Rimavská Sobota predala mestskú tržnicu

Chátrajúca mestská tržnica z roku 1980 v Rimavskej Sobote mení majiteľa. Mestskí poslanci odsúhlasili jej predaj miestnej spoločnosti Real - rent za 6 miliónov korún.

09.05.2006 09:17
debata

S predajom objektu a lukratívnych pozemkov bez vypísaného výberového konania však nesúhlasia niektorí obyvatelia mesta.

„Hodnota predávaného majetku je niekoľkonásobne väčšia. Preto nemôžeme súhlasiť s tým, aby tržnica s pozemkami bola predaná bez ponukového konania. Je to nepochopiteľné, veď mesto predáva aj obyčajné byty ponukovým konaním, tak prečo tak neurobilo aj teraz,“ pýta sa Jozef Šimko, ktorý bol vlani predsedom petičného výboru, ktorý napadol vtedy schválený predaj tržnice spoločnosti z Dunajskej Stredy za päť miliónov korún. Ten sa napokon neuskutočnil. Šimko povedal, že bude hľadať spôsoby, ako napadnúť tento predaj tržnice.

Poslanci i vedenie mesta Rimavskej Soboty nevidia na priamom predaji majetku nič zlé, hoci časť členov mestskej rady sa pred zastupiteľstvom vyjadrila za verejnú súťaž. „Mesto nevypísalo ponukové konanie, lebo mestské zastupiteľstvo tento spôsob predtým neschvaľovalo,“ uviedla prednostka mestského úradu Zdenka Ivaniková. Gemerčania chceli objekt predať aj z dôvodu, že je v zlom technickom stave a nemajú vlastné zdroje na jeho opravu alebo postavenie novej tržnice.

Predaj tržnice s pozemkami za šesť miliónov korún podporilo všetkých 22 prítomných poslancov. Proti predaju nenamietal ani primátor mesta Štefan Cifruš. Nový vlastník zaplatí mestu peniaze pri podpise zmluvy. Zároveň sa zaviazal, že do konca budúceho roka, dokedy je platná zmluva o prenájme priestorov v tržnici súčasnými trhovníkmi, sa s budovou nebude nič robiť a za chod tržnice i za riziká spojené so stavom objektu preberá zodpovednosť. Konateľ Real – rentu Ján Podhradský povedal, že v roku 2008 súčasný objekt demontujú a za niekoľko mesiacov postavia nové centrum obchodu a služieb.

debata chyba