Ostrý súboj Korčoka a Pellegriniho v poslednom predvolebnom dueli (online)

Druhé kolo prezidentských volieb sa neúprosne blíži a kampaň vrcholí. Kandidáti na funkciu prezidenta Ivan Korčok a Peter Pellegrini sa v stredu večer stretli len pár hodín pred moratóriom v poslednom prezidentskom dueli v RTVS.

03.04.2024 20:00
Pellegrini, Korčok Foto:
Peter Pellegrini a Ivan Korčok
debata (784)

21:25 Korčok: Mrzí ma, keď sa ide do osobných vecí, aj vo vašom prípade, aj v mojom. Nie som prívržencom osobných útokov. Pellegrini: Hanbil by som sa, keby na mojom mítingu boli hanlivé plagáty na vás, ako boli na vašom mítingu na mňa. Ja by som požiadal ľudí, aby ich stiahli. Korčok: Viete prečo to je na tých námestiach? Lebo bičujete vášne 15 rokov v politike aj so svojim šéfom.

21:15 Pellegrini: Nikdy by som nedovolil, aby slovenský vojak vstúpil na Ukrajinu. Treba urobiť všetko, aby sa ľudia nezabíjali – na oboch stranách. Korčok: Slovensko nemôže byť (v NATO) čiernym pasažierom. Hovoríte, aby sa na Ukrajine prestalo zabíjať. Nehovorme o „sa“, ide o to, aby Putin prestal zabíjať.

21:10 Pellegrini: Nechápem, čo rozprávate na námestiach, že otočím Slovensko inam. Vždy som hovoril, že sme pevne ukotvení v NATO a EÚ, ale chcem, aby sme tam robili suverénnu politiku. Nechcem zrušenie práva veta v EÚ. Som za mierové riešenie na Ukrajine, najskôr sa treba prestať zabíjať. Korčok: Usilujete sa o podporu ľudí, pre ktorých je najväčšie zlo EÚ a NATO. Nechávate Harabina a Danka rozprávať tak, že je to v rozpore s národnoštátnymi záujmami. Som za, aby EÚ mala silnejšiu spoločnú zahraničnú politiku. Stojím si za všetkým, čo sa týkalo Juhoslávie či Iraku. Odsudzujem ale nehumánne kroky, ktoré robí izraelský premiér Netanjahu v Pásme Gazy.

21:02 Pellegrini: Sme pri moci päť a pol mesiaca aj s cestou. Extrémne zadlženie je vašim výsledkom, ja som vám odovzdal krajinu so 48-percentným dlhom k HDP a s najnižším deficitom v histórii 1 percento HDP. Konsolidovať musíme znesiteľne. Určite by som nepodpísal zákon, ktorý by radikálne zvyšoval výdavky ľuďom. Korčok: Keď sme prišli do vlády, na štátnych účtoch bola nula. Vláda, ktorá nastupovala, si musela masívne požičať. Za našej vlády ale prišla výrazná podpora rodinám.

20:50 Pellegrini: Vy ste aký občiansky kandidát? Vy ste občiansky kandidát len tým, že ste vyzbierali 15-tisíc podpisov. Ja som ich pre Hlas pred voľbami získal viac ako 90-tisíc. Teraz ste už kandidátom strán ako Progresívne Slovensko, SaS či Slovensko. Korčok: Občania porozumeli už v prvom kole volieb, čo to znamená byť nezávislým prezidentom a čo je to rovnováha. Ak bude vláda robiť dobré kroky, postavím sa za ne.

20:43 Korčok: Prečo utekáte z koalície do prezidentského paláca? Veď ste sľúbili nižšie ceny potravín, nižšie ceny energií. Za koaličným stolom môžete lepšie vplývať na Fica a Danka, aby ste naplnili sľuby. Pellegrini: Ja som svoj politický súboj vybojoval, aj za stranu Hlas. Máme najťažšie rezorty. Ak budem zvolený, naši ministri budú pokračovať v práci, je to výborný tím. Kandidujem, lebo som dostal silnú podporu od ľudí.

20:38 Korčok: Vaši najväčší podporovatelia (Danko, Harabin), oni tu prezentovali vlastnú podobu vlastenectva. Nebol som 30 rokov v politike, ale 27 rokov v diplomatickej službe, slúžil som Slovensku. Boli ste predsedom vlády, mali ste v rukách rezorty, kvôli ktorým teraz utekajú ľudia so Slovenska. Prestaňte vytvárať obraz, že nesiem politickú zodpovednosť. Jediné zadanie pre mňa bolo slúžiť Slovenskej republike. Pellegrini: Nedovolím vám pán Korčok urážať tisíce protifašistických bojovníkov a ďalších ľudí, ktorí si pod slovenskou vlajkou pripomenuli SNP. Viete, čo je vlastenectvo? aby sa na Slovensku dobre žilo, aby ľudia na celom Slovensku sa mali rovnako ako v Bratislave. Keď som končil ako premiér, prvýkrát prišlo viac ľudí na Slovensko ako z neho odišlo. Radi by ste sa zo zodpovednosti vyšmykli, ale odovzdali ste nám krajinu v zlom stave.

20:30 Korčok: Vyprosím si od vás, že som jediným majiteľom pravdy a že som arogantný. Arogantné je to, že sa tvárite ľudovo, ale robíte niečo iné. Tému spolupráce som neobjavil až v kampani a téma vlastenectvo – mali by sme ju naplniť novým obsahom, nie takým, ktoré rozdeľuje krajinu, ale ktorý spája. Skupina politikov si sprivatizovala tému vlastenectva. Hovorme si pravdu, že naša krajina stagnuje, mladí lámu palicu nad touto krajinou. Pellegrini: Vy ste politicky dlhšie vo výkonných funkciách ako ja, nesiete väčšiu zodpovednosť. O tom, aký ste vlastenec, svedčí aj to, že ste trikrát zatvorili pamätník SNP, báli ste sa obyvateľov Slovenska, takto sa prejavovalo vaše vlastenectvo, keď ste boli pri moci.

20:23 Korčok: Vážim si podporu aj od hnutia Slovensko, uvedomujú si, že nebudem slúžiť premiérovi Ficovi. Som občiansky kandidát, vážim si podporu od strán, ktoré vedia, čo je v hre. Osobne odmietam útoky aj Danka, aj Matoviča, to sú pre mňa červené čiary. Pellegrini: Rozmýšľal som, ako sa postaviť k tejto debate, k vášmu nadradenému postoju, ktorého podporujú tie len „správne“ strany. Buď sa tu budeme mlátiť, alebo ukážeme občanom ako vyzerá slušná politika.

20:15 Korčok: Na strane koalície je panika, potrebujú mať svojho prezidenta, nie nezávislého. Viem, čo sú národnoštátne záujmy, roky som ich hájil. Počul som dnes dokonca od pána Danka, že som zlo. Pellegrini: Na základe veľkej podpory ľudí som urobil rozhodnutie, že kandidujem za prezidenta. Ďakujem tým, ktorí ma podporili. Zvolením mňa za prezidenta nedôjde k rozpadu koalície, sme jednotní. Matovič o mne tiež narozprával všeličo, že som vagabund. Nechcel by som mať podporu od Matoviča.

20:10 V štúdiu RTVS stoja proti sebe obaja kandidáti: Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať už túto sobotu, 6. apríla. Ide v poradí o ôsme voľby prezidenta, pričom šiestykrát si hlavu štátu vyberú občania v priamych voľbách.

Primaciálny palác
Príchod Ivana Korčoka na predvolebnú debatu.
+5Príchod Petra Pellegriniho na predvolebnú debatu.
Korčok po debate na Markíze: Sme na dobrej ceste
Video
Pellegrini po debate na Markíze: Cítim podporu od ľudí
Video
784 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024