Ostrý súboj Korčoka a Pellegriniho v predposlednom predvolebnom dueli (online)

Druhé kolo prezidentských volieb sa neúprosne blíži a kampaň vrcholí. Kandidáti na funkciu prezidenta Ivan Korčok a Peter Pellegrini sa v utorok večer stretli v predposlednom prezidentskom dueli na TV Markíza. Debatu si zopakujú v stredu v RTVS.

02.04.2024 20:30 , aktualizované: 22:09
debata (38)
Kandidáti prichádzajú na debatu
Video
Primaciálny palác
Príchod Ivana Korčoka na predvolebnú debatu.
+5Príchod Petra Pellegriniho na predvolebnú debatu.

Exkluzívny prieskum: Druhé kolo prezidentských volieb by vyhral Peter Pellegrini s podporou 50,8 percenta hlasov voličov. Ivan Korčok by získal 49,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Prieskum sa realizoval v období od 28. marca do 2. apríla na vzorke 1015 respondentov vo forme osobných rozhovorov.

21:37 Otázka pre Korčoka: Pôjdete do straníckej politiky, ak nebudete prezidentom? Naložím s týmito hlasmi veľmi seriózne. Otázka pre Pellegriniho: Bude sa zvyšovať DPH? Nič som o tom nepočul a nevidel ani jediný návrh z dielne ministra financií.

Pellegrini po debate: Cítim podporu od ľudí
Video

21:35 Pellegrini: Dom poslanca Náhlika (o ktorom Igor Matovič tvrdí, že je Pellegriniho) niekedy využívam, aby som mohol tráviť čas so psom na záhrade alebo keď prídu moji rodičia o ktorých sa so sestrou staráme a nemusíme sa tlačiť v trojizbovom byte. Korčok: Byt v Zuckermandeli? Obidve moje nehnuteľnosti (byt v Octopuse a chata v Senci) stoja menej ako váš byt. Pellegrini: Mám dvakrát takú hypotéku a budem dvakrát dlhšie splácať ako vy.

Korčok po debate: Sme na dobrej ceste
Video

21:26 Hodnotové otázky: Pellegrini je za zachovanie status quo a za úpravu partnerstiev tak, ako to navrhoval bývalý minister spravodlivosti Karas. Korčok uviedol, že si ctí ústavnú definíciu manželstva, ale myslí si, že slovenská spoločnosť je pripravená, aby zväzky, napríklad homosexuálnych párov, boli usporiadané. Pellegrini súhlasí napríklad v prípade ako je dedenie či ďalšie praktické otázky, ale na registrované partnerstvá podľa neho Slovensko ešte pripravené nie je.

21:23 Akých poradcov by ste si vzali k sebe do prezidentského paláca? Korčok: Zatiaľ neviem špecifikovať, nezaoberám sa tým pred druhým kolom voľby. Chcem mať pri sebe šéfku svoje kampane. Pellegrini: Nerozdávam funkcie na úrade, na ktorom ešte nie som.

21:20 Pellegrini o korupcii: Spravodlivosť má byť slepá, a potrestaný by mal byť každý, kto spáchal trestný čin, ale nemal by byť odsúdený nevinný. Nebude dávať milosť pri korupčných kauzách či násilnej trestnej činnosti. Vyjadril výhrady voči kajúcnikom a chce, aby dobehli súdne konania. Korčok: Korupcia bol a je problém, ale rešpektujem prezumpciu neviny.

21:13 Korčokovi sa nepáči, že Fico chce presadzovať aj záujmy vlády Viktora Orbána, Pellegrini hovorí o dôležitosti sily, ktorú mala skupina krajín V4.

21:12 Podľa Korčoka si nemá prezident zobrať späť svoje právomoci a chodiť namiesto premiéra na samity EÚ a ani on to neurobí. Pellegrini mu to neverí, tvrdí, že Korčok mení svoje postoje podľa toho, ako situáciu vníma verejnosť. Korčok uviedol, že nechce rušiť právo veta. Má Ukrajina vstúpiť do NATO? Pellegrini hovorí nie, Korčok, že o tom rozhodne aliancia.

21:04 Korčok: Nebude už hovoriť s Matovičom a žiadať ho o podporu. Verí, že voliči Matoviča vedia, koho by mali voliť. Pellegrini: Už od prvého kola sa prihováram voličom Štefana Harabina a súhlasím s tým, že sú dostatočne múdri na to, aby vedeli čo robiť. Moja ponuka môže vyhovovať aj národným voličom. Ak neprídu voliť, podporujú Korčoka. Korčok: Vymedzte sa proti Harabinovi, ide o národnoštátne záujmy, Harabin chce vystúpiť z NATO. Pellegrini: SR je pevne ukotvená aj EÚ v NATO, ale malo by nás tam byť počuť, čo my hovoríme, robiť suverénnu politiku. Korčok: Keď ste boli vo vláde, tak ste neuhli, ale teraz uhýbate.

21:00 Korčok: Cítim sa byť z prvého kola veľmi povzbudený. Ľudia porozumeli mojej ponuke. Ľudia rozumejú, aký je rozdiel medzi straníckym a nezávislým kandidátom. Pellegrini: Nikam neutekám a nie som ani výmysel marketingových mágov. Rozmýšľal som o kandidatúre preto, lebo som videl záujem ľudí. Presvedčila ma silná podpora od ľudí.

20:53 Pellegrini o ekonomike: Hovoríte o perine, ale vy ste ju vyprášili. Priniesli ste nás na psí tridsiatok, dostali ste odo mňa krajinu s podstatne nižším dlhom. Korčok sa správa, ako keby sa tu zrazu našiel. Korčok: Vy sa správate, ako keby ste prišli z Marsu, vy nežijete v realite ako občania Slovenska, je to pohľad zo súkromného lietadla. Vy chcete odísť, lebo neviete v tejto koalícii splniť tie sľuby, ktoré ste pred voľbami dali. Pellegrini: Vy sa netvárte, že nemáte zodpovednosť za to, čo tu bolo.

20:50 Pellegrini odmieta, že vedie špinavú kampaň. Korčok tvrdí, že je evidentné, že to ide z jedného miesta a že Pellegrini sa len tvári, že s tým nemá nič spoločné. Pellegrini: Ide to podľa scenára, aká predviedla PS pred voľbami, aby ste spravili zo seba obeť. Nech sa to vyšetrí.

20:48 Korčok k ťažkej situácii v ekonomike: Chcem spolupracovať. Ak sa vláda rozhodne urobiť ťažké opatrenia, podporím ju. Budem hovoriť občanom pravdu, že sa máme prikrývať perinou, akú máme a táto perina sa zmenšuje.

20:45 Pellegrini: Šikovný prezident vie zatočiť s vládou, prezident vie vstúpiť aj do politického boja. Pripomenul, že Korčokovi priaznivci hovoria o tom, že zvolením Korčoka započne pád tejto vlády. Podľa neho môže takto vzniknúť progresívno-mocenské-liberálne centrum, kde sa uplatnia politickí skrachovanci. Korčok: Pellegrini zopakoval len to, čo sme počuli predtým. Mojou úlohou je zastať sa Slovenska. Chcem spolupracovať s každou vládou, nebudem zasahovať do bežnej prevádzky vlády, poviem, čo robí dobre, aj čo robí zle. Pellegriniho misiou je chrániť túto vládu.

20:41 V exkluzívnom prieskume Focusu pre TV Markíza tesne vedie Pellegrini.

20:40 Začína sa predposledný „prezidentský“ duel Korčok – Pellegrini. Každý má 20 minút čistého času.

TV Markíza odvysiela diskusiu kandidátov naživo z Primaciálneho paláca po 20:30 h.

Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať už túto sobotu, 6. apríla. Ide v poradí o ôsme voľby prezidenta, pričom šiestykrát si hlavu štátu vyberú občania v priamych voľbách.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024