Prvé slová prezidenta Pellegriniho: Nenechal som sa zlomiť. Fico: Peter, teraz ty môžeš povedať, že takto sa to robí, do psej matere

Očakával sa tesný výsledok, nakoniec bola zaskočená aj samotná volebná centrála. Pred polnocou však bolo všetko jasné, z útrob petržalskej reštaurácie Aušpic sa ozýval potlesk, hymna, smiech a skandovanie “Pelle na hrad”. Peter Pellegrini bude šiestym prezidentom. Víťazstvo v prezidentskom súboji zapečatil príchod premiéra Roberta Fica.

06.04.2024 20:30 , aktualizované: 07.04.2024 01:39
debata (41)
Príhovor Pellegriniho a Fica po výsledkoch
Video

Slovensko si v sobotu zvolilo v poradí šiesteho prezidenta. Stolička v Grasalkovičovomm paláci je tak obsadená a začína sa boj o predsedu Hlasu. Najhorúcejšou kandidátkou je Denisa Saková. Tá po tlačovej konferencii priznala, že o jej predsedníctve musí najskôr rozhodnúť snem. Hoci najskôr na brehu Dunaja rezonovalo slovo pokora, vystriedali ho výbuchy radosti. “Budem ho naďalej volať Peťo," priznala Pellegriniho sestra Eva potom, ako bol jej brat zvolený za prezidenta. „Nech žije Peter Pellegrini, nech žije nový prezident a nech žije Slovenská republika,“ lúčil sa premiér Fico na konci tlačovej konferencie. Pellegrini priznal, že po volebnej noci bol príliš dojatý na rozhovory. Po kampani sa cíti byť zocelený a zablahoželal mu aj Andrej Babiš.

Príchod šiesteho prezidenta
Video
Zdroj: TV Pravda

01:49 Priestory reštaurácie Aušpic sa postupne vyprázdnili. Najbližší Pellegiriniho spolupracovníci sa presunuli do vyhradených priestorov na horných poschodiach. Časnící postupne nosia plné flaše hore a prázdne dole.

01:12 Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka potvrdilo víťazstvo Petra Pellegriniho pozítivny výsledok referenda o vláde. “Som rád, že po šiestich mesiacoch od parlamentných volieb dopadlo referendum o vláde dopadlo ešte úspešnejšie ako samotné septombrové voľby,” ozrejmil. Odmieta tvrdenia, že by Smer teraz pohltil stranu Hlas. “Práve naopak, Pellegrini dostal podporu 1,4 milióna ľudí a je na nás aby sme ľuďom ukázali, že Hlas je tá správna strana,” spresnil. Podľa jeho slov ich dnes čaká oslava a od zajtra začnú makať. Premiér Fico sa osláv už nezúčastní, pretože odišiel.

Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že Smer nepohltí Hlas
Video

00:54 Po príchode Fica sa začala na stoloch vo veľkom objavovať Coca-Cola, čašníci zásobujú bar plnými prepravkami. Ľuboš Blaha medzitým hovorí, že vyhral kandidát, ktorý nechce vyhlásiť vojnu vláde. Podľa neho bude nadstranícky prezident, ktorý bude podporovať sociálnodemokra­tické hodnoty. Blaha je presvedčený, že s Korčokom by prišiel chaos. “Pravica ponúkla vyhraneného pravičiara, kritického voči Rusku a z druhej strany bol kandidát ľavice a národných síl,” zdôraznil Blaha. Obaja kandidáti však získali viac ako milión hlasov a Pellegrini tak stojí pred úlohou spojiť rozdelenú spoločnosť. “Nemyslím si, že ho teraz budú slniečkári milovať, atomosféra je vyhranené a vidieť to aj na námestiach. Iná cesta ako cesta zmierenia pre Slovensko nie je,” ozrejmil. Zdôraznil, že po parlamentných voľbách prehral liberálny tábor druhýkrát a voľby rozhodli národní voliči. “Peter Pellegrini pre nich nebol ich prvou voľbou, no realisticky, pragmaticky si povedali, že nechcú Korčoka,” podotkol. Slovensko podľa neho chce vlasteneckú vládu. “Teraz je správna chvíľa aby sa pravičiari a liberáli zamysleli. Koľko volieb ešte potrebujú, aby pochopili, že ľudia ich nechcú,” uzavrel Blaha. Vláda a nový prezident sa podľa neho budú sústrediť na chlebové témy.

Ľuboš Blaha: Liberáli musia pochopiť, že ich tu nechcú
Video
Zdroj: TV Pravda

00:23 Pellegrini sa rozlúčil s médiami so slovami, že oficiálne aktivity budú nasledovať v nedeľu, teraz chce oslavovať s blízkymi.

00:20 “Veľká gratulácia, až takýto výsledok som nečakal,” hovorí dvojnásobný prezident Ivan Gašparovič. “Nastanú ešte ťažšie časy. Našu podporu bude potrebovať aj prezident aj vláda. Nejdeme do takej krízy, ako nás strašia, spoločne Slovensko nikdy neskončí gréckou cestou,” ubezpečuje.

00:20 Pellegrini má opäť slovo a ocenil účasť Krisztiána Forróa a podporu strany Aliancia so slovami, že maďarom na Slovensku sa bude žiť dobre.

00:16 Druhý príhovor dáva Robert Fico. “Kamarátsky ti podávam ruku a chcem ti zaželať všetko najlepšie. Teraz môžeš ty povedať, takto sa to robí do psej matere,” vyhlásil a sálou sa ozval potlesk a smiech.

00:12 S Andrejom Dankom sme v kontakte telefonicky, poznamenal Pellegrini. “Koalícia zostane stabilná a strana Hlas bude plniť svoj volebný program, tak ako celá 27-čka v parlamente,” uviedol.

Fico na štábe u Pellegriniho
Video
Zdroj: TV Pravda

00:08 Pellegrini ďakuje Gašparovičovi, kolegom, všetkým, ktorí ho prišli podporiť na štáb. “Neviem ako to povedať. Miešajú sa mi emócie. Národ Slovenský a všetci ľudia, ktorí žijú na Slovensku, sa rozhodli, koho chcú za prezidenta,” začal svoj preslov. Poďakoval všetkým voličom, ktorí prišli k urnám a ktorí mu dali skoro 1,4 milióna hlasov. “Po všetkom, čím som si musel v kampani prejsť, je to veľkým zadosťučinením. Ako politik som školený na všetko zlé, na kritiku, na útoky. No stále som len človek. Ale nedal som sa žiadnym útokom, špinavosťou, intrigou zlomiť. Zlú energiu som pretavil do pozitívnej a občanom som sa prihováral srdcom,” deklaroval Pellegrini.

00:05 Ďalšia vlna potlesku a pokrikov „Pelle na hrad“. Neoficiálny víťaz volieb Peter Pellegrini prichádza medzi ľudí a na pódium pred médiá. Spolu s ním tam stoja ministri a straníci z Hlasu. "Pán prezident!” vítajú ho medzi sebou s krikom a radostným smiechom. “Kľud, kľud, pokoj,” usmieva sa zhovievavo Pellegrini.

23:43 Do centrály Pellegriniho dorazil premiér Robert Fico (Smer). Spolu s Ficom prišiel aj minister obrany Robert Kaliňák, aj jeho synovec Erik.

23:36 Muži tlieskajú a nahlas spievajú národnú hymnu. O pár minút sa má uskutočniť prvá tlačová konferencia Pellegriniho k výsledkom.

Centrálu Petra Pellegriniho zaplavil potlesk a... Foto: Ľuboš Pilc
potlesky pellegrini volebna noc Centrálu Petra Pellegriniho zaplavil potlesk a jasot.
Potlesk u Pellegriniho
Video
Zdroj: TV Pravda

23:34 „Pelle na hrad! Pelle na hrad!“ kričia za potlesku podporovatelia Pellegriniho pred obrazovkami. „Je to tam,“ neskrývajú radosť.

23:22 Pri televíznych obrazovkách postávajú delegáti strany. „Nevieme si predstaviť, že by to Bratislava dobehla,“ hodnotia. Poslanec Michal Bartek zvolal „Pellegrini bude šiesty prezident“, ostatní ho napomenuli, že zatiaľ sa pripíja len s vodou.

Peter Pellegini očakáva tesné výsledky
Video
Zdroj: TV Pravda

23:21 Pellegrinimu podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej pomohli maďarský voliči. Verí, že líder Hlasu vyhrá s nádskokom ale dodala, že na výsledky čakajú s pokorou.

23:18 Do volebnej centrály zavítal aj prezident Ivan Gašparovič. Aktuálnou témou sú predbežné výsledky volieb a dohady o možnom výsledky. Z úst straníkov sa stále viac ozýva slovo pokora. Pellegrini má momentálne viac ako milión hlasov, kým Korčok 788-tisíc. “Keď nejde o život, nejde o nič,” zhodnotil minister práce Erik Tomáš.

22:43 Výsledky druhého kola nabiehajú vďaka elektronickému ščítavaniu vcelku rýchlo. Nateraz, keď je zrátaná tretina okrskov, vedie Pellegrini. Sám však zhodnotil, že o prezidentovi rozhodnú mestá. “Takéto tesné voľby zrejme v histórii Slovenska neboli,” podotkol s tým, že všetko bude jasnejšie o polnoci.

22:42 V centrále hlasu je napínavé ticho. S pribúdajúcimi spočítanými okrskami náskok Petra Pellegriniho klesá, aktuálne jeho volebný zisk dosahuje 65,98 %. Pellegriniho podporovatelia, ministri aj poslanci s napätím sledujú televízne obrazovky.

Sestra Petra Pellegriniho Eva. Foto: Ľuboš Pilc
eva pellegrini volebna noc Sestra Petra Pellegriniho Eva.
Gratulácie Roberta Fica Petrovi Pellegrinimu
Peter Pellegrini
+41Ivan Gašparovič a Peter Pellegrini

22:26 V prípade Pellegriniho úspechu sa rozbehne boj o kreslo predsedu Hlasu. “Ak by som nakoniec bol dôverou občanov zvolený za prezidenta, tak už tu na tomto trávniku pri Dunaji stojí budúci potenciálny predseda Hlasu i parlamentu,” ozrejmil pre televíziu Markíza Pellegrini.

22:20 Chvíľu po zatvorení volebných miestností pristúpil Pellegrini pred novinárov a započal mediálne kolečko rozhovorov. Nateraz je atmosféra vo volebnom štábe na brehu Dunaja pokojná, no každý si uvedomuje, že výsledok bude tesný. Zatiaľ neboli prvé výsledky zverejnené. Pellegrini priznal, že si momentálne netrúfa odhadnúť výsledok volieb. “Ak sa potvrdzujú informácie, že bola vysoká účasť, tak uvidíme, v koho prospech to nakoniec bude,” ozrejmil. Medzi hosťami sú nateraz delegáti strany a ministri. Koaličný partner Andrej Danko v Bratislave nie je.

21:45 Krátko pred desiatou hodinou prišla do volebnej centrály aj Pellegriniho sestra Eva.

Pellegriniho prišla podporiť aj jeho sestra Eva... Foto: Ľuboš Pilc
pellegrini a eva volebna noc Pellegriniho prišla podporiť aj jeho sestra Eva (vľavo). V pozadí exminister životného prostredia a hospodárstva Peter Žiga (Hlas).

21:30 Petržalská reštuarácia pod UFOm sa pomaly plní hosťami. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková priznala, že interné predvolebné prieskumy nevidela, no verí, že sa Slováci a Slovenky rozhodli správne. Premiérov poradca Eduard Chmelár skonštatoval, že ak bude volebný výsledok priaznivý, vo volebnej centrále sa objaví i premiér.

21:13 Pred voľbami Pellegrinimu vyjadrili podporu obaja koaliční lídri – aj Fico aj Danko. Necelú hodinu pred zatvorením volebných miestností pridal Fico na sociálnu sieť fotografiu s textom, že voliť bol, no koho krúžkoval nespomenul, Andrej Danko voličov nemobilizoval. Pellegrini na otázku, či ho Fico príde podporiť aj do volebnej centrály, odpovedal, že premiér momentálne nie je v Bratislave.

21:12 “Buď ste víťaz, alebo sa prezidentom nestanete,” zhodnotil svoje šance po príchode do petržalskej reštaurácie líder Hlasu Pellegrini. Verí, že sa mu podarilo osloviť aj voličov neúspešných kandidátov z prvého kola. “Ako to však dopadne neviem, do hláv ľudí nevidíte,” priznal a neustále opakoval slovo „pokora“.

Pellegrini - príchod a príhovor na volebnom štábe druhého kola
Video
Zdroj: TV Pravda

21:10 Pellegrini vystúpil s prvými slovami pred novinárov. „Idem si dať jedno nealko pivo, možno pohár prosecca a počkať na výsledky v kruhu priateľov,“ skonštatoval s optimizmom. Uznal, že takéto napínavé voľby dlho neboli. „Prehra druhého súpera bude určite so cťou,“ uzavrel.

Peter Pellegrini prišiel na volebnú noc druhého... Foto: Ľuboš Pilc
pellegrini volebna noc Peter Pellegrini prišiel na volebnú noc druhého kola

21:00 Do Aušpicu dorazila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Každú chvíľu sa očakáva aj príchod Pellegriniho.

Peter Pellegrini vyjadrenie k voľbám
Video
Zuzana Dolinková Foto: Ľuboš Pilc
dolinkova pellegrini volebna noc Zuzana Dolinková

20:22 O volebnú udalosť roka je u Pellegriniho väčší mediálny záujem ako pred dvoma týždňami. Kým koncom marca bola v reštaurácii Aušpic na brehu Dunaja v Bratislave stovka novinárov, dnes ich je akreditovaných 167. Pozvánku dostali aj koaliční partneri, Pellegrini chcel osobne pozvať aj predsedu vlády Roberta Fica. Či pozvanie prijal, ukáže len čas.

Hoci v prvom kole predpovedali Pellegriniho triumf nielen prieskumy, ale aj stávkové kancelárie – nakoniec sa tak nestalo a na prvého Korčoka stratil líder Hlasu 124-tisíc hlasov. Predseda parlamentu sa preto v ostatných dvoch týždňoch snažil osloviť voličov Štefana Harabina, či maďarskú menšinu.

Deň pred začatím moratória sa Pellegrinimu podarilo získať oficiálnu podporu zvyšných dvoch slovenských vládnych strán Smeru a SNS, kedy mu vyjadril podporu premiér Fico i šéf národniarov Andrej Danko. Trojica slovenských vládnych strán v spoločnom vyhlásení označila Korčoka za „protislovenského kandidáta“, ktorý by vraj ako prezident slúžil cudzím záujmom a ktorý by sa usiloval o vytvorenie mocenského centra v záujme vyvolať predčasné parlamentné voľby. Pellegrini v debate s Andrejom Babišom povedal, že treba urobiť všetko preto, „aby sme zvolili slovenského prezidenta“.

Druhé kolo voľby prezidenta SR

Na Slovensku sa otvorili volebné miestnosti pre druhé kolo prezidentských volieb.

Fotogaléria
Priebeh 2. kola prezidentských volieb, 6....
Pacientka Fakultnej nemocnice s poliklinikou J....
+24Členovia súboru ľudových tradícií...

Líder Hlasu bol dnes voliť v obci Rovinka a tam vyhlásil, že bez ohľadu na to, kto má aký názor, ľudia by podľa neho mali ísť k volebným urnám. „Naozaj to bude extrémne tesné a chcem vyzvať každého, kto chce využiť svoje ústavné právo ísť voliť, aby išiel voliť. Každý občan môže vyjadriť svoj postoj, či už je taký, alebo onaký,“ povedal Pellegrini.

Zároveň vyzval ľudí k väčšej tolerancii a väčšiemu pokoju, aby sa ľudia prestali navzájom napádať len preto, že niekto volí iného kandidáta, než toho druhého. „Pretože v posledných týždňoch sme boli svedkami toho, ako keby bola len jedna pravda a voľby ešte viac rozdelili slovenskú spoločnosť,“ uviedol Pellegrini.

Líder dodal, že jeho strana bude stabilnou súčasťou vlády aj v prípade, že by bol zvolený za prezidenta. Napriek tomu, že sa čoraz viac hovorí o panike v strane Hlas, Pellegrini to rázne odmieta.

zväčšiť Peter Pellegrini počas volebného aktu v druhom... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peter Pellegrini Peter Pellegrini počas volebného aktu v druhom kole prezidentských volieb na škole v obci Rovinka, 6. apríl 2024

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2024