellegriniho naplno odhalili, akí sú bezradní. Strašia, klamú a robia zúfalé kroky. Zľakli sa, že sa im nepodarí ovládnuť všetko. Neváhajú šíriť dezinformácie, vyvolávať paniku a pocit ohrozenia v spoločnosti,“ uviedol v stanovisku Šimečka. Pýta sa, či toto je pokoj, ktorý Pellegrini ponúka vo svojej kampani.

Fico zvoláva bezpečnostnú radu, znepokojil ho Macronov samit
Video

Šimečka si myslí, že do druhého kola volieb sa bude vynárať veľa útokov na prezidentského kandidáta Ivana Korčoka a veľa pokusov odviesť pozornosť od toho podstatného. „Teda od toho, či naším prezidentom má byť nezávislý odborník slúžiaci ľuďom, alebo večne poslušný člen koalície, ktorý slúži Robertovi Ficovi (Smer). Slovensko v prvom kole volieb ukázalo, ku komu má bližšie,“ doplnil.

Karas: Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR bolo zneužité na kampaň

Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR bolo podľa bývalého ministra spravodlivosti Viliama Karasa (KDH) zneužité na kampaň Pellegriniho. Karas ocenil, že bezpečnostné zložky majú povinnosť zabezpečiť vnútornú bezpečnosť krajiny a bojovať proti všetkým hrozbám. „Čo ma ale vyrušovalo pri informovaní o záveroch bezpečnostnej rady je, že o nich neinformoval predseda Bezpečnostnej rady SR, a teda premiér Robert Fico (Smer), ale informoval o nich prezidentský kandidát Pellegrini,“ uviedol Karas s tým, že toto doteraz nikdy nebolo zvykom a bolo podľa neho jednoznačné, že aj túto tému sa snažia využiť v kampani.

Karasa prekvapil aj minister vnútra, že tak vehementne bráni vnútornú bezpečnosť krajinu. To na jednej strane bývalý minister spravodlivosti ocenil. „Na druhej strane sa pýtam, akým spôsobom on sám prispieva k vnútornej bezpečnosti a k dodržiavaniu zákona a práva, ak komunikuje s ľuďmi, ktorí sú medzinárodne hľadaní, podporuje extrémizmus, využíva bezpečnostné štruktúry, čo stojí nemalé peniaze. „Osobitne by som chcel upozorniť na to, aby minister vnútra nezneužíval informácie, ktoré patria do kategórie „prísne tajné“, a ktoré nemá nikto nepovolaný vedieť, aby o nich neinformoval a neoznamoval ich, pretože ohrozuje konkrétne životy ľudí, konkrétnych osôb, ktoré sú možno dnes len v štádiu podozrenia a nie je potvrdená ich účasť v teroristických organizáciách.“ uviedol Karas a vysvetlil, že takýmto informovaním len znepokojuje obyvateľstvo, vystavuje nebezpečenstvu, marí prácu orgánov činných v trestnom konaní a ostatných bezpečnostných zložiek. „Oceňujem ale to, že sa štát stará o svojich občanov, je to jeho povinnosť. Akonáhle to má však pachuť politiky a zneužívania, oslabuje to efektivitu boja proti terorizmu, znižuje citlivosť verejnosti a samozrejme oslabuje aj efekt celého boja proti terorizmu,“ uzavrel Karas.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnostné opatrenia #Zuzana Čaputová #Matúš Šutaj Eštok