Sakrálny koncert podporí ekumenický dialóg

V Divadle Jonáša Záborského v Prešove sa vo štvrtok podvečer uskutoční Ekumenický koncert sakrálnych spevov, na ktorom vystúpia spevácke zbory šiestich cirkví. Ako informoval hlavný organizátor podujatia Peter Solej z občianskeho združenia NAPS, ide o tretí ročník podujatia, ktorého prvé dva ročníky sa konali v Medzilaborciach.

03.10.2007 11:34
Evanjelický kostol Foto:
Evanjelický kostol
debata

Presun koncertu do krajského mesta súvisí s podporou Prešova ako uchádzača o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Generálnu záštitu nad podujatím prevzali predsedovia slovenského a maďarského parlamentu.

„Hlavnou ideou podujatia je spájať ľudí, prehlbovať ekumenický dialóg a podporovať vzájomnú toleranciu,“ uviedol Solej. Primátor Prešova Pavel Hagyari víta túto iniciatívu a bol by rád, ak by toto podujatie nadobudlo širší medzinárodný charakter.

Program sa začne o 17:15 uvítaním hostí a nástupom Čestnej stráže Ozbrojených síl SR. Podľa Petra Soleja účasť na koncerte potvrdil predseda NR SR Pavol Paška so sprievodom, za maďarskú stranu pricestuje do Prešova štvorčlenná delegácia maďarského parlamentu, ktorú povedie György Kerényi, šéf kabinetu predsedníčky Národného zhromaždenia Maďarskej republiky Katalin Szili. Na ekumenickom koncerte sa zúčastnia aj diplomati iných krajín a vysokí cirkevní hodnostári.

V programe vystúpia spevácke zbory za rímskokatolícku, gréckokatolícku, reformovanú kresťanskú a pravoslávnu cirkev i sólista za židovskú náboženskú obec. Na záver podujatia predstavitelia zúčastnených cirkví vykonajú spoločné požehnanie v šiestich jazykoch – latinsky, slovensky, starosloviensky, maďarsky, grécky a hebrejsky. Posledné vystúpenie bude patriť bratom Dvorským.

Vstup na predstavenie je bezplatný. Program bude môcť sledovať verejnosť aj pred budovou divadla na veľkoplošnej obrazovke.

debata chyba