TANAP-u možno bude šéfovať bývalý drevár

Najatraktívnejšiemu a turisticky najzaťaženejšiemu národnému parku TANAP možno bude šéfovať človek, ktorý v minulosti pracoval aj v oblasti ťažby dreva. Ochranári sú zhrození, ministerstvo životného prostredia si za výberom stojí.

01.03.2007 14:55
Tabuľa Správy TANAP-u Foto: ,
Tabuľa Správy TANAP-u na Podbanskom.
debata

Zástupca mimovládnych organizácií združených v Ekofóre Ján Roháč bol členom výberovej komisie a na protest nepodpísal zápisnicu o výberovom konaní na riaditeľa regionálneho centra ochrany prírody Štrba, pod ktoré bude patriť TANAP a PIENAP. „Najviac bodov získal Pavol Majko, ale určite nebol najlepší,“ hovorí Roháč. Ochranárom prekáža aj Majkova minulosť. Bol členom predstavenstva firmy, ktorá ťažila drevo.

Výber nových riaditeľov národných parkov je súčasťou novej organizačnej štruktúry. Šéfa Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraja Lukáča prekvapilo, že do TANAP-u nevybrali doterajšieho rešpektovaného riaditeľa Tomáša Vančuru, ktorý získal medzinárodné ocenena a „má predstavy, čo s TANAP-om“. Ochranári sa boja, aby víťaz Pavol Majko nebol prepojený s developermi a investormi presadzujúcimi ťažbu dreva a rozvoj turizmu v Tatrách. Ministerstvo životného prostredia sa bráni, že je to ničím nepodložená domnienka.

Pavol Majko sa netají, že pôsobil v drevárskej firme. „Lenže predtým som desať rokov robil v ochrane prírody, dostal som ocenenie od dvoch ministrov. Nie som napojený na nijakých developerov. Prihlásil som sa do výberového konania, aby som ovplyvnil vývoj v prospech ochrany prírody,“ bráni sa Majko.

Lesník a člen zoskupenia VLK Erik Baláž si myslí, že doterajšieho riaditeľa Vančuru bude ťažké nahradiť. „Nemám však zlé skúsenosti ani s Majkom. V minulosti sa prejavil ako veľký bojovník ochrany prírody,“ hovorí Baláž. Majko bol v tíme, ktorý dokázal chytiť vykrádačov hniezd chránených vtákov a pôsobil ako progresívny ochranár.

Po odchode zo Štátnej ochrany prírody si však Majko pohneval ľudí v národných parkoch, keď zistili, že sa stal členom predstavenstva firmy Interwood zaoberajúcej sa ťažbou dreva a predsedom predstavenstva firmy Sankt Hubert, ktorá má v predmete činnosti napríklad organizovanie poplatkového odstrelu zveri.

debata chyba