Neúspešný kandidát Kubiš oznámil, komu dá hlas v druhom kole prezidentských volieb

Neúspešný kandidát Ján Kubiš dá v druhom kole prezidentských volieb svoj hlas Petrovi Pellegrinimu. Svojich voličov zároveň vyzval, aby išli k voľbám a rozhodli sa, koho voliť podľa svojho vedomia a svedomia. Vie, že sú medzi nimi aj prívrženci Pellegriniho, aj Ivana Korčoka. TASR o tom informoval Kubiš, ktorý kandidoval v prvom kole prezidentských volieb, do druhého nepostúpil.

03.04.2024 14:36 , aktualizované: 15:00
debata (22)
Ján Kubiš vo svojej centrále počas volebnej noci
Video
Zdroj: TV Pravda Robert Hüttner

Prezidentom bude podľa Kubiša napokon človek z jedného či druhého politického tábora. Rozkol v spoločnosti sa tak bude skôr prehlbovať než zmierňovať, myslí si. „Tým, že sa v prvom kole prezidentských volieb občania SR rozhodli voliť podľa svojich politických preferencií, posunuli do druhého kola dvoch straníckych kandidátov – jedného z vládneho tábora a druhého s jednomyseľnou podporou opozície. Je to ich legitímne rozhodnutie, ktoré rešpektujem,“ skonštatoval Kubiš.

Pri podpore jedného z kandidátov zvažoval najmä riziká, ktoré voľba môže priniesť. Poukázal na to, že Pellegrini sa vyslovuje za spoluprácu s vládou, voči ktorej má mnohé výhrady. Zároveň však zdôrazňuje aj niektoré Pellegriniho postoje, ktoré Kubišovi dávajú nádej do budúcnosti. „Je prívržencom nášho súčasného zahranično-politického a bezpečnostného smerovania, založeného na zodpovednom členstve v EÚ a NATO. Takisto sa vyjadril, že nebude udeľovať milosti za majetkové trestné činy či korupciu,“ poznamenal Kubiš. Dúfa, že ak bude Pellegrini zvolený, zasadí sa aj za slobodu médií a ochranu novinárov, za rôznorodosť kultúry, a bude podporovať rozpočtovú zodpovednosť.

Ján Kubiš počas volebnej noci.
Ján Kubiš počas volebnej noci.
+5Ján Kubiš počas volebnej noci.

Korčok má podľa Kubiša mnohé názory, s ktorými súhlasí, a má aj víziu budúcnosti Slovenska, ktorá mu je blízka. „Zároveň však vidím aj mnohé, až systémové riziká. Vyjadruje sa, že hlava štátu má byť protiváhou vláde, čo podľa mňa nemá oporu v ústave,“ skonštatoval neúspešný kandidát. Obáva sa, že by z prezidentského úradu tak mohlo vzniknúť druhé centrum moci.

„Zaregistroval som aj hlasy významných podporovateľov pána Korčoka, aby sa prezident, a nie predseda vlády zúčastňoval na vrcholných rokovaniach EÚ, ktoré sa konajú na exekutívnej úrovni. Tie síce pán Korčok odmietol, ale takisto hovoria o nastavení síl, ktoré ho podporujú,“ uviedol Kubiš. Znepokojujú ho vyjadrenia, ktoré považujú zachovanie možnosti veta členských štátov Európskej únie za zastarané.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Kubiš získal v prvom kole volieb 2,03 percenta hlasov voličov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #prezidentské voľby #Ján Kubiš #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #voľby prezidenta #prezidentské voľby 2024