Synagóga vo Vrbovom mení majiteľa

Roky chátrajúca židovská synagóga vo Vrbovom má nového majiteľa. Vedenie mesta našlo investora, ktorý kúpil vlastnícke podiely Vrbového aj súkromných spoluvlastníkov.

25.09.2006 14:18
Synagóga Foto:
Synagóga vo Vrbovom.
debata

„Podnikateľ Michael Joseph Karban sľúbil, že do obnovy synagógy investuje 50 miliónov korún. Chce ju zachovať ako svätyňu pre židov, ktorí prichádzajú na Slovensko,“ povedal viecprimátor Vrbového Ján Prievozník. Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo predaj za symbolických sto korún.

Synagógu, ktorá bola postavená v atraktívnom maurskom slohu, začalo mesto obnovovať ešte pred rokom 1989. Potom v reštitúcii polovicu synagógy získalo päť dedičov pôvodných vlastníkov, čo znamenalo koniec rekonštrukcie. „Pamätám si, že sa vtedy robilo na fasáde, na výmenu boli pripravené nové okná, ale po roku 1990 sa práce zastavili,“ hovorí viceprimátor. K dohode mesta a súkromných spoluvlastníkov o pokračovaní vo finančne náročnej obnove však už nedošlo. Zmiešané vlastnícke vzťahy boli prekážkou aj pri žiadostiach o peniaze z eurofondov alebo projektov ministerstva kultúry.

Synagóga bola v centre Vrbového postavená v roku 1883, keď sa k židovskej obci hlásila tretina obyvateľov mestečka. V druhej polovici minulého storočia sa zo synagógy stala sýpka na obilie, neskôr sklad textilu. Aj keď by po obnove mala slúžiť ako modlitebňa, nový vlastník sa zaviazal, že ju mestu poskytne na príležitostné kultúrne podujatia.

debata chyba